Početna Društvo Za projekat 1000 plus  prijavilo se pet banaka, poziv za građane u...

Za projekat 1000 plus  prijavilo se pet banaka, poziv za građane u oktobru

2

Pet komercijalnih banaka prijavilo se na osnovu javnog poziva u okviru četvrte faze projekta „1000 plus“ i to: NLB banka, Podgorička banka, Crnogorska komercijalna banka, Lovćen banka i Erste banka, kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja Marko Čanović. Javni poziv za građane biće najvjerovatnije raspisan do kraja oktobra.

Kako je pojasnio, javnim pozivom za banke koji je trajao od 28. avgusta do 7. septembra 2020. godine definisani su ključni uslovi: fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3 odsto.

“Vlada je 11. septembra ove godine imenovala projektni odbor za upravljanje projektom rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima „1000 plus“, četvrta faza. Projektni odbor će na prvoj sjednici, između ostalog, razmotriti i verifikovati pristigle prijave komercijalnih banaka, nakon čega ćemo imati konačnu listu komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu”, kazao je Čanović.

On podsjeća da javni poziv za investitore, fizička i pravna lica ponuđače stanova traje od 28. avgusta do 18. septembra, odnosno za izgrađene stanove je otvoren sve vrijeme do završetka realizacije projekta „1000 plus“.

“Dobitnik vaučera moći će da, ukoliko nađe stan na tržištu, a koji zadovoljava sve uslove definisane javnim pozivom,  prijavi i kupi kroz projekat „1000 plus“. Ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u novogradnji”, istakao je Čanović.

U projektu „1000 plus“ mogu učestvovati svi građani Crne Gore koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

Kada je riječ o dugoročnim hipotekamim kreditima, oni će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih obasupružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim građanima Crne Gore koji ispunjavaju uslove projekta a ne pripadaju prethodno navedenim ciljnim grupama.

“U okviru ciljnih grupa, prioritet u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju porodična domaćinstva koja su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u četvrtoj fazi su dodati i zdravstveni radnici kao prioriteti”, kazao je Čanović.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code