Za očuvanje i zaštitu istočnog dijela Jadrana četvrt miliona eura vrijedna oprema

Za očuvanje i zaštitu istočnog dijela Jadrana četvrt miliona eura vrijedna oprema

845
0
Podijeli

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Hrvatski hidrografski institut iz Splita i Sveučilište u Dubrovniku – Institut za more i priobalje (IMP) obezbijedili su sredstvima EU/IPA projekta “CoRE” opremu, u vrijednosti od 250.000,00 eura. Ona je predstavljena danas u hotelu “Budva”.

Kako navode iz JP za upravljanje moskim dobrom Crne Gore, koje je učestvovalo na info radionici, riječ je o Side Scan Sonar-u, koji pripada Hrvatskom hidrografskom Institutu, Multebeam Echosounder-u u vlasništvu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Multi-parameter probe – sondi dubrovačkog Instituta za more i priobalje.

Picerija i restoran

Radionicu su otvorili direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, mr Luka Mitrović i direktorica Hrvatskog hidrografskog instituta, Vinka Kolić. Oni su potpisali Sporazum o razmjeni podataka između ZHMS i HHI, a učesnike radionice informisali o performansama nove opreme i podacima koje ta oprema može da proizvede

Projekat “CoRE” je EU/IPA projekat iz komponente II, mjera 1.1. Zajedničke mjere za zaštitu životne sredine, prirode i kulturne baštine.

Doprinosi poboljšanju ukupne zaštite i očuvanja istočnog dijela Jadrana, dok su specifični ciljevi izrada nove nautičke karte sa ažuriranim hidrografskim mjerenjima i preporukama na osnovu ovih istraživanja. Ona se odnose na promjene obalne linije u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori, pod uticajem obalnih procesa, kao što su erozije i jačine udara talasa, te edukacija i informisanje svih subjekata uključenih u projekat, kao i kranjih korisnika o karakteristikama morskog dobra (sa naglaskom na obali) i održivoj litoralizaciji u prekograničnom području.

Javno preduzeće na radionici je učestvovalo prezentacijom na temu Značaj podataka-rezultata istraživanja na projektu “CoRE” za JP Morsko dobro. Okrugli sto na kome će biti predstavljeni podaci dobijeni mjerenjima u prethodnom periodu planiran je za kraj septembra.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code