ZA PROŠIRENJE GROBLJA KOD CRKVE SV.SAVE NE TREBA SAGLASNOST?

ZA PROŠIRENJE GROBLJA KOD CRKVE SV.SAVE NE TREBA SAGLASNOST?

82
0
Podijeli

crkva sv save savinaNa nedavno održanom sastanku posvećenom izradi Studije o zaštiti Savinske dubrave stanovnici Savine, kao i predstavnici Ekološkog društva Boka, ukazali na nečuvenu gradnju potpornog zida kod najstraije crkve Sv. Save, radi proširenja groblja. Tada je predsjednik opštine Dejan Mandić obećao da će odmah poslati nadležne inspekcije i da će i sam regaovati, ako je riječ o bespravnoj gradnji, pa makar to bilo i manastirsko zemljište. Danas dobijamo i epilog čitavog slučaja iz Komunalne policije. – Još 29.maj stigla je prijava građana, zbog koje smo izašli na teren i zatekli izvođače koji rade na proširenju groblja i odmah su zasutavljeni radovi – kazao je za Radio Jadran rukovodilac Komunalne policije, Zoran Bijelić.
Nekoliko dana kasnije komunlanoj policiji je stigla potvrda Crkvene opštine Stari grad, da se radi proširenje groblja i dvije grobnice.
– Time su definisali šta rade i da to radi crkva. Onog momenta kada smo mislili da to radi neko privatno zaustavili smo radove, ali riječ je samo o proširivanju grobnica, što radi sama crkva na svom zemljištu – obajšnjenje je Bijelića.
Na pitanje da li Crkvena opština Stari grad može da bez saglasnosti nadležnih opštinskih organa i dozvola da izvodi radove na proširenju groblja, Bjelić kaže, da ne može.
– Ali, obavljaju radove na svom imanju i nije kao što je bilo u prijavi da se radi na iskopima, da se uništava zelenilo i narušava ambijent Savinske dubrave. Njima ne treba nikakva saglasnost, jer izvode radove na svom zemljištu i nije to nekog većeg obima, utvrđeno je da se radi o manjim radovima samo na izgradnji grobnice – ponavlja Bijelić.
Podsjećamo i mi još jednom da je predsjednik Mandić najavio da će bez obzira i ako se utvrdi da je riječ o manastirskoj zemlji, a za radove nema saglasnosti, pogotovo što je riječ o zaštićenom prirodnom području, da će ih zabraniti. Mještanin Đorđe Vuković je kazao i da je prije deset godina mitropolit Amfilohije rekao da više neće biti proširenja groblja, a i postoji opštinska odluka o tome.
Pitamo se šta bi bilo kada bi svako ko je vlasnik nekog zemljišta pošao primjerom Crkvene opštine Stari grad i da li bi isto regovala komunalna policija?
Posljednji podaci govore da područje Savinske dubrave zahvata 35,75 ha, ali i da se zbog neplanske gradnje zaštićeno prirodno i kulturno područje, drastično smanjuje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code