Početna Društvo Za legalizaciju “divljeg” objekata potrebno 30 do 150 eura po kvadratu

Za legalizaciju “divljeg” objekata potrebno 30 do 150 eura po kvadratu

38

Nacrt Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, koji je poslat u Ministarstvo održivog razvoja i turizma na saglasnost, predviđa cijene po zonama, kao u Odluci o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

V.d direktorka Uprave lokalnih javnih prihoda u Opštini Herceg Novi, Lidija Vukčević objašnjava za Radio Jadran da Nacrt predviđa cijene sa uvećanjima iz Zakona, odonsno 20% za bespravne objekte kod plaćanja na rate, 5% za bespravne objekte kod jednokratnog plaćanja, 2.5% za osnovne objekte kod jednokratnog plaćanja.

Opština Herceg Novi je podijeljena na šest zona koje su identične zonama iz Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta – kazala je ona.

Tako cijena naknade u prvoj zoni iznosi 150 eura, u drugoj 120, trećoj 90, četvrtoj 70, petoj 50 i šestoj zoni 30 eura po kvadratu. Građani će biti u mogućnosti da naknade plaćaju jednokratno ili na rate. Vlasnicima neformalnih objekata za osnovno stanovanje data je mogućnost plaćanja na rate do 20 godina.

Od izdavanja dozvola za komunalno opremanje tokom prošle godine Oština je prihodovala 2.350.000 eura, dok je za 2018. godinu planiran prihod od 3 miliona eura.

Vukčević kaše da je u 2017. godini Uprva lokalnih javnih prihoda formirala komisiju za popis objekata, čija je uloga da utvrdi stvarnu kvadraturu postojećih, ali i uradi popis novih, nelegalnih objekata.

– Tri ekipe su svakodnevno na terenu, a zapisnici koje donesu upoređuju se sa stanjem koje imamo u programu za utvrđivanje poreza u Upravi lokalnih javnih prihoda. Ako govorimo o broju novoizgrađenih objekata koje do sada nismo imali evidentirane u našoj bazi, dolazimo do broja 45, na uzorku od 350 zapisnika sa terena – ističe Lidija Vukčević.

Komisiji nije posao legalizacija objekata, već samo popis i mjerenje. Svi vlasnici neformalno izgrađenih objekata dužni su da sami podnesu zahtjev za legalizaciju.

Sekulić: Vlasnici 140 bespravnih objekata zatražili legalizaciju

Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi do sada je primio 140 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, ali njihov tačan broj Opština ne može evidentirati bez ortofoto snimka. On predstavlja preduslov za primjenu Zakona o regularizaciji neformalnih objekata i osnov za izradu evidencije nelegalnih objekata u pojedinačnim opštinama, objašnjava Jadranu sekretarka, Marina Sekulić.

– Ortofoto snimkom biće evidentirani svi postojeći nelegalni objekti do 14.oktobra 2017. godine, odnosno dana stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, što znači da objekti koje ortofoto snimak ne prepozna, ne mogu ni ući u proces legalizacije – kazala je ona.

Ukoliko neki građanin nije podnio zahtjev za legalizaciju bespravno podignutog objekta, ili mu bude odbijeno rješenje za legalizaciju, odnosno ako ga Plan generalne regulacije ne bude prepoznao kao takvog, objekat će biti uklonjen i obezbjeđivaće se alternativni smještaj za osnovno stanovanje, navodi Sekulić. Prije uklanjanja objekata vlasnici će plaćati naknadu za korišćenje prostora neformalnog objekta.

38 Komentari

 1. Dobar dan svima.imam par pitanja.imam nelegalni objekat.povrsina tvrde gradnje je 33m2 a iznad toga na plocu od 70m2 sam stavio montaznu kucu.zqnima me sledece:sa time sam rijesio stsmbeno pitsnje .dali imam neki popust pri legalizaciji jer su mi dvije agencije na isto pitanje odgovorile da imam 40%popusta a druga da se jos nezna koliki ce biti popust.molio bih nekoga ko se razumije u ovu problematiku da mi odgovori.hvala

 2. Toliko su vam povoljni uslovi da se u cjeloj cg prijavilo 2000ljudi za legalizaciju toliko ih minimum ima u Hn samo.. Spustite cjene bar 50% bice rezultata ..

  12
 3. Ova gospodjica Vukcevic niti na jedno profesionalno pitanje kada se dodje kod nje u kancelariju nema odgovor. Imao sam priliku da do navedene direktorice dodjem tri puta. Kao po obicaju sva tri puta sam izasao iz njezine kancelarije bez obavljenog posla. Uz osmjeh barbike poslala me u drugu kancelariju. Tamo odgovor doticna osoba koju sam trazio bila je na komisiji!!!!Preporuceno mi je da zovem telefonom. Nadam se da ova koalicija nece dugo iako sam nazalost za nju glasao. Uz Boze zdravlje nikada vise!!!!

  24
  4
   • A i ljepota, treba biti realan. Samo sto ta mladost i ljepota nista ne mogu rijesit ako nemaju znanje o poslu koji obavljaju. To da je obrazovana stoji, kao i vecina mladosti koja zavrsi fakultet a nema pojma o zivotu, kamoli o struci. Nego nij ona tu postavljena zato sto je pametna ili iskusna u poslu, vec jednostavno ko i svi danas u politici. Ako nista drugo simpaticna, pa moze ovako da se slika i smjeska.

    10
    1
 4. Sta prica ova gospodjica Vukcevic!? Kakvu ste Vi komisiju formirali!? Na osnovu cega? Ko je tu zaposlen!? Kada je izasao oglas? Vi gospodjice mozda ne znate, ali onaj ko je zaposlio tu djecu i penzionere bez raspisivanja javnog oglasa je prekrsio Zakon i kad tad ce odgovarati. I nema ama bas nikakve veze to sto cete mozda nekada raspisati oglas pa zaposliti iste te ljude koji inace ne ispunjavaju uslove za rad u Opstini, osim partijske pripadnosti. To Vam gospodjice kaze neko ko odlicno poznaje zakone, jer Vam izgleda to nijesu kazali oni koji su Vas zaposlili i jos Vam rekli da i Vi zaposljavate mimo Zakona. Posto ste i javno izjavili to sto ste izjavili, nadam se da ce nadlezne inspekcije reagovati po sluzbenoj duznosti. Neko je zaposlio ljude mimo zakona, bez raspisivanja oglasa, ljude koji ne ispinjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa u Opstini i poslao te ljude da ulaze ljudima u kuce, uzimaju privatne podatke i zapisuju ih. To je krsenje ne jednog, nego bar 5 zakona.

  84
  • A koliko je tek zakona prekršeno formiranjem takve komisije
   : Zakon o poreskoj administraciji, Zakon o porezu na nepokretnosti, Zakon o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o upravnom postupku, ali koga briga kad će prevarom naroda napuniti budžet

   56
   2
   • Uredba o organizaciji i načinu rada lokalne samouprave (jedino je katastar nadležan organ za premjer), sudska praksa Upravnog suda CG – da je prilikom utvrđivanja i određivanja poreza na imovinu jedino validno knjizno stanje tj. povrs. uknjizenih objekata (nacelo pouzdanosti u zemljisne knjige)… Treba samo pustiti ove strucnjake u Opstinu i onda kada dodje vrijeme im napraviti opstu pometnju. Jer planirati da se porez utvrdjuje na osnovu nekakvih zapisnika partijskih kuvara i konobara koji sa pantljikom hajduce ljudima po dvoristima je bezobrazno drsko. Time se podriva drzavno uredjenje (sta god ko mislio o Drzavi), derogiraju se nadleznosti Drzave i njenih organa i podriva jedno od odnovnih temelja savremene Drzave- zemljisnoknjizno pravo.

    41
    3
 5. Za sekretarku Sekulic:
  Zakon o regularizaciji neformalnih objekata je ptestao da vazi danom stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.
  Tako da se ne moze primjenjivati:
  Cisto da znate, a i za one kojoma ce trebati.

  59
  1
  • Roze telefon i ruse kose raspustene.
   Koliko ja znam osnovni dreskod zahtjeva kosu pokupljenu u urednu pundju u slucaju da je kosa duga. Naravno, u ozbiljnim firmama i na ozbiljnim radnim mjestima. A vidimo koliko je sve tu ozbiljno…

   47
   7
 6. Ko je uopste ova gospodjica Vukcevic i gdje je ona odradila pripravnicki?.smuci mi se ova vlast za koju sam nazalost glasao kad vidim koga su postavili na mozemo rec vazne pozicije u opstini.Tuzno.Tuzno.Tuzno

  116
  10
 7. A zasto Simonida Kordic ne dolazi na posao a prima platu od 900€
  I zasto je napustajuci zbor gradjana u HN i neglasanjem na istom omogucila DPSu laku pobjedu!?

  62
  13
  • Brate evo pises za Simonidu nijanka da je Tramp ili Putin .pa ona je sastavni dio ..progrsivnih..snaga SNP i bratije oni jps imaju navike iz SFRJ ionako su naslijednici SKJ krilo Sumadija do Karlobag Virovitica itd .

   26
   11
 8. Demokrate i Novska Lista unistice nam ovaj lijepi grad sa ovom djecurlijom sto zaposlise jedini spas bi bio da naprave vlast DPS i DF i da presjednik opstine bude Bigovic iako mislim da on to nebi prihvatio.

  44
  28
  • Građaka,
   u pravu ste,ali nema političke hrabrosti za to.
   A i centrale odlučuju, a ne lokalni funkcioneri.
   P za r centrala nije postavila savjetnika gradonačelnika,
   direktoricu H erceg Festa itd-

   15
   4
 9. drzava treba da se finansira kao i opstina tako da svako treba da plati sto je duzan pa zar smo mi budale koji smo platili ili nasi roditelji.Gospodo dosta je muljanja i vrijeme je da ova nesretna drzava i opstina pocnu sa naplaciavenjem bez onog preko veze nego jednako za sve .pa da vidis love u kasu za nepovjerovati .

  24
  14
  • Za šta si platio Opštini? Šta si dobio plaćajući tzv komunalno opremanje? Je li te čekala voda, kanalizacija, struja, telefon i pristupni put na početku placa? Teško da jeste. Plus, za vodu i kanalizaciju si platio tzv priključivanje, što nema smisla, ako si platio komunalno opremanje. Ne branim nikoga, ali, ako se plaća bilo što, mora se dobiti protivvrijednost, a u ovom slučaju je gotovo nema.

   42
   1
   • Janko,tako je.
    Mi smo sve papire platili i naknadu za komunalno opremanje gradjevinskog zemljista i zakonski je da opstina dovede vodu i struju do placa ali oni to nece. Ma zamisli to! Strasno i vise nego strasno. I nikome ne odgovaraju za takve poslove,a sad tjeraju ljude da plate isto. A zasto da plate? Sta ce dobiti? Sta smo mi dobili placanjem? Nista.
    E,da,Demokrate su prije proslih izbora obecale da ce poceti da rjesavaju upravo ovaj problem,ali sad se svi prave ludi,naravno.
    Bitno je da uzmu pare pa ih boli uvo za sve nas.

    31
    1
   • prijatelju ja tebe razumijem ali koliko je lezilebovica u HN opstinu i u Cg sa fakultetskim obrazovanjem (kupljeno) odakle ce dati platu partijskim vojnicima i ovima nevidljivim sto su na plattni spisak Ova legalizacija je isto kao prerigrestrovanje auta iz Cg u Srbiji cim prihvali para smisli nesto. eto su sva registrovsna svi zaradili agenzije drzava carina a pusiona kupcu .ZIVJELI

    9
    1
 10. Pantljikom idu i mjere kao u srednji vijek , pored dronova, googleeartha, ovlastenih geonetara i njihovih preciznih imstrumenata ! Kome je ovo palo na pamet , nije mi jasno, placati desetine ljudi…

  53
  5
 11. A sta je sa sutorinom i uzurpacijom opstinskog zemljista? Zna se ko je sve tamo napravio nelegalno kuce a isti ti ljudi imaju nelegalne prikljucke za vodu i struju! ajmo malo procesljajmo sami sebe!

  44
  2
 12. A sta je sa montaznim kucama…zasto one ne mogu da se legalizuju kad je pola Amerike I Evrope napravljeno sa njima…zar one nisu bolje nego sto Kekovic I neke kompanije prave kuce I zgrade…..

  50
  5
 13. Pa pola grada rusi se, kojeg prostora jeli privatnog. Sta da radimo sa ovim sto se upisase muljavinom,imate li uplatnice za sve novo upisane u katastar na hiljade ih. Valjda hocete kao distribucija punjenje budžeta na duge staze. Postoji opcija zastarelosti. Koliko zakona je palo,….

  32
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code