Za dva mjeseca posječeno 30 bolesnih palmi

Za dva mjeseca posječeno 30 bolesnih palmi

7
Podijeli

Od početka godine do kraja februara  radnici hercegnovskog Komunalno stambenog preduzeća, odnosno sektora  za održavanje zelenila, do korjena su uklonili 30 stabala palmi zaraženih crvenim surlašom. Na 11 palmi je  obavljena dendrohirurgija. U sektoru zelenila ovih dana skoncentrisani su oko zgrade Opštine, gdje uklanjaju još 12 palmi.

Posebni Akcioni plan za sprovođenje fitosanitarnih mjera radi suzbijanja surlaša, sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem usvojen je nedavno. Za tu svrhu Vlada Crne Gore obezbijedila je 275 hiljada eura, koje bi trebalo da budu distribuirane primorskim opštinama.

Picerija i restoran

Od tog iznosa, Opštini Herceg Novi trebalo bi da bude uplaćeno oko 50 hiljada eura: 10.080 eura za injektiranje, odnosno endoterapiju, te 30 hiljada za nabavku drugog bilja. Osim toga, kroz još dvije od 4 mjere sanacije štete, Opštini će biti dodijeljena i novčana sredstva za nabavku klopki i za mjere uništavanja napadnutih palmi.

Za nabavku klopki Vlada je opredijelila 8 hiljada eura, dok je za mjere uništavanja napadnutih palmi predviđeno 47 hiljada za sve primorske opštine.

Prema procjeni iz Akcionog plana, Herceg Novom će biti neophodno 5 klopki. Ukupan broj palmi na području novske opštine je 1500, dok je na javnim površinama njih 380, podaci su iz Akcionog plana.

U Herceg Novom je do sada uništeno 106 palmi. Proces injektiranja, odnosno endoterapije trebalo bi da bude obavljen u Parku Boka, na 84 stabla.

Podsjetićemo i da su novski odbornici na vanrednom zasijedanju krajem januara raspravljali o daljem tretiranju i zaštiti palmi, na zahtjev Kluba odbornika DPS-a. Usvojena su  jednoglasno četiri  zaključka. Iz vladajuće koalicije su predložili dva: da se Vlada, resorno Ministarstvo i Fitosanitarna uprava  hitno  sastanu sa lokalnim upravama radi rješavanja napada na  palme i eventualnog apliciranja kod EU fondova za pomoć. I drugi zaključak da Vlada pomogne lokalnim upravama u subvencijama za tretiranje zaraženih palmi.

Jednoglasno su prošli  zaključci DPS-a  za formiranje stručne  radne grupe koja  će imati zadatak da odmah radi i nađe rješenje za borbu protiv surlaša, kao i da nadležne službe Opštine, najmanje jednom u tri mjeseca, informišu Skupštinu  o rezultatima borbe protiv surlaša.

Iz opozicionog DPS-a  tražili su i dodatna sredstva od 100 hiljada eura  rebalansom budžeta za tretiranje palmi, ali to vladajuća koalicija nije podržala.

7 Komentari

 1. A sta reci,a ne zaplakati… U pitanju je stotine palmi koje nisu ni dobile priliku da se spasu. Azurnost me ni ne cudi, s obzirom da se palme ni ovako nisu odrzavale redovno, tako da ih je sad najlakse skratiti. Problem manje. Sramota!

 2. Da li ce inekcije biti dostupne u poljoprivrednim apotekama i po kojoj cijeni?
  Ako su efikasno sredstvo bilo bi dobro da se omoguci i privatnicima da ga koriste, djeluje prakticnije i jeftinije od drenohirurgije

 3. zasadite od tih 30 hiljada po koji kameni bor! (pinus pinea) i kaliforniejske palme koje su otporne na napad surlasa, jer imaju svoju hemiju kojom se brane

 4. Kasno Janko na Kosovo stize. Nego, pod hitno nabaviti i zasaditi na Belavisti poodrasle palme umjesto postojecih (“uskopljenih”) jer Belavista bez palmi nije Belavista. Pa isto to na vidikovcu kod Forte Mara i tako redom. Sve drugo je “trla baba lan…”

 5. za tri mjeseca 11 drenohirurgija????
  ja kad sam iz herceg novog otiso prije par mjeseci bilo je par stotina oboljelih palmi..
  E tugo, koji nesposobnjakovici, nesvijesni

Ostavite komentar

*

code