Početna Društvo Za energetsku efikasnost i prenosnu infrastrukturu na Luštici kredit od 20 miliona...

Za energetsku efikasnost i prenosnu infrastrukturu na Luštici kredit od 20 miliona eura

0

Za projekat “Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice” i kredit od 20 miliona eura KFW banke garantpvaće država. Vlada je usvojila Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji između Njemačke razvojne banke (KfW) i Ministarstva finansija za Ugovor o kreditu između Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Njemačke razvojne banke (KfW) za realizaciju tog projekta.

Kako je saopšteno sredstva kredita od 20 miliona eura koriste se za ulaganje u energetsku efikasnost objekata i infrastrukture u sistemu prenosa.

Izdavanje državne garancije za realizaciju tog projekta, kako se dodaje, predviđeno je Zakonom o budžetu za ovu godinu.

U okviru projekta “Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice“ planirana je: izgradnja trafostanice 110/35 kV Radovići i rekonstrukcija postojeće trafostanice 110/35kV Tivat, postavljanje podzemnog dvostrukog kablovskog dalekovoda u dužini od prilbižno 11,5 km od nove trafostanice 110/35kV Radovići do postojećeg dalekovoda 110kV Budva – Tivat, izgradnja novog 110kV dalekovoda Lastva-Kotor (dionica Lastva-Trojica) u dužini od 10km I  rekonstrukcija dalekovoda 110 kV Lastva Gorovići – Tivat u dužini od 12 km.
Projekat naročito treba da doprinese održivom ekonomskom razvoju Crne Gore i regiona kao i globalnoj zaštiti klime kroz smanjenje emisija CO2.

U okviru prve komponente programa, CGES i KfW banka zaključili su ugovor o kreditu u iznosu od 25 miliona eura za finansiranje trafostanice u Lastvi i proširenje trafostranice u Pljevljima. Projekat „Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice“ predstavlja drugu komponentu programa koja je procijenjena na 20 miliona eura.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code