Početna Društvo Za nove udžbenike, odjeću i obuću za osnovca treba 327 eura

Za nove udžbenike, odjeću i obuću za osnovca treba 327 eura

4

Kraj avgusta i početak septembra uvijek je “udar” na porodične budžete, pogotovo tamo gdje je više školaraca. Mnogi će se nekako snaći i ove godine, kupovinom, ili dobijanjem na poklon polovnih udžbenika, nošenjem obuće ili garderove od prošle godine ili starijeg brata, ili sestre.

Međutim, pokušali smo da napravimo računicu koliko minimalno treba novca za opremanje jednog osnovca ili srednjoškolca, uključujući i neophodan dio gardereobe.

Picerija i restoran

Za Osnovnu školu najskuplje su knjige  za sedmi razred  93,70 eura, a najpovoljniji udžbenici su za prvi razred osnovne škole i koštaju 43,10 eura i u većini crnogorskih opština su besplatni, odnosno roditelji ne treba da ih kupuju.

Za drugi razred koštaju 50,80, za treći 47,70, a za četvrti 59,60 eura. Cijena udžbenika za peti razred je 67,30, za šesti 79,80, a za osmi i deveti po 88,20 eura.

Za prvi razred Gimnazije užbenici koštaju 106,30 eura, za drugi 87,20, za treći 78,80, a za četvrti 55,30 eura.

Pretpostavljajući da treba opremiti đaka šestog razreda, za udžbenike će biti potrebno 79,80. Toj cifri treba dodati izdatke za sveske i blokove 18 eura, olovke, penjela, vodene boje, tempere, šestare, lenjire, pernicu, 25 eura, školsku torbu 25 eura, trenerku 30 eura, patike 50 eura. Mnogima će biti potrebna i nova jakna, farmerke, duks, čizme, odnosno minimum još 100 eura.Ukupno, roditeljima i starateljima izdatak od 327 eura da bi dijete opremili za novu školsku godinu. Oni koji imaju više djece, moraće i više da izdvoje.

No, kako rekosmo na početku, dovitljivi roditelji i učenici zajedno mogu uštedjeti kupovinom polovnih knjiga i garderobe, pa ova cifra može biti i duplo manja. Isto kao što može biti i veća, za one koji imaju “dublji” džep.

4 Komentari

  1. hahaha koja sprdnja samo uzimaju pare da iole ta djeca nauce i izadju normalna iz tih skola pa pojti jadi…samo se precijenjuju a cijene rastu nenormalno a rarod sve vise gubi posla,al ipak ajmo malo da im povisimo cijene posao je porasao za 10% ce reci a ovamo narod radi za 120 eura a penzija poslije 35 godina staza 180 eura hahahaha a udzbenici samo 327 hahahah CRNA GORO i politiko moja 🙂

  2. Nikad nije bilo jeftino,ali roba ne mora da bude formirana,đeca koriste polovnu robu i knjige pa odlično uče gradivo i život,nije to tako skupo koliko košta neznanje.

    3
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code