Za novske fešte i druge programe iz turističke kase 400 hiljada eura

Za novske fešte i druge programe iz turističke kase 400 hiljada eura

1290
11
Podijeli

Više no proteklih godina u Herceg Novom se ovoga ljeta feštalo. Duž cijele rivijere, od Igala do Kamenara, Mjesne zajednice su organizovale pučke svečanosti, nastojeći da vrate mediteranski duh Novome.

baosicko ljeto
Foto: Milan Dobrilović

Gostima su s manje-više uspjeha servirane domaće delicije, zabava uz lokalne klape i bendove, autentične igre… U nekim MZ su “iskočili” s programima. U Kamenarima, birajući najljepšu damu večeri, tražili su da one prošetaju u kupaćim kostimima. To je automatski odbilo one “vremešnije” i one koje su “jurile” nagrade. Čule su se i poznate kritike, kao kod sličnih izbora, da je riječ o eksploataciji i degradiranju žena. Na drugoj strani, u MZ Herceg Novi su imali odlično osmišljene umjetničke programe, ali “Belavista ars” su morali da prekinu i odlože za septembar da se ne bi “sudarali” sa Trgom od ćirilice.

Picerija i restoran

Valja reći da su se u MZ Igalo, Topla, Herceg Novi, Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baošići, Bijela i Kamenari toliko razmahali, jer su dobili podršku Turističke organizacije od 108 hiljada eura. Tako je, kako navode iz TO, realizovano preko 30 manifestacija duž hercegnovske rivijere.

–  Oism toga, u toku ove sezone, od juna do kraja avgusta TO je podržala još 15 manifestacija. To su: sajam domaće trpeze, Street art festival, City games, Opera “Lo spettacolo”, opera “Dve glave i devojka”, prvo prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe, Trg od knjige, defilei Gradske muzike sa mažoretkama, koncerti vokalne grupe Lira, Jutro uz Castel Nuovo, prvi internacionalni susret klapa, teniski turnir (veterani), Guitar Art Summer Fest, Opera festival, Međunarodni moto skup.

– Ukupan budžet za manifestacije, predviđen Finansijskim planom i programom za 2016. godinu, iznosi 400.000 eura. Realizacija plana će biti svedena na kraju godine. Izvršni odbor je donio i usvojio Finansijski plan 2016, zatim ga je usvojila Skupština TO, pa onda i Skupstina opštine. Stručna služba sprovodi Program rada i finansijski plan na čelu sa direktorom stručne službe – ističu u TO.

No, činjenica je da je raspisivanje  konkursa kasnilo, a nekim  aplikantima je kasno odgovarano. Mnogi programi mogli su biti i kvaliteniji da su na vrijeme utvrđeni i odobreni. U Turističkoj su, ipak, zadovoljni:

– Sudeći po interesovanju gostiju koji se obraćaju našim Turističko-informativnim biroima za informacije o programu dešavanja i odzivu gostiju koji prisustvuju manifestacijama, nalazimo da su manifestacije uspješne i od izuzetnog promotivnog efekta. Što se tiče prihoda turističke privrede, on je značajan samim tim što gosti biraju našu destinaciju za odmor, a odluku donese pored kvaliteta smještaja i na osnovu kvaliteta vanpansionske ponude i dešavanja u gradu. Istovremeno, ugostiteljski objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini lokacija na kojima se održavaju pomenute manifestacije su značajno povećali broj posjetilaca u svojim objektima – ocjenjuju u TO Herceg Novi.

Vjeruju da je turistička privreda od ovih manifestacija ostvarila dodatan prihod i da je njihov efekat višestruk.

11 Komentari

 1. Imam jedan prigovor ok trebaju fešte al trebaju domaće naše ponude što se tiče zabave i delicija , taj mediteranski naš morski duh su upropastili sa nekim tačkama sa folklorom iz srbije ….
  Kud Ilija Kišić se isticao po tome … Netreba to činjet jer to nije naša ponuda , tu je to omanula i to nije uredu…
  Pođite u Španiju ili bilo đe da nebi tamo namtnuli neku tuđu muziku ili što drugo…
  0  0
 2. Kada su raspisivani konkursi TO?/ bio je samo jedan – zaključen novembra 2015. ne računajući propali konkurs za suvenir/ Kada su objavljeni rezultati konkursa? /NIKADA/ Kada su počele pripreme fešti po MZ i kada i na koji način je odobravan sadržaj i budžet? /JUN 2016 i po hitnom postupku čiji je cilj da prikrije izostanak odluka po prethodnom konkursu i potroši značajnu količinu novca imitirajući Mimozu/ Koliko sve to ima veze sa direktorkom? /Malo – ona je portparol već donesenih odluka, ali će platiti kao da je glavna i odgovorna/ Hoće li neko ne daj Bože napraviti analizu efekata: kvaliteta promocije, budžeta i npr. posjete na feštama i ostalim manifestacijama?/postoje fotografije/ Revizija dokumentacije na osnovu koje je potrošeno 400000 €? /HA HA HA /
  0  0
 3. Kako Balašević kaže: “… parada pijanstva i kiča…” Ova lokalna vlast baštini tekovine “pučkih svečanosti” iz avgusta prije 25 godina. Tada su pojedini organizatori današnjih”pučkih svečanosti” sakupljali jelo i piće za borce na dubrovačkom ratištu, a danas nam s istim elanom i duhom primitivizma serviraju “delicije” po neurednim urnisanim mjesnim površinama.
  0  0
 4. Bravo za mladi i vrijedni tim Turističke organizacije. Ne osvrćite se na vječne kritičare kojima niko ne može ugodit, upalite motore i već krenite planirat narednu sezonu.
  0  0
 5. Preskupe feste i jednolicne. Sto se tice privrede samo negstivan efekat su imale feste jer svi uzmu malo ribe i koju priganicu zaliju sa malo vina i sjede po parapetima.
  0  0
 6. Lijepo je sve to, nesto se desavalo po mjestima na rivijeri ali mi se cini da je u nekim stvarima bilo pretjerano i preskupo a nedostajalo je i originalnosti (skoro svudje riba i priganice, muzika, folklor i mazoretke). Treba malo “zaviriti” kod “susida” u Dalmaciju, imaju dobro razvijen taj vid zabave .
  0  0

Ostavite komentar

*

code