Početna Eco ZA „MIDAS“ PROJEKAT DVOJE IZ BOKE I BUDVE

ZA „MIDAS“ PROJEKAT DVOJE IZ BOKE I BUDVE

0

Ikao je još u aprilu izašao  javni konkurs o podršci investicijama u poljoprivrednim gazdinstvima, tj MIDAS grantovi  bespovratne podršcke investicijama u poljoprivrednim gazdinstvima, među poljoprivrednicima na primorju slabo intersovanje.

Savjetnica u biljnoj proizvodnji u savjetodavnoj službi u Herceg Novom, Mileva Marić je u razgovoru za Radio Jadran, istakla da su se na području Boke i Budve za sada prijavila dva poljoprivrednika i nada se da će ih biti još.

Poljoprivredni proizvođači Crne Gore, koji su sa Vladom potpisali ugovore o dodjeli grantova u okviru projekta Institucionalnog jačanja i razvoja poljoprivrede (MIDAS) zadovoljni su odobrenim novcem, ali smatraju da bez aktivnije pomoći države nema rješenja mnogobrojnih problema u tom sektoru proizvodnje.

Pravo da apliciraju su imali svi poljoprivredni proizvođači koji su registrovani u bilo kom registru Ministarstva poljioprivrede, kao i pravna lica koja se bave poljoprivredom, a da ne budu stariji od 70 godina. Prijava je trajala do 13. jula ove godine i nakon toga se počelo sa pregledanjem dospjelih biznis planova poljoprivrednih proizvođača. Do sada su obavljena dva presjeka. Jedan je bio početkom avgusta i tada je potpisano 78 sporazuma. Prošle sedmice napravljen je drugi presjek gdje je potpisano još oko 100 sporazuma.

– Na području Boke i Budve bilo je zainteresovanih aplikanata i to najviše radi nabavke mehanizacije. Za sada su potpisali sporazum dva aplikanta, jedan iz sela Kruševice i jedan iz Budve, što ne znači da će ostati na tome jer se i dalje pregleda dokumentacija – ističe Marićka.

Visina podrške iznosi 50% od investicije, minimalna investicija je 5000, a maksimalna 70 000 eura.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code