Početna Društvo Za bezbjedno kupanje: Savjeti plivačima, neplivačima, roditeljima, u slučaju opasnosti

Za bezbjedno kupanje: Savjeti plivačima, neplivačima, roditeljima, u slučaju opasnosti

2

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Crveni krst Crne Gore, koji sprovodi program spasilaštva na vodi, apelovali su na kupače da poštuju pravila ponašanja na plažama zbog bezbjednosti, ali i ugodnijeg boravka.

Uređena kupališta predstavljaju mjesta na obali koja su organizovana i pružaju sve neophodne uslove kupačima i turistima, a jedan od uslova je i organizacija spasilačke službe, koja podrazumijeva angažovanje spasilaca sa važećom legitimacijom za spasavanje na vodi, navode iz Morskog dobra:

“Kupanje na drugim djelovima obale nije preporučljivo, pogotovo na ušću rijeke Bojane gdje postoji potencijalna opasnost od jakih struja i naglih promjena dubina. Takođe, jake struje i veliki talasi na području Velike plaže i Ade Bojane u Ulcinju zahtijevaju da kupači budu posebno obazrivi”, navodi se u saopštenju.

Iako su na svim uređenim kupalištima na crnogorskom primorju prisutni spasioci na vodi, prvenstveno sami kupači moraju voditi računa o svojoj bezbjednosti. Na svakom uređenom kupalištu postoji spasilački punkt, gdje se kupači mogu obratiti spasiocu ukoliko im je potrebna neka informacija ili pomoć.

Radi lakšeg prepoznavanja, spasioci imaju uniformu crveno-žute boje sa oznakom spasilačke službe, kao i opremu koja je neophodna za spasavanje i pružanje prve pomoći.

Svi kupači treba da prate signale i upozorenja spasioca (signalizacione zastavice kojima obavještavaju o bezbjednosti u vodi, ili verbalno putem razglasa, ili zvučno putem pištaljke) i na taj način primaju informaciju o trenutnoj bezbjednosti u vodi.
U toku radnog vremena, spasilac je dužan da povremeno boravi na kuli ili punktu, obavlja kontrolne šetnje obalom, kao i da u skladu sa uslovima za kupanje svakog dana istakne signalizacione zastavice. Na plaži se nalazi i tabla na kojoj je objašnjeno značenje svake zastavice, prema ILS standardima: ZELENA – bezbjedno i bezopasno kupanje, ŽUTA – kupanje je ograničeno i može biti opasno, CRVENA – kupanje je zabranjeno. Takođe, na tabli bezbjednosti je i naznačeno radno vrijeme spasilačke službe.
Crveni Krst Crne Gore zadužen za program spasilaštva na vodi, pored obuka spasilaca na vodi, ima obavezu i da edukuje stanovništvo o opasnostima na vodi i prevenciji od nesreća.

Savjeti plivačima:

– da ne ulaze u vodu, tj. odmah je napuste ako su na spasilačkim kulama istaknute crvene zastavice
– da ne ulaze naglo u vodu – prvo pokvase skočne zglobove, zglobove na šakama, potiljačni dio vrata i dio grudi oko srca
– da ne skaču u vodu ako ne poznaju dno – može biti pliće nego što misle ili na dnu može biti opasan predmet
– da ne ulaze u vodu pod dejstvom alkohola – alkohol i voda su fatalna kombinacija
– da naprave pauzu nakon obilnog obroka – ne ulaze u vodu najmanje sat, najbolje je da tokom boravka na plaži konzumiraju veći broj “laganih” obroka
– da ne udaljavaju previše od obale – što dalje plivaju, više se izlažu rizicima, naročito od nailaska čamca, skutera ili drugog plovila

Savjeti neplivačima:

– da budu blizu spasioca – obavezno da mu se jave prije ulaska u vodu
– da budu oprezni sa vazdušnim dušekom i ostalim “pomagalima” za održavanje na vodi, jer se najčešće radi o proizvodima koji nisu bezbjednosno ispitani

Savjeti roditeljima:

– da neprekidno nadgledaju dijete dok je u vodi
– da se ne oslanjajju na ostale koji su na kupalištu, već da lično nadgledaju djecu

U slučaju opasnosti:

– da ne paniče, ostanu smireni, visoko podignu ruku i traže pomoć
– ako je druga osoba u opasnosti, dobacite mu pogodan predmet (loptu, gumu i sl). Nikada ne prilazite osobi koja se panično utapa licem u lice i nikada joj ne pružajte ruku, već neki predmet koji može da uhvati, odmah obavijestite spasioce.
– ako vas uhvati vir, održavajte se na vodi i ne pokušavajte da isplivate pravolinijski od centra vira. Pustite da vas okrene dva-tri kruga, a onda snažno zaplivajte u pravcu tangente kretanja vira
– ako naiđete na travu, ne paničite. Nastavite da plivate leđnim stilom, bez velikih i naglih pokreta. Ako se ipak upetljate, ne pokušavajte da se oslobodite na silu, već smireno i lagano skinite travu rukom.

2 Komentari

  1. Savjet za morsko dobro i inspekciju:
    Spasioci rade sve poslove ukljucujuci konobarisanje,metlanje plaze,postavljanje suncobrana,naplacivanje lezaljki Ali zato niti jedan dan spasioca ne mozete vidjeti na kulu sa koje treba da osmatra.
    Svaki dan se kupam na Splendid/Galiju – spasioca ne mozete vidjeti na kulu!!! Vrsi li ko inspekciju same kule – ona na Splendid je u fazi raspada (to sto je kriva I skicana necu spomenuti).
    P.s – da li je spasioc spreman da eventualno pomogne nekom onako s carapama i sandalama?

  2. savjet komunalnoj da pocne kaznjavati primate sto voze skuter na hotel plazu metar od bova punim gasom.ako nemaju plovilo nek cekaju kad primat zavrsi sa divljanjem pa ga fino po usima sa nekih 300e kazne.

    15

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code