Početna Sport Za orjenske maratonce i rekreativce: Ovog vikenda dvije trke

Za orjenske maratonce i rekreativce: Ovog vikenda dvije trke

2

Jubilarno, osamnaesto izdanje Orjenskog maratona, manifestacije začete još u drugoj polovini devedesetih biće organizovano ovog vikenda. Tokom  stasavanja izdurala je šumske požare, kiše, snjegove i oluje i pri tome promijenila tri države, podsjećaju iz PK Subra:

– Zahvaljujući stalnoj inovativnosti, požrtvovanom radu volontera, podršci sponzora i naravno, vama učesnicima, bez kojih sav ovaj posao ne bi imao smisla, stiglo je i punoljetstvo. Za ovu priliku, pozivamo vas na  atraktivniji, maštovitiji i zabavniji Orjenski maraton.

Planinarska komponenta maratona je dominantna, zanimljiva, pa i zahtjevna, dok u isto vrijeme planinsko trčanje dobija potpuno novu, daleko bržu i iznad svega atraktivnu trasu, koju će zahvaljujući gustoj šumi i brojnim usputnim zanimljivostima, zasigurno odgovarati i rekreativcima, tvrde iz PK Subra,

Start na Orjenskom planinarskom maratonu, ove godine dugačkom 14 km, zakazan je za subotu, 27.maja, u 9h ispred planinarskog doma „Za Vratlom“. Nema takmičarski karakter i prelazi se organizovano, uz vođenje planinarskih vodiča i priču o zanimljivostima koje se obilaze. Tu su: vrh Grab, Žitni do, Simova pećina, jama Izvod, Subrina kapija, vrh Subre, Vilino Guvno, Subrini platoi i Kamenska ravan. Tura traje 7-8 sati i pogodna je za srednje spremne planinare.

Međutim, već u nedjelju, u 9h, je start revijalne kružne mountain running trke Orjensko srce, dugačke 7850 m. Procjenjeno trajanje trke: 40 min, do 01:10. Trka je namjenjena za osobe koje se bave planinskim trčanjem i sličnim sportskim disciplinama.

Deset minuta kasnije start je na istoj stazi, u rekreativnoj, netakmičarskoj varijanti, sa obezbijeđenim vodičem i obilaskom zanimljivosti: Žitnog dola, Ledene jame, Grotljavice i Dubokog dola.

Procijenjeno trajanje ture tri i po sata.

– Orjenski maraton poboljšava ponudu primorskog turizma, nudeći nova odredišta i mikro-odredišta, a podiže i atraktivnost Orjena u sferi sporta i rekreacije. Manifestacijom ujedno promovišemo kvalitet infrastrukture planinskih staza koji Orjen svrstava u sam vrh najbolje i najgušće markiranih planina u širem regionu, sa pravim obiljem raznolikih i dobro isplaniranih trasa – podsjećaju organizatori.

Učesnici bilo koje od ponuđenih trasa dobijaju sertifikate o uspješno savladanoj trasi, a za mountainrunning trku dodatno se dodjeljuju i diplome za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Realizaciju 18. Orjenskog maratona pomogli su: Planinarski savez Crne Gore, Atletski savez Crne Gore, Pivara Trebjesa, Odjeljenje granične policije Herceg Novi, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i Komunalno stambeno preduzeće.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code