Za izdavački poduhvat godine na Trgu od knjige proglašena knjiga „Vojo Stanić:...

Za izdavački poduhvat godine na Trgu od knjige proglašena knjiga „Vojo Stanić: slike-paintings“

0
Podijeli

Žiri ovogodišnjeg Trga od knjige u Herceg Novom, prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović odlučio je da Plaketu za izdavački poduhvat godine dodijeli izdavačima „Obodsko slovo“ – Podgorica i „Štampar Makarije“ – Beograd za knjigu „Vojo Stanić: slike-paintings“ , čiji je priređivač Niko Martinović.

Za najbolju ediciju proglašeni su „Horizonti“ izdavača „Akademska knjiga“ iz Novog Sada, a za najljepšu knjigu plaketa je pripala izdavaču „Geopoetika“ iz Beograda za knjigu „Muzej prepiske: lična pisma koja bi trebalo da pripadaju svima“ Šona Ašera.
Za dječju knjigu godine proglašena je knjiga „Krokodil peva“ Vesne Aleksić u izdanju „Kreativnog centra“ Beograd.
Nagrade je sinoć, na kraju 15. Trga od knjige, uručio mr Đorđe Malavrazić, uz obrazloženja žirija.

Picerija i restoran

Izdavački poduhvat godine

Monografija Vojo Stanić – slike priređivača Nika Martinovića u monumentalnom obliku predstavlja djelo ovog jedinstvenog stvaraoca, njegove refleksije o životu i kreativnom načelu i tekstove uglednih istoričara umjetnosti, koji su mu posvetili svoje najbolje analitičke trenutke. Izdavači Obodsko slovo, Podgorica i Štampar Makarije, Beograd – izdanje potpisuje urednik Radomir Uljarević – ovom značajnom knjigom su zaista ostvarili poduhvat godine.

U svakom svom elementu, ova sinteza, suma jednog impresivnog života i rada, ostvaruje vrhunske kvalitete. Veliki broj slika često antologijske vrijednosti, sjajno je reprodukovan na fotografijama Lazara Pejovića, Duška Miljanića i Željka Šapurića, vjerno odštampan i komponovan u cjelinu. Slikareva autopoetička razmišljanja – bilješke o sebi samom i drugima, o ljudskoj sudbini, dokolici, moru, gradu Herceg Novom i cijelom ovom podnebesju – odlikuju vedrina, lucidnost, duhovitost i staložena mudrost. Kritičari Radomir Uljarević, Niko Martinović, Olga Perović, Luko Paljetak i Robert Bojers napisali su nadahnute eseje i studiozne rasprave, prožete nesumnjivo pozitivnim stavom prema jednom osobenom likovnom svijetu i pristupu. Niko Martinović je doslijedno sproveo svoju inventivnu i svestrano promišljenu priređivačku zamisao. Projekat zaokružuju skrupulozno i stručno izvedeni biografski i bibliografski podaci, rad Ljiljane Zeković, koji će biti koristan putokaz budućim istraživačima i pouzdan oslonac za brojne poštovaoce stvaralaštva Voja Stanića, opusa koji se još nastavlja i nadograđuje.

Najbolja edicija

U ediciji „Horizonti“ izdavačke kuće Akademska knjiga iz Novog Sada objavljeno je do sada tridesetak djela eminentnih domaćih i stranih autora iz oblasti nauke o književnosti. Zastupljena su autoritativna imena, od Slavka Gordića, Jovana Popova, Svetozara Koljevića i Bojane Stojanović Pantović do Davida Goldstajna, Rade Stanarević, Gojka Čelebića i Slobodanke Peković. Ovom prilikom izdvajamo samo jedan naslov – jer je najnoviji – knjigu Ka lepoti – Erotološko čitanje Sapfine poezije Jelene Pilipović, koja je ove, 2017. godine dobila „Nagradu Nikola Milošević“ za najbolje teorijsko ostvarenje. Knjige objavljene u ediciji „Horizonti“ su književno-istraživačkog i teorijskog karaktera, pa spadaju u kategoriju visoko intelektualnog stvaralaštva, kakvo se kod nas nedovoljno njeguje i podstiče. Zbog toga ova edicija Akademske knjige, po svojoj koncepciji jedinstvena, a po ostvarenjima vrhunskih dometa, zaslužuje svaku podršku i priznanje.

Najljepša knjiga

Možda ponajbolji opis knjige Muzej prepiske, u izdanju beogradske Geopoetike, nalazi se u jednom od osvrta, u kojem piše da je ona „književni ekvivalent za kutiju čokolade – zadovoljstvo u zalogajima i čistoj zavisnosti“. Ova antologija, eklektična po svojoj prirodi, pravi je vizuelni doživljaj, jer polovinu knjige čine vizuelni prilozi – originali samih pisama, dokumenti, fotografije, crteži i portreti potpisnika pisama.

Antologija je nasatala na blogu Letters of Note , na kojem u ovom trenutku može da se pročita više od 900 pisama koja su „pratioci“ te elektronske arhive Šona Ašera podelili na globalnoj mreži. I, suporotno savremenim trendovima, po kojima knjige završavaju na net-u, ponajčešće u formi dajdžesta, ovaj blog je završio u štampanoj, papirnoj formi. Displej smart uređaja zamjenjen je sa 380 stranica znalački dizajnirane knjige, koja je nadasve interesantna, izazovna, vizuelno intrigantna i po formi i po grafičkim rješenjima. Sama činjenica da postoji, govori o jednom hrabrom prkosu digitalnom duhu vremena. To su osnovni razlozi iz kojih je žiri izdanje Muzej prepiske, sa podnaslovom Lična pisma koja bi trebalo da pripadaju svima, proglasio najljepšom knjigom 15. Međunarodnog sajma knjiga u Herceg Novom.

Dječija knjiga godine

Književnost za djecu zaslužuje najveća pera i rad od najveće ozbiljnosti, između ostalog zbog toga što je ovaj žanr uvod u cijeli čitalački život. To je crta na zidu koju konstantno doseže Vesna Aleksić, autorka u naponu stvaralačke snage. Njen novi roman, Krokodil peva, koji je objavio „Kreativni centar“ iz Beograda u saradnji sa „Radius“-om, Herceg Novi, uzbudljivo je štivo, koje nas emotivno i intelektualno uvlači u niz psihološki snažnih scena i zanimljivu urbanu priču, punu moralnih zapleta.

Glavni lik, sedmogodišnja Danica, suočena je sa porodičnom krizom, situacijom u kojoj je beba preotela svu roditeljsku pažnju, tim više što je prinova u opasnosti da izgubi tek stečeni životni dah. Danica prevazilazi moguću sebičnost i svim srcem se uključuje u u terapiju i ozdravljenje svog malog brata. Daje mu nadimak „krokodil“ po maskoti izvezenoj na ćebencetu, i pomaže krokodilčiću da dobije bitku za život. Posebno su dirljiva Daničina djetinja obraćanja bolesnoj bebi. Pored glavne junakinje, autorka nam s puno ljubavi predstavlja i druge likove, od živopisnog ujaka preko dementnog komšije do smotane najbolje drugarice.
Rijetka su domaća ostvarenja koja se na ovakav način bave djetetom, i roman Krokodil peva Vesne Aleksić pravi je biser ovogodišnje produkcije, predstavljene na Trgu od knjiga.

Publici se sinoć predstavio Nikola Nikolić, knjigom priča „Atakama“ kao i Božidar Denda zbirkom pjesama „Jednoj uspomeni na Herceg Novi“. O Nikolećovom djelu i Dendinoj poeziji govorili su književni kritičari Jelena Krsmanović i Vlatko Simunović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code