Početna Kultura Za kraj programa Artist in residence na tvrđavi Španjola, izložba i muzički...

Za kraj programa Artist in residence na tvrđavi Španjola, izložba i muzički program

1

Izložbom umjetnika iz Budve, Užica i Prilepa večeras će na Španjoli biti završen sedmodnevni program Artist in residence, u organizaciji NVO Sinergija. Proteklih dana troje umjetnika boravili su u kampu na tvrđavi i sačinili nekoliko ostvarenja na temu Objekat.

Radovi će biti predstavljeni večeras u 19 časova.

U jugoističnoj kuli Zlatko Krstevski predstaviće oslikana platna u jugoistočnoj kuli Španjole. Ivana Babić izlaže oslikana stakla koja će biti postavljena u vidu prozora na nekoliko objekata na Španjoli, a Dimitrije Stojmenov će prikazati grafike i multimedijalni kratkometražni prikaz svog viđenja Herceg Novog i njegovog nasljeđa.

Oni su radovima na temu Objekat nastojali da ukažu na bolje korišćenje tvrđave i oplemenjivanje njenog izgleda. Jer, cilj programa Artist in residence je aktivacija i revitalizacija Španjole.

Biće to prilika da se posjetioci popnu do tvrđave i uživaju u najljepšem pogledu na zaliv, da istovremeno vide izložbu i zabave se uz muzički program DJ-eva Marije S, Branka Đurovića i Ivana iz Double Needle Project-a.

Ulaz je besplatan, saopštili su organizatori.

Prema riječima programske direktorice, Ane Bulatović umjetnici koji su gostovali ove godine fascinirani su tvrđavom, ali i najljepšim pogledom na Bokokotorski zaliv, predivnim vremenom.

– Oni su sinergijom pokazali da Španjola treba da bude umjetnička rezidencija i prostor za kreativne sadržaje. Sada je na nama Novljanima, prije svega onima koji vide i žive život drugačije, učestvuju u njemu i  žele dobro svom gradu, da oživimo Španjolu. To je naša misija da Španjola zavrijedi naziv Rezidencija Umjetnosti u Herceg Novom.

Pokretač NVO Sinergija, Vuk Čvoro objašnjava da je cilj Španjola Festa da odbrani kulturnu zaostavštinu od privatizacije i da jedna od naših najznačajnih vrijednosti u Herceg Novom ostane u rukama naroda.

– Ovaj projekat je podjednako kulturni, edukativni, umjetnički i ekološki, ali baziran na čuvanju naših vrijednosti, kulturne i istorijske baštine. To je projekat koji jednako promoviše nauku, arhitekturu i urbanizam, prije svih ali i druge oblasti, turizam, ekologiju, umjetnost i istoriju. Ono što je, vjerovatno najznačajnije, to je program za mlade i njihovu budućnost – ističe Čvoro.

Program već nekoliko godina okuplja umjetnike iz regiona koji borave, rade, umjetnički se izražavaju na tvrđavi, u eko kampu. Pored toga oni upoznavaju Herceg Novi i njegove vrijednosti i slušaju zanimljiva predavanja. Ove godine to su bila predavanja “Fortifikaciona arhitektura Venecijanskog perioda u Boki”, prof. dr Ilije Laloševića i Robin Gellately Smitha “Održive gradnje i razvoj”.

Podsjetićemo da je prvi dio Španjola festa bio festival elektronske muzike Španjola 018.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code