Početna Oko nas Kotor Za kanalizacionu mrežu u Risnu i Perastu 4,58 miliona eura

Za kanalizacionu mrežu u Risnu i Perastu 4,58 miliona eura

1

Opština Kotor je, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, KfW bankom i Vodacomom, nominovala izgradnju kanalizacione mreže u Risnu i Perastu za donatorska sredstva, u okviru trećeg poziva za projektne prijave iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkan Investment Fund-WBIF).

Upućen je zahtjev na iznos od 9,1 milion eura, a Upravni odbor WBIF-a pozitivno je ocijenio projekat i odlučio da sa 4,58 miliona eura finasirana izgradnju kanalizacione mreže u Risnu i Perastu. Time će biti riješeno prioritetno pitanje prikupljanja otpadnih voda u ovim primorskim mjestima, što predstavlja prvu fazu projekta “Vodosnadbijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali – Bokokotorski zaliv”.

Picerija i restoran

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji tog projekta i prihvatila Ugovor o njegovom finansiranju.

Izgradnja kanalizacione mreže za Risan i Perast (uključujući i tranzitni kanalizacioni sistem prema naselju Muo), priključenje ovih naselja na centralni kanalizacioni sistem opštine Kotor i zajedničko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor, dio su Studije izvodljivosti projekta „Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali, faza V2“ iz 2017. godine.

Planirano je da se kandiduje i preostali dio projekta za neophodnih svih 9,1 milion eura za povezivanje kanalizacione mreže Risna i Perasta na centralni kanalizacioni sistem Opštine Kotor i zajedničko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Kotor i Tivat.

Naselja Risan, Perast, Stoliv i Prčanj još nijesu pokriveni kanalizacionom mrežom, pa je ovo vrlo važan korak ka unaprijeđenju zaštite životne sredine zaliva, kao i ispunjavanju standarda Evropske unije u ovoj oblasti.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code