Početna Oko nas Kotor Za kanalizacionu mrežu Risna i Perasta 4,5 miliona eura

Za kanalizacionu mrežu Risna i Perasta 4,5 miliona eura

3

Izgradnja kanalizacione infrastrukture u dva stara naselja u Boki Kotorskoj, Risnu i Perastu koštaće 4,5 miliona eura. Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović potpisao je u Podgorici Ugovor o donaciji za taj kapitalni poduhvat sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) i Vodacomom. Ugovor je dio projekta „Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali – Bokokotorski zaliv“.

Ovaj projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje su na crnogorskom primorju otpočele 2004. podsjetio je Radulović. Kroz aranžman sa Njemačkom razvojnom bankom (KFW) do sada su izgrađena dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – zajedničko postrojenje za opštine Kotor i Tivat, kao i postrojenje u Herceg Novom, koje je u testnoj fazi.

„Zajedno sa izgradnjom ovih postrojenja, izgrađeno je i približno 130 km kanalizacione mreže, 35 pumpnih stanica i 92 km sistema za vodosnabdijevanje“, kazao je Radulović, te napomenuo da je ovaj projekat znatno uticao na poboljšanje kvaliteta života i životne sredine Bokotorskog zaliva.

Šef odsjeka za komunalnu infrastrukturu za zemlje Jugoistočne Evrope i Turske KfW-a, Kirk Mildner naveo je da su sredstva obezbijeđena iz Investiocionog okvira za Zapadni Balkan i Evropske unije zajedno sa KfW-om. On je podsjetio da je KfW ranije obezbijedio 150 miliona eura za tretman otpadnih voda na cijelom Crnogorskom primorju, te da je veći dio sredstava uložen u Bokokotorski zaliv kako bi se poboljšala ekološka situacija.

Za početak, sredstva će biti iskorišćena za primarnu i sekundardnu kanalizacionu mrežu, kazao je Mildner, očekujući i drugu fazu, kao i dodatn Risna i Perasta, sa postrojenjem u Tivtu.

3 Komentari

  1. Ovi sa slike su se i kroz Novi muvali pa nam uvalili kredit za Turke od 30 miliona. A za Risan i Perast donacija. Ima li ikog doma u ovu našu opštinu da sve rašćera, prave međede od nas 8 godina i još će 8. Bigović i Đurovićka onomad objasniše da treba da budemo sretni što su nam sudski naplatili dodatno 2,5 miliona.U Kotor bar daju pare bespovratno.
    Sramota

  2. Katić je prije mjesec dana rekao da zna đe će sa g*****a, i da će Novi do 01.07. biti priključen na kolektor. Sudeći po SMRADU koji nas danonoćno guši ,,septičke jame ” nadživjet će i Katića.! .

  3. E sad ste nadrljali!
    Narednih 7-8 godina kopanja i rusenja, da bi dibili cijevi koje ne znace nista..
    U Novi su rstegli cijevi,rade separaciju,a neznaju sta ce sa muljem( citaj g*****a)!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code