Za Novljanke Veru i Jasnu sezona kupanja traje 9 mjeseci

Za Novljanke Veru i Jasnu sezona kupanja traje 9 mjeseci

7439
3
Podijeli

Dok mnogi mještani i gosti još ne pomišljaju da otvore sezonu kupanja, dok dobro ne prigrije, a voda ne bude bar 22 ili 23 stepena, dvije Novljanke, Vera i Jasna, kupaju se odavno. Sreli smo ih i jutros sa šugamanima, preplanule i nasmijane. Zaputile se skalama iz grada na omiljenu staru „Bokinu“ plažu, „Bijela vila“.

– Godinama za nas ljeto nije kao drugima. Kupamo se, uglavnom, od aprila do decembra. Mada ove smo godine počele ranije 24.marta. Bilo je toplo. Promijenila se klima, toplije je nego nekada. Počinjemo kupanje dok je more još 16 stepeni i završavamo opet kada je 16 stepeni –pričaju raspoložene Vera i Jasna.

Picerija i restoran

Nije im bitno kolika je temperatura vanka. Vole da se kupaju na plaži „Bijela vila“, koja je nekada bila kultno mjesto Novljana i furešta. Rijetko im se ko pridruži, dok dobro „ne upekne“. Ponekada samo komšija Čedo.

– Ovo nam veoma godi. Navikle smo. Fala Bogu, nismo bolesne, bolje se osjećamo i kada je hladna voda. Odmah uskačemo u more, isplivamo, presvučemo se i sunčamo na zimskom, proljećnom, ljetnjem i jesenjem suncu, nije važno. Ovih dana obično pođemo oko podne – kazuju ove dvije Novljanke kojima po redovnosti i dužini sezone kupanja u gradu nema konkurencije.

Inače, danas je u Novom,  sunčan dan, ali u podne, kada smo ih slikali na „Bijeloj  vili“ bilo je napolju samo 20 stepeni, a u moru 18. Sjutra će već biti kiše, pljuskova, ali nije isključeno da Vera i Jasna opet zaplivaju.

U Meteorološkoj stanici u Igalu kažu nam da su ujednačene temperature  mora, ovog maja -18 stepeni. U odnosu na protekle godine more nema oscilacija, za razliku od vazduha koji ima i ekstremne temperature, što je globalni problem.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code