Početna Društvo Za Dan Dinarida osnovci iz Radovića u Parku prirode Piva

Za Dan Dinarida osnovci iz Radovića u Parku prirode Piva

0

Povodom 7. oktobra, Dana Dinarida, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kao upravljač posebnim rezervatom prirode “Tivatska solila” i Park prirode “Piva” pokrenulo je inicijativu za organizaciju uzajamnih posjeta djece školskog uzrasta. Cilj je upoznavanje zaštićenih područja Dinarskog luka, informisanje i učenje o važnosti zaštićenih područja i očuvanju rijetkih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa, saopšteno je iz Morskog dobra.

Tim povodom za 45 učenika i nastavnika OŠ “Branko Brinić” iz Radovića, škole koju, uglavnom, pohađaju djeca iz lokalne zajednice kojoj pripada rezervat prirode Solila, organizovan je jednodnevni izlet i posjeta Parku prirode “Piva” gdje im je upriličen interesantan program posjete Pivskom manastiru i turističkom Info centru na Šćepan Polju. Prikazan je i film o Parku prirode “Piva”, organizovan ručak, šetnja do mosta na rijeci Pivi i posjeta hidro-elektrani “Piva”. Pored učenika i nastavnika iz OŠ “Branko Brinić” iz Radovića Parku prirode bili su i predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i Opštine Tivat.

Nakon ovog izleta, narednih dana biće organizovana uzvratna posjeta rezervatu prirode “Solila” za djecu iz Plužina, gdje će im domaćin biti Morsko dobro.

Dan zaštite Dinarida – 7 oktobar, ustanovljen je ove godine na Generalnoj Skuštini naše Mreže Parkova Dinarida u Parku prirode Blidinje (Bosna i Hercegovina). Svake godine 7. oktobra, obilježavanjem Dana zaštite Dinarida, ukazivaće se na važnost prirodnog i kulturnog naslijeđa zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletenost prirodnog bogatstva i kulturno – istorijskih sadržaja ovog, po mnogo čemu, posebnog prostora u Evropi.

Mrežu Parkova Dinarida čini 95 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Članovi Parkova Dinarida su takođe i fizička lica, ljubitelji prirode i prijatelji mreže od njenog osnivanja. Službena asocijacija “Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida” osnovana je u Podgorici krajem 2014. godine, a sjedište mreže je u Podgorici.

Dinaridi (Dinarski luk) predstavljaju jedan od najvećih planinskih lanaca u Evropi, koji povezuje osam država jugoistočne Evrope: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code