ZA KUMBOR JOŠ SAMO ZELENO SVJETLO PARLAMENTA

ZA KUMBOR JOŠ SAMO ZELENO SVJETLO PARLAMENTA

67
0
Podijeli

ugovorsocarvladaUgovor između Vlade Crne Gore i državne naftne kompanije Republike Azerbejdžan (SOCAR) o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne “Orjenski bataljon” u Kumboru potpisan je danas u Vili “Gorica” u Podgorici. Ukoliko ugovor prođe crnogortski parlament SOCAR će zakupiti na 90 godina 240 hiljada kvadrata zemljišta u Kumboru i gradiće turističke objekte visoke kategorije.

Ugovor je, u ime Vlade Crne Gore, u prisustvu predsjednika Vlade Igora Lukšića, potpisao ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, a u ime azerbejdžanske kompanije predstavnik SOCAR-a gospodin Gafar Gurbanov.

Picerija i restoran

Ministar Sekulić je kazao da se kompanija SOCAR zakupom skoro 242 hiljade kvadrata, jednog od najljepših naselja na ulasku u Bokokotorski zaliv, obevezala na ulaganje u iznosu od najmanje 250 miliona eura i podsjetio na klauzulu u ugovoru da se na tom području mogu graditi samo hoteli visoke kategorije. On je uvjeren da će realizacija ovog i sličnih projekata dati  podsticaj razvoju turizma i unapređenju kvaliteta turističke ponude.

Sekulić je kazao i da nije neuobičajeno da naftne kompanije ulažu u turizam, jer su visoke profitne stope, pa je uprkos krizi taj sektor ostvario rast za 2 do 4 odsto.

Ambasador Republike Azerbejdžan Eldar Hasanov današnje potpisivanje ugovora ocijenio je kao istorijsko u odnosima dviju država. On vjeruje da će projekat doprinjeti značajnijem ekonomskom razvoju Crne Gore, smanjenju nezaposlenosti i podstaći druge investitore da ulažu u našu zemlju. SOCAR je, kaže, renomirana kompanija, visoko kotirana na međunarodnom tržištu. Samo u Turskoj uložila je 6 milijardi eura, a investira i u SAD, EU i u drugim zemljama.

Zakupac se ugovorom obavezuje da u razvoj rizorta investira najmanje 52.000.000 EUR tokom prve četiri godine zakupa, odnosno ukupno 258.000.000 EUR tokom prvih osam godina. SOCAR treba da plaća i fiksnu zakupninu od 1 eura za kvadrat, tj. da odmah uplati 12 miliona eura za prvih 45 godina. Treba da plati i varijabilnu zakupninu od 5 odsto ostvarene dobiti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code