Početna Društvo Za nove akte koji regulišu obrazovanje i zapošljavanje pomoraca pitaće se i...

Za nove akte koji regulišu obrazovanje i zapošljavanje pomoraca pitaće se i Unija pomoraca

0

Intezivno učešće predstavnika Unije pomoraca Crne Gore u izradi pravilnika i zakonskih akata koja se odnose na obrazovanje i stručno osposobljavanje pomoraca rezultat je današnjeg dogovora državnog sekretara u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Muamera Hajdarpašića, generalnih direktora za oblast pomorske privrede i pomorstva Maja Mijuškovića i Vladana Radonjića i predstavnika Unije.

Ovo je nastavak saradnje, koja se mora u kontinuitetu razvijati, kako bi dala konkretne rezultate, kazao je Hajdarpašić i obavijestio koje je korake preduzelo resorno Ministarstvo, kako bi se neka od otvorenih pitanja efikasno rješavala, kao i o susretu rukovodstva Ministarstva saobraćaja sa italijanskim ambasadorom u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, iskustvo koje pomorci imaju i situacije sa kojima se suočavaju svakodnevno na terenu su od velikog značaja i mogu svojim učešćem samo doprinijeti kvalitetnijoj legislativi u ovoj oblasti.

Predstavnici Unije pomoraca Vlado Vučetić i Vladimir Vujović saglasni su sa predlogom da se pomorci interaktivno uključe i doprinesu izradi pravilnika, napominjući da će doprinos dati i izradi strategije razvoja pomorstva.

Međutim, otvorili su i druge teme koje su za pomorce veoma važne. Bilo je riječi i o saradnji sa zemljama regiona, u prvom redu o obrazovnim centrima i priznavanjima ovlašćenja pomoraca iz regiona.  Biće razmotreni zato postojeći sporazumi o saradnji sa zemljama u regionu, ali i predloženo potpisivanje sa onim državama sa kojima u ovom trenutku takvi sporazumi nijesu definisani.

Tokom razgovora razmijenjeni su stavovi i o položaju Crne Gore u međunarodnim pomorskim organizacijama, kao i o redovnim kontrolama koja evropska pomorska administracija sprovodi i u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code