Početna Naslovna Za praznike u Herceg Novom otvoreno 13 hotela: Bez posjete i zarade,...

Za praznike u Herceg Novom otvoreno 13 hotela: Bez posjete i zarade, ali sa nadom u sezonu

7

Iako su dočeci Nove godine na otvorenom ove godine izostali zbog epidemiološke situacije, u Herceg Novom tokom praznika operativno je od 40 manjih i većih, čak 13 hotela. Međutim, posjeta je, očekivano, bila zanemarljiva.

Herceg Novi

Hercegnovski hotelijeri, ipak, su optimistični u susret predstojećoj sezoni. Nade polažu u efikasnost vakcine protiv korone. Šansu vide i u otvorenim granicama, iako je veliki znak pitanja nepostojanje nacionalne avio kompanije, s obzirom da smo avio-destinacija.

Kod nekih hotelijera većina aranžmana od prošle prebačena je za ovu godinu, pa očekuju da će se veći dio biti realizovan.

Jedini gosti Garni hotela Olimpija u Kumboru tokom praznika bio je bračni par iz Podgorice. S obzirom da organizovanih dočeka nije bilo nigdje, nije bilo relano ni očekivati goste, kazao nam je mendžder, Tihomir Marić:

„To je bio limitirajući faktor. Kad je riječ o sezoni, ukoliko vakcinacija „zaživi“, mogli bismo očekivati dobru i predsezonu i sezonu možda i preko 60% Jer sve što nam je bilo zakazano prošle, prebačeno je za ovu godinu. Naravno, ništa još nije sigurno, sve je otvoreno. Prve grupe grupe očekujemo sredinom marta – gosti su iz Italije, Poljske, Albanije…. Nastojimo da pokrijemo i rusko tržište, ali vidjećemo. Jer ako godina bude kao prošla, biće to kolaps“, ocijenjuje Marić.

Hotel Mediterraneo grupacije Casa del Mare bio je operativan tokom čitave prošle godine i sa radom nastavlja i tokom zime. Cilj menadžmenta je da sačuvaju proizvod, odnosno zaposlene. Uprkos nepovoljnoj situaciji, menadžment kompanije je krajem novembra počeo sa promocijom novogodišnje ponude:

„Mala smo kompanija pa uspijevamo lako da iznađemo rješenja, tako da s obzirom na cjelokupnu situaciju novogodišnji praznici nijesu ni prošli loše u smilsu posjete i zauzetosti hotela u Kamenarima. Nije bilo loše. Priredili smo degustacionu večeru od 5 slijedova u sobama gostima. Otišli su zadovoljni. Gosti su uglavnom bili iz Crne Gore, Ukrajine, Rusije, mada mislim da je riječ o ljudima koji žive ili borave u Crnoj Gori, ali su željeli promjenu za praznike“, kaže nam vlasnik, odnosdno direktor hotelske grupacije Casa del Mare, Nikola Milić.

Primaran cilj kompanije je da sačuvaju kvalitet proizvoda i radnike, a to sve, kako navodi, ne bi radili da ne vide svijetlu budućnost, bolju nego što se sada čini da će biti.

Komentarišući prognozu jednog od istaknutih hotelijera u Crnoj Gori, Dragana Purko Ivančevića za RTCG da bi posjeta ovog ljeta mogla biti 60% ostvarene u 2019.godini, Milić kaže da ga raduje da postoji takav optimizam u ovoj privrednoj grani:

“Naše projekcije su malo možda lošije. Od predsezone vjerovatno neće biti ništa, biće teško dok se ne stekne kolektivni imunitet, ali očekujemo da će u sezoni sigurno biti bolje nego prošle godine. Koji su to procenti u odnosu na rekordnu 2019. godinu sada je jako teško licitirati. Pored virusa, imamo situaciju sa Montenegro Airlinesom, a avio smo destinacija. Mada vjerujem da će sve doći na svoje i da će sezona biti solidna i dobar osnov za dalje. Možemo iskoristiti neke prednosti koje imamo, da budemo dovoljno vrijedni i pametni i siguran sam da će nam se to isplatiti”- ocijenio je Milić.

Hotel ACD u Meljinama imao je tokom praznika 8 gostiju, koji su već boravili u njemu, a dolazaka nije bilo. Cijene su kako nam kažu u službi prodaje maksmialno snižene, pa noćenje sa doručkom u ½ sobi za 2 osobe je 45 eura. Hotel će raditi i tokom zime kako bi se sačuvala radna mjesta i da se održava funkcionalnim, kazala nam je šefica prodaje, Mira Čekeravac:

„Nemamo posebnih najava, ali imamo stalnih partnera sa kojima sarađujemo, kad borave u Herceg Novom posjete nas i na taj način funkcionišemo. Za sezonu jesam optimistična. Mislim da će sezona biti malo bolja od prethodne, ljudi će se možda malo opustiti i naučiti da žive sa virusom i „naučiti“ da putuju. Evo i sada ako ćete da putujete, koliko traže za PCR testove novca, ako biste na zimovanje na Zlatibor ili Kopaonik, za 4 osobe PCR test košta koliko negdje 3-4 noćenja. To će dosta uticati na goste iz okruženja, a sa zapadnih tržišta još nemamo nikakvih najava“, kazala je Čekerevac.

Prema posljejdnjim podacima TOHN, u gradu je zaključno sa 1. januarom 676 gostiju, što je za 51% manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Stranih gostiju je 623, domaćih 53. U hotelima boravi 93 registrovanih gostiju, u domaćinstvima je 583.

7 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code