Početna Društvo Za dvije godine 8.000 posjetilaca Avanturističkog parka, korona brka planove

Za dvije godine 8.000 posjetilaca Avanturističkog parka, korona brka planove

2

Avanturistički park na Vrbanju je 21. oktobra obilježio dvije godine od otvaranja u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Ona je ove godine drastično uticala na broj posjetilaca, iako se ulaz nije naplaćivao. Svi posjetioci morali su da poštuju epidemiološke mjere.

Za dvije godine rada, park je posjetilo oko 8 hiljada posjetilaca. Od početka ove godine, taj broj je znatno manji, s obzirom da su izostale posjete iz regiona. I dalje je sedmoro zaposlenih, pet instruktora i dva inkasanta.

U Agenciji za izgradnju i razvoj grada, koja od ove godine upravlja parkom, planiraju dodatno proširenje pješačkih staza i sadržaje za one koji ne koriste elemente u parku, kaže za Radio Jadran, direktor Agencije, Boro Lučić:

„Od početka u 2018. i tokom prošle godine, dokazali smo da je park bila dobra stvar koja se desila gradu. Za ta dva mjeseca u 2018. i tokom prošle godine ostvarili smo skoro 6 hiljada posjetilaca. Ove godine počeli smo sa radom u aprilu, uz sve mjere NKT-a, pa je posjeta bila očekivano manja“, navodi Lučić.

Park je uređen i opremljen kroz prekogranični projekat Adriatic Cannoying, vrijedan 360 hiljada eura. Kako ističe Lučić, nije prioritetno izgrađen da ostvaruje profit već da popularizuje novsko zaleđe, te da stanovnicima otvori nove mogućnosti:

„Tokom većeg dijela rada karte nijesu naplaćivane, ni i u periodu epidemije, kako bismo našim sugrađanima i gostima omogućili da uživaju. Finansijski aspekat nije bio u prvom planu, pa ne možemo pričati o nekoj velikoj zaradi, ali smo do sada prihodovali nekih 12 hiljada eura. Mislim da će biti lako isplaćivati troškove, uključujući održavanje i plate. Bitno je da park bude rentabilan, pravilno servisiran, te da nijesmo na štetu, odnosno budžet Opštine, već da sami sebe finansiramo. To je moguće kada uzmemo u obzir godišnji broj posjetilaca“, precizirao je Lučić.

Širi se ponuda u parku

Ponuda u parku u odnosu na početnu, proširena je za one koji ne koriste sprave, kao što su stariji i djeca, koji dolaze samo da bi prošetali parkom i uživali u prirodi.

„Proširili smo broj staza, klupa, stolova, tako da ovo postaje jedno lijepo izletište na svježem zraku u prirodi na oko 1000 m nadmorske visine“, dodaje Lučić.

U Agenciji planiraju da u parku djeci obezbijede proslavu rođendana:

„Planiramo uređenje stare lovačke kuće i terasu gdje bismo ponudili neku vrstu konobe, sa najosnovnijim vrstama pića i hrane. Takođe, ukoliko dozvoli epidemiološka situacija, biće dodat još jedan poligon za mlađu djecu do 7 – 8 godina, kako bi oni mogli imati svoj kutak u parku. Cilj nam je da što više djece „dovedemo“ u park i da što više vremena provode u prirodi“, navodi Lučić.

Prilazni put parku je uređen i prema njegovim riječima nevrijeme početkom mjeseca nije ostavilo nikakva oštećenja. U narednom periodu sa lokalnim privrednicima u planu je postavljanje i javne rasvjete od Vrbanja do parka.

„Na prilaznom putu od Kruševica do Vrbanja uradili smo dosta proširenja. Nadam se da ćemo, ako nam vrijeme dozvoli narednih dana, krenuti sa drugom fazom proširenja preostalih 9 krivina koje su prepoznate kao mjesta gdje je veća opasnost u saobraćaju. U petak smo raspisali javnu nabavku za asfaltiranje 1.300 m2 tog puta“, kaže Lučić.

Adrenaliski park otvoren je svakog dana od 10 – 18 h. Kao i ranijih godina, radiće tokom zime dok to vremenski uslovi budu dozvoljavali. Veća posjeta i dalje je vikendom, kada u parku dnevno bude po 50 – 60 ljudi, većinom Novljana, zatim Kotorana, Tivćana. Ima i ruskih turista koji su smješteni u drugim gradovima u okruženju.

Ulaz se trenutno naplaćuje po ustaljenom cjenovniku – 10 odnosno 5 eura za strance za odrasle i djecu, a za domaće 5 odnosno 2,5 eura za odrasle i djecu.

Iz Agencije najavljuju da će u narednom periodu napraviti jedinstven cjenovnik za sve goste, koji bi kao i do sada bio najjeftiniji u regionu.

2 Komentari

  1. Kako rentabilni, kad zaradili za godinu 12000 eura, a 7 zaposlenih… To nije ni jedna bruto plata… Iz budzeta, tj od poreskih obveznika je do sada potroseno vise stotina hiljada eura za troskove plata, prevoza, odrzavanja i slicno…

    11
    3
  2. A kako da vam dodju kad su vasi opstinari nagdili put slomi se auto do vrbanja radi njihove neprofesionalnosti. Prvo sta se radi su putevi pa onda ostalo a vama je put uzas. Kad ga misle zavrsavat evo zima pocinje znaci jos pola godine ovako bice ludilo kad zaledi a nidje bankine sve raskopano UZAS

    13
    6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code