ZA DEVET GODINA VODAKOMA – DEVET PROJEKATA

ZA DEVET GODINA VODAKOMA – DEVET PROJEKATA

140
0
Podijeli

Tokom devet godina postojanja, Vodacom je realizovao devet infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 35,5 miliona
eura u sklopu kojih je do sada izgrađeno ukupno 104 km vodovodne i kanalizacione mreže u opštinama Bar, Herceg Novi, Kotor i Tivat.

To je omogućilo priključenje 13 515 domaćinstava na vodovodnu i 5 647 domaćinstava na kanalizacionu mrežu u ovim opštinama, saopštili su iz ove kompanije na dan njihovog osnivanja.
U toku su tri projekta izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture. U južnom dijelu opštine Tivat riječ je o izgradnji 34,2 km vodovodne i kanalizacione mreže, od čega je položeno 79% cjevovoda. U Herceg Novom je u toku izgradnja 33 km vodovodne i kanalizacione mreže i završeno je preko 50 % radova. U ovoj opštini je u toku i izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda, sa preko 30 % obavljenih građevinskih radova, odnosno kompletirani su grubi građevinski radovi na SBR bazenima.
Vrijednost ovih projekata je oko 37 miliona eura. Od 2007 – 2012. godine Vodacom je pružao podršku inostranim Konsultantima u realizaciji tri razvojna projekta, ukupne vrijednosti 4 miliona eura.
Oni su u javnim vodovodnim preduzećima u opštinama Bar, Herceg Novi, Kotor i Tivat omogućili otpočinjanje procesa modernizacije kroz poboljšanje poslovnog planiranja, detekciju gubitaka, uvođenje GiS, inoviranje računovodstvenih politika i procedura i softvera, kao i ostalih mjera radi efikasnijeg poslovanja.
Nakon završetka projekta institucionalne podrške 2012. godine, Vodacom je samostalno nastavio aktivnosti pružanje podrške javnim vodovodnim preduzećima u Baru, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu i od skora i Ulcinju. Vodacom se razvio u lidera u oblasti razvoja kapaciteta lokalnih vodovodnih preduzeća Crne Gore.
Infrastrukturni projekti u južnom dijelu Crnogorskog primorja odnosno u opštini Bar i u opštini Ulcinj su u završnim fazama tenderskih postupaka za izbor najpovoljnijih izvođača radova i konsultanata. Biće investirano oko 50 miliona eura u izgradnju oko 90 km cjevovoda u obje opštine i postrojenja za preradu otpandih voda u Baru.
Izgradnjom vodovodne i kanalizacione infrastrukture na Crnogorskom primorju i unaprijeđenjem javnih vodovodnih preduzeća i Vodacoma biće obezbjeđeni kvalitetniji tehnički uslovi za prihvat, distribuciju, odvođenje i tretman otpadnih voda, uz efikasnije pružanje usluga građanima, privredi i posjetiocima Crnogorskog primorja. Krajnji cilj je očuvanje životne sredine i zdravlja ljudi.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code