Početna Društvo Za dobijanje državljanstva Vlada predlaže da se računa i period privremenog boravka

Za dobijanje državljanstva Vlada predlaže da se računa i period privremenog boravka

29

Informacijom o rezultatima sprovedene analize zakonodavnog okvira i sudske prakse u vezi sa crnogorskim državljanstvom, koji je usvojila Vlada, predlaže se da se i privremeni boravak uračuna za osnovu za dobijanje crnogorskog državljanstva.

Kako je saopšteno iz Vlade, u Informaciji su prezentovani ključni nalazi koji proističu iz analize zakonodavnog okvira i sudske prakse koju je izvršilo Ministarstvo unutrašnjih poslova radi rješavanja pitanja sticanja crnogorskog državljanstva koje je Vlada sebi zadala kao jedan od ciljeva, odnosno da se olakša prijem u crnogorsko državljanstvo koji se, opet, neće kositi sa nekim osnovnim postulatima, ali ni zanemarivati potrebu za rješavanjem statusa određene kategorije lica.

“Informacijom se Vlada upoznaje sa rezultatima sprovedene analize, kako bi se iznašlo optimalno rješenje koje će, prije svega, da odlikuje atribut pravednosti i neselektivnosti”, naglašano je iz Vlade.

Odredba Zakona o crnogorskom državljanstvu koja kao uslov predviđa 10 godina zakonitog i neprekidnog boravka, tumačena je tako da u ovih 10 godina nije uračunavano pet godina privremenog boravka koje su dale za pravo osobi dozvolu za stalni boravak, već je tumačenje išlo u pravcu da to mora biti 10 godina stalnog boravka.

” Tako je odredba Zakona koja propisuje 10 godina zakonitog i neprekidnog boravka u realnom svijetu značila 15 godina efektivnog boravka odnosno pet godina privremenog boravka + 10 godina stalnog boravka. Imajući u vidu da je ostavljeno na Odluci da propiše ove kriterijume, sljedstveno čemu Vlada Crne Gore ima zakonom datu mogućnost, predlažemo da ista ovu mogućnost i iskoristi na način što će pristupiti izmjeni predmetne odluke. Navedeno bi podrazumijevalo da se uslov od neprekidnog boravka definiše tako da se u isti uračunava i periood privremenog boravka uz stalni boravak koji se dobija na osnovu ovog privremenog”, dodaje se u dokumentu.

Ocijenjeno je da bi se predloženom izmjenom riješio status nemalog broja građana koji žive, privređuju, plaćaju poreze i koji su svoj život vezali za ovu zemlju, a usljed ovako definisanih uslova nisu još uspjeli da steknu crnogorsko državljanstvo.

29 Komentari

 1. A ja se pitam kako neko ko ima Cg drzavljanstvo pa udajom dobije drzavljanstvo Srbije onda dolazi o trosku drzave CG da glasa za DPS a zapravo niko ne zna kako je doticna glasala??? Ima li pravde u toj raboti??

 2. Pa svi dobro znate nas mentalitet, svakakve potvrde ce se dobijati, samo da se dodje na popis ili dobije pravo glasa.Molim vas, ja i vecina (nadam se) imamo samo ovu jednu, nasu drzavu, nemoje da dozvolimo da se o njom nista ne pitamo. Pa nas bi bilo za godinu dana 6 000 000 miliona.
  A ipak svi znate da nam je velika prednos sto zivimo u zemlji sa 600 000 stanovnika. Mi nikom ne smetamo, nikog ne ugrizavamo a cini mi se da bi mnogi sa nas ugoze.

  11
  4
 3. Zakonom je regulirano u svim državama gotovo po istoj osnovi ko ima pravo na državljanstvo odredjene države i to pravo se ne smije nikome uskratiti!Pa sad da ima osnove za 5 državljanstava!Ali se zakonom može regulirati pravo na glasanje!

  7
  2
 4. Bitno je da Sinavatra,Statis ,Pua i ko zna ko jos imaju vise drzavljanstva a Crnogorsko im je poklonjeno , dobili su ostrvo Sveti Stefan,naljlepse plaze,planine itd..i jos im Drzava daje milione da im ” kao pomogne”..
  Ccccc

  11
  7
  • Anonymous, konacno jedan logican komentar. Gore pomenuti kao Sinavatra i slicni sto su pokrali svoju drzavu su dosli odje na pogodan teren. Oni u pozadini odlucuju o nasoj buducnosti a ne Janko, Marko I mi sitni. Prethodna vlast im je dala mnogo vise nego nama a ko je usput profitirao se dobro zna. Nego treba biti optimista jer nicija nije gorjela dovijeka.

 5. Kao prvo skoro svi katolici u Boki imaju pored Crnogorskog i Hrvatsko drzavljanstvo, hrvatska politicka partija u Crnoj Gori ima direktne veze sa vladom Hrvatske i u stalnoj su komunikaciji i nikome to zivo ne smeta a uvjek se postavlja pitanje ako neko ima i Srbijansko a zivi u Crnoj Gori ??? Eto ni meni ne smeta jer nema razloga za to iako na primjer mnogo puta su mnogi pricali da Boka treba biti Hrvatska.

  Ako neko zivi ovdje , zaposlen je ima nekretnine pa normalno je da ima drzavljanstvo. Pravo glasa ne smije biti vezano samo za drzavljanstvo nego za boravak nasih drzavljana jer zasto bi neka moja rodbina dolazila iz bijelog svijeta na dan glasanja kad ovdje provode samo godisnje i to ne svake godine i odlucivale ko ce mene da jase poslije izbora ???
  Znaci kao prvo svi po rodjenju u nasoj drzavi trebaju dobiti drzavljanstvo ako ga traze dok se pravo glasa rijesava na nacin boravka u drzavi nasih drzavljana bez obzira da li se radi o dvojnim , trojim ili drugim drzavljanima.
  Ko ima prijavu boravka na adresi u Crnoj Gori placa poreze i prima platu/penziju i slicno na toj adresi a nije odsutan preko dva mjeseca godisnje iz drzave treba da ima pravo glasa.
  jednostavno

  18
  4
  • Nemaju samo katolici, imaju i hercegovci i srbi, ko god ima nekretninu, ili se ovdje udao-ozenio. I uopste nije problem sto ljudi imaju dva-tri drzavljanstva. Problem je sto glasaju gdje ne zive!

   7
   1
  • Odgovor je gore: “Budučnost u Srbiji a ne u Crnoj Gori”. To vam je namjera sa pravom glasa: masovno glasati protiv države. Ovo malo Hrvata ne može ništa.

   7
   4
 6. Dijete nasih prijatelja rodjeno u Grckoj dje zive cijeli zivot pa je jedva preko veze dobio drzavljanstvo sa oko 20 godina a roditelji tesko da ce ikad

  13
  6
 7. Dobio CG drzavljanstvo 2014g posle 22g cekanja i donosenja milion papira, dopuna dokumentacije i sl. i da vam pravo kazem, NISTA NISTE PROPUSTILI… ako vam je za utjehu🤫

  21
  3
 8. A sta sa onima koji imaju duplo ili trojno drzavljanstvo i svojim glasanjem uredjuju stanje u više država zar to nije diskriminacija svih ostalih i kršenje ustava CG što zahtijeva krivičnu odgovornost
  Takvih je u HN između 2000 i 2500
  Brisanjem ovih birača bi se značajno promijena politička situacija u HN a država bi to morala uraditi po važećem CG zakonu.

  36
  19
  • Tacno tako! Nemam nista protiv dvojnog drzavljanstva, ali bez prava glasa u zemlji u kojoj ne zivis! Ko si ti da odlucujes za neku drugu zemlju???Izabrao si zemlju u kojoj zivis, u ovom slucaju Crnu Goru, i zasto bi ti imao pravo glasa u BIH, Srbiji, Hrvatskoj ili bilo gdje drugo?

   21
   3
 9. A sta da radimo mi kojima svake druge godine u policiji prave prekid privremenog boravka i tako vec deset godina.Oce li se ta praksa prekinut pitam se.A pri tom odje cijeli zivot zivimo i imamo nekretnine cak su nam i djeca odje rodjena…

  40
  11
 10. A kako ce meni sracunat privremeni kad mi svake trece godine prave prekid nasilno moram tako reci.Ucinite nesto da ova sramotna praksa prestane.Dijete sam Crnogorskih drzavljana,moje dijete se rodilo odje,a koliko vidim ni sad ni ja ni moje dijete drzavlajnstvo gledat necemo…

  23
  7
   • Samo ako jedan od roditelja ima drzavljanstvo CG i ako je dijete rodjeno na teritoriji CG. Ako ni otac ni majka nemaju CG drzavljanstvo nece ga dobiti ni dijete rodjenjem na teritoriji CG. Ipak po tom pitanju CG nije Amerika.

    11
    3
    • Nije ni Monako…tamo tek treca generacija dobija rodjenjem drzavljanstvo.
     A zasto bi dijete ciji nijedan roditelj nije drzavljanin CG dobilo crnogorsko drzavljanstvo?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code