Početna Društvo Za Dnevni centar u Herceg Novom „5 do 12“

Za Dnevni centar u Herceg Novom „5 do 12“

12

Već nekoliko dana predstavnici JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u lokalnoj upravi razgovaraju kako da obezbijede prostorije za ovu ustanovu. Njeni korisnici, njih desetak, starijih od 18 godina, sa roditeljima su više od tri mjeseca u nevoljama. Ostali su bez iznajmljenog prostora u Igalu.

dom-kulture-bijela-2411Kao mogućnost da se donji sprat Doma kulture u Bijeloj ustupi Dnevnom centru pomenuo je prije dva dana na press konferenciji direktor JUK Herceg Fest, Stevan Koprivica. Ovog jutra, direktorica Centra, Dragica Kosić, sa direktorom Agencije za razvoj grada Nikšom Grgurevićem i  sekretarom  za društvene djelatnosti i sport, Vladimirom Dželetovićem obišli su ovo oronulo zdanje.

Riječ o korisnoj površini od oko 150 kvadrata, što zadovoljava potrebe korisnika. No, budući da je objekat u jako lošem stanju, biće neophodno dosta ulaganja, kaže direktorica Centra, Dragica Kosić. Pismeni prijedlozi  mišljenje o neophodnim sredstvima i mogućnostima adaptacija prostora biće predočeni Opštini.

dom-kulture-bijela-2411-2Direktor Agencije nije baš optimista kad je riječ o funkcionalnosti donjeg sprata Doma kulture u Bijeloj. Cjelokupan objekat je u lošem stanju – “otišla” je hidroizolacija na krovu, velika je vlaga, a struje uopšte nema.

– Ostalo je da pogledamo još neke lokacije eventualno sjutra, kaže Kosićka. Jedna od lokacija je i bivša vojna kasarna na Kamenom. Važno je da se pri izboru lokacije moraju poštovati propisi za funkcionisanje ovakvih ustanova:

drgica-kosic-2411“Zajedno smo zaključili da sada ništa nemamo, odnosno da sve opcije nijesu povoljne. Uvijek ostaje lokacija u Sutorini koja je 100% državna, koja je namijenjena i za koju je Skupština usvojila plan. To je lokacija kod stare škole u Sutorini. Na toj lokaciji, na mjestu gdje je predviđen sportski teren, između stare škole i budućeg objekta Centra,  moguće je postaviti dvije montažne zgrade, dok se ne skupi novac za neko od trajnijih rješenja”, pojasnila je Kosić.

dom-kulture-bijela-2411-3Procjenu o tome da li je adaptacija u Bijeloj uopšte moguća, šta bi od radova trebalo preduzeti, koliko će to novca iziskivati, daće Agencija za izgradnju i razvoj grada. Jer, neophodno je sprovesti vodu i struju, urediti toalete, krečiti, pregraditi i urediti prostorije. U tom slučaju bilo bi mjesta za 14-oro djece koja koriste usluge Dnevnog centra, od 7 – 27 godina.

Lijepa vijest je, ipak, da su ove godine, kroz projekat igara na sreću, dobili 14.300 eura za kupovinu novog kombija, koji bi, nakon javnih nabavki, trebalo da stigne krajem godine. Njime će moći da se obezbijedi prevoz za devet korisnika.

12 Komentari

 1. Dnevno centar za djecu sa smetnjama radi u Djecjem domu u Bijeloj, Odrasla lica sa smetnjama imaju u prostorijma Nove sanse i aktivnosti u njima . Roditelji su dobili penziju- nadoknadu od 310,00 za te osobe . Asistente u nastavi, personalne asistente. Šta jos treba……

 2. Ruku na srce dom kulture je megalomanski projekat lokalnih politicara onog doba i promasena investicija. Zelja istih je bila da se u Bijeloj napravi veci i ljepsi dom u odnosu na Dvoranu Park. Nazalost dom nije nikad potpuno zavrsen i nikad iskreno receno nije zazivio u puno obimu i kapacitetu. Tome je doprinio i uzasan i koplikovan projekat koji je predvidio ukopavanje ispod nivoa mora. ZA Bijelu je bio sasvim dovoljan stari dom kulture kojeg je trebalo renovirati i stavit u funkciju. Zbog prekoracenja ove investicije odustalo se od sanacije i rekonstrukcije zidina u starom gradu. Te posledice i sad debelo osjecamo. Inace obnova kulturnog nasledja, infrastrukture i svega ostalog poslije zemljotresa obavljala se iz Fonda solidarnosti u koji su sredstva izdvajale sve republike i gradjani bivse Yuge.

 3. opet ista stvar,po nalazu ombudsmana prava mladih su narušena ,kao i njihovih porodica,mislim da bi trebalo da se ministri javno izvinu,zbog donesene na brzinu odluke o siseljenju dnevnog centra,inače pošto ovaj vid pomoći ne može do proljeća da funkcioniže,trebala bi opština naša da pomogne o s i. na druge načine koji su poznati u prakcii u drugim opštinama crne gore,istina je da postoji kombi ,istina stariji,ali funkcioniše i zaposleni koji su još naodmoru i svojim umjećem mogu pomoći ovim mladima ,na način na primjer da se povremeno nekoliko pura sedmično,po dogovoru opštine i vlasnika poslovnih prostora u funkciji organizuju vježbe,fizikalne,defektološke,čitanje i pisanje domaćinstvo i sl prema uslovima i individualnim mogućnostima mladih….mnogi korisnici koriste u velikoj mjeri od jula radionice koje organizuje nova šansa u prostorijama bivše topljanke,tako da oni koji mogu da ih pohadkjaju i žele imaju donekle -bar neku rehabilitaciju i socijalizaciju,ali uz podršku i roditelja-besplatno,samo treba platiti prevoz.

 4. U Herceg Novom ima 3 udruženja roditelja, oni su razbili Dnevni Centar zbog ličnih interesa i svojih NVO.
  Opština debelo plaća prostor Vukici Novakovic i Ljilji Krstić.

 5. Nekada je @Dom kulture Bijela bilo zdanje na koje su se ponosili i Bijeljani i Novljani , a mnogi mogli da pozavide. Zivio je punim zivotom i isto pruzao mjestanima, jer su u njemu gostovale najvece licnosti estrade ex Yu, knjizevnici, glumci i mnogi drugi. .. omladina je mogla da uziva u premijerama predstava, filmova .. isl. Takodje je bio utociste sportista i mali centar kupovine…. DVORANU PARK JE BILO SMIJESNO I POMENUTI PORED DOMA KULTURE U BIJELOJ. A SADA? Mjesto razmjene i okupljanja narkomana? ZASTO I KO JE TO DOZVOLIO TREBA DA ODGOVARA NARODU I SUDU, JER SU TO GRADILI NASI DJEDOVI I OCEVI!@!@!

 6. Koliko price a malo je rezultata? Bijela je daleko za vecinu korisnika centra, takodje lokacija je ne uslovna i tesko da se moze za male pare dovesti u stanje koje bi zadovoljilo minimum standarda.
  Brzo bi se javila potreba za popravkama,kao rupa bez dna. Nemojte donositi tako lose odluke i da trosite nase pare.Molimo Vas.

 7. Kako sad Dnevni centar moze i nije daleko u Bijeloj kad je Kosicka sa instruisanim roditeljima tvrdila da je do Bijele daleko, korisnici navikli na Ig kako kad krene sezona. Kratko pamtite.

 8. Opstinski organi bar pokatkad pomenu probleme novske djece, ali ih ne rjesavaju, niti mogu sami, a republicke organe novska djeca ne zanimaju, bez obzira bila ona sa ili bez posebnih potreba.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code