Za program prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore 57 miliona...

Za program prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore 57 miliona eura, u projekte uključen i Herceg Novi

0
Podijeli

Predstavljanje INTERREG-IPA  programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020, kao i rezultata Prvog poziva i ugovoreni projekti, najavljeni su za 5. mart, u maloj sali SO Herceg Novi.

Prezentaciju organizuje Ministarstvo evropskih poslova, u saradnji sa Filijalom Zajedničkog sekretarijata u Podgorici za INTERREG-IPA program.

Picerija i restoran

Riječ je o novom trilateralnom programu koji je predviđen za implementaciju tokom finansijskog perioda 2014-2020.

Opšti cilj Interreg IPA Programa je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz implementaciju zajedničkih projekata i aktivnosti koje treba podržati u okviru četiri prioritetne ose:
PA1 – Unaprjeđenje kvaliteta usluga u sektoru zdravstva i socijalne zaštite.
PA2 – Zaštita životne sredine i biodiverziteta, poboljšanje sprječavanja rizika i promovisanje održive energije i energetske efikasnosti.
PA3 – Doprinos razvoju turizma i očuvanju kulturnog i prirodnog nasljeđa.
PA4 – Unaprjeđenje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskoj oblasti.

U okviru četiri prioritetne ose Program definiše pet specifičnih ciljeva. Programska oblast obuhvata 12 županija na hrvatskoj strani, Brčko Distriktu i 109 opština  Bosne i Hercegovine i 10 opština na crnogorskoj strani. Geografsko područje iznosi ukupno 87.453,95 km² sa 5.587.836 stanovnika u okviru programske oblasti.

Crnogorski dio programskog područja obuhvata 13.812,00 km² i opštine: Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar, Ulcinj, Cetinje, Nikšić, Podgorica i Danilovgrad.

Ukupni budžet EU budžeta je 57.155.316 eura. Programom upravlja Upravni autoritet – Direkcija za upravljanje programima saradnje i regionalni razvoj u okviru Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske. Organ upravljanja podržali su odgovarajući državni organi, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u Hrvatskoj, Direkcije za evropske integracije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u Crnoj Gori.

Ostala programska tijela koja čine dio strukture upravljanja Programom su zajednički nadzorni odbor, tijelo programa odgovorno za pregled efektivnosti, kvaliteta i koherentnosti sprovođenja svih aktivnosti radi ispunjavanja programskih ciljeva, organa za sertifikaciju, tijela programa nadležnog za izvršenje plaćanja za vodeće korisnike, kaže se u specifikaciji programa.

Program će biti prezentovan i u ostalim primorskim opštinama, kao i u Cetinju, Podgorici, Danilovgradu i Nikšiću.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code