Početna Društvo Za Regionalni neprihvatljiv predlog hercegnovskog Vodovoda o preuzimanju vode tokom ljeta

Za Regionalni neprihvatljiv predlog hercegnovskog Vodovoda o preuzimanju vode tokom ljeta

35

Predstavnici hercegnovskog Vodovoda i kanalizacije i Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje nijesu uspjeli da dogovore aranžman o preuzimanju dodatnih količina vode za hercegnovsku opštinu tokom ljetnje sezone.

Prema riječima v.d. direktorice “Vodovoda i kanalizacije” D.O.O, Olivere Doklestić, dodatnu količinu vode sa novske strane tražili su za jul, avgust i septembar, po maksimalnoj cijeni od 0,72 sa PDV-om, što je 0,77 eura po kubiku za količine od 5,30 i 5l/s. Međutim, to za Regionalni vodovod nije bilo prihvatljivo:

– Oni mogu da isporuče 15 l/sec za cijeli mjesec, jer navodno nemaju mjernu opremu za ostalo. Predložili su duže preuzimanje, od jula do kraja godine. Naše projekcije bile su nekih 85 hiljada eura, a aranžman koji oni nude je plus 30 ili 40 hiljada eura – objašnjava za Radio Jadran, Doklestić.

Prošle godine, koja je bila hidrološki nepovoljna, “Vodovod HN” je prestao da kupuje vodu iz Regionalnog već 11 septembra, a plaćanje je nastavljeno, shodno ugovornim obavezama do 31 decembra:

– Ove godine neće biti zatvaranja vode sa Plata, iz HET-a Trebinje. I to je za sve nas sjajna okolnost koju moramo pametno da iskoristimo. Naravno da ćemo da nastavimo razgovore sa RV CG, ipak oni nam nude ugovor na duži period, veće količine, koje ne možemo da preuzmemo stvarno, ali formalno bi stajale u ugovoru, sa po 5 l/s za pet mjeseci. Takav ugovor bi nas koštao 30.000 € više od našeg predloga – tvrdi Doklestić.

Ono što je, kako kaže, za novsku stranu ključno jeste spremnost cjevovoda sa tivatske strane, jer je prošle godine lokalni Vodovod plaćao 680 eura tivatskom Vodovodu da bi se izvršilo upumpavanje vode u ovdašnji sistem:

– To znači da smo na ono što smo Ugovorom imali obavezu da platimo Regionalnom vodovodu, nekih 150 hiljada eura, platili još 20 hiljada eura tivatskom Vodovodu za upumpavanje vode u naš sistem – tvrdi ona.

Inače, u novskom “Vodovodu” su anagažovani na ispitivanju mreže u Kamenarima i Bijeloj, smanjenju kvarova i gubitaka na mreži, jer voda iz Regionalnog vodovoda može da stigne samo do Bijele:

– Koliko god mi dodatnih količina vode ugovorili za Herceg Novi, dalje od Bijele voda ne može da prođe. Sistem je napravljen tako da voda od nas ide Tivtu i Kotoru, a ne obrnuto. Tu sada treba mnogo toga uraditi i promijeniti, a najprije uraditi priključak na tivatskoj strani – kaže Doklestić.

Herceg Novi trenutno u sistemu raspolaže sa 430 sec/l vode sa Plata i lokalnih izvorišta. Zadatak Vodovoda je u narednom periodu što bolja raspodjela raspoloživih količina i smanjivanje gubitaka, zbog čega je u toku nabavka nove opreme za detekciju kvarova od Kamenara do Bijele. Sa druge strane, Doklestić navodi da su prinuđeni da „ispuštaju“ 100 l/sec vode dnevno prije tretiranja u filter stanici Mojdež, kako bi smanjili pritiske na mreži, zbog velikog dotoka vode. To će prema njenim riječima biti izbalansirano kako sezona odmiče, jer će se i potrošnja povećavati, pa zbog suficita vode još nema potrebe za dodatnim količinama iz Regionalnog vodovoda. Ona tvrdi da je voda sa izvorišta Bolje sestre i regionalnog sistema skuplja nego ona iz Bilećkog jezera, preko Konavala, a i ne prolazi stepen prečišćavanja kao voda sa Plata.

– „Sirova“ voda koja dolazi sa Plata prilikom ulaska u naš sistem košta 0,02 centa, dok je ona koja se distribuira iz Regionalnog vodovoda 0,37 centi plus 7% PDV-a, ukoliko se voda uzima permanentno. Dakle, ukoliko aranžman preuzimanja vode iz Regionalnog vodovoda važi godinu, tada je cijena 0,52 centa+PDV, a ukoliko se uzima na kraći vremenski rok kao što je tražio novski Vodovod, to je onda 0,77 centi plus PDV.

– To znači da se voda iz Regionalnog vodovoda u konkretnom slučaju plaća 25 puta više – zaključila je Doklestić.

Ukoliko su u novskom Vodovodu definitivno odbili ponudu Regionalnog, a u Regionalnom neće da odstupe od politike koju imaju prema svim lokalnim vodovodima na primorju i odbacuju ponudu novskog Vodovoda, ostaje samo da se nadamo da hercegnovska rivijera neće imati restrikcija ovoga ljeta.

35 Komentari

 1. Gospodjo Direktor curiVoda ,
  Preko ljeta treba zatvoriti cesmu i doci na karaci i vidjeti kako se zalivaju stabla pokradjenom vodom koja ne ide preko vodomjera. Pola Karace krade vodu !

  12
 2. Gospodjo Doklestic: ja vas molim kao covjeka i direktora samo ne ostavljajte ovaj grad bez dovoljno vode tokom sezone a koji nacin cete odabrati to prepustam vama da odlucite.Razumem ja da pokusavate da smanjte troskove,da ste naslijedili milion problema i dugovanja..A razumite vi i nas gradjanje koliki su nasi gubici zbog restikcija: u turizmu,koliki su nasi gubici zbog izgradnje kanalizacije,zbog crkavanja bojlera,vodokotlica,cesmi ….mnogo veci .Problem vodosnadbjevanja je problem i opstine ,ne samo vodovoda tako da i opstina treba da povede racuna a ionako se bacaju pare na mnoge nepotrebne manifestacije,putovanja dupla poplocavanja … Ima ovaj grad milion precih stvari koje treba resiti ,ovako smo svi u gubitku .

  14
 3. Narod koji živi u urbanoj sredini mora da ima obezbijeđenu vodu i ne trebaju mu ove priče,ni objašnjenja.Ako to nema vlast mora da se udalji i prepušti nekome drugome,je li to logično.Ljudi koji su teški sebi i drugome za komunikaciju ne mogu da organizuju ništa za narod,jer je osnovno imati razum i toleranciju,uz znanje i druge vještine za rad.

  19
  3
 4. Mitre, a kako ti je lani bilo sve ok? Nijesi imo vode 20 dana u junu jer je nije bilo s Plata. Smrdjelo je iz Nemile od fabrike ko kuga. Đakovićka nije dolazila na poso godinu i po i komandovala iz doma a plaćeno regionalnom ko svetome Petru kajgana. Ne može od toga bit gore.

  10
  9
 5. Neophodna ispravka na novinarkin tekst: “Vodovod ” je dao predlog Regionalnom vodovodu za kupovinu vode tokom jula, avgusta i septembra, po maksimalnoj cijeni od 072 € PDV a to je 0,77 €/m3 i za količine od 5, 30 i 5 l/s. što je negdje oko 85.000 €. Prošle godine, koja je bila hidrološki nepovoljna, “Vodovod HN” je prestao da kupuje vodu iz Regionalnog već 11 septembra, a plaćanje je nastavljeno, shodno ugovornim obavezama do 31 decembra. Ove godine neće biti zatvaranja vode sa Plata, iz HET_a Trebinje. I to je za sve nas sjajna okolnost koju moramo pametno da iskoristimo. Naravno da ćemo da nastavimo razgovore sa RV CG, ipak oni nam nude ugovor na duži period, veće količine, koje ne možemo da preuzmemo stvarno, ali formalno bi stajale u ugovoru, swa po 5 l/s za pet mjeseci. takav ugovor bi nas koštao 30.000 € više od našeg predloga. Naš vodovodni sistem je tako napravljen da voda iz RVCG ne može dalje Bijele ka H Novom, pod ovakvim tehničkim uslovima. S druge strane, ako je cjevovod u lošem stanju, s velikim tehničkim gubicima, a (zašto ne reći i nelegalnim priključcima) ubacivanje u njega skupe vodu iz RV CG znači da je realna cijena vode ne 0,52 € ili 0,77 € nego 2,00 € i više. To gospodo građani vi neće plaćati, nego Vodovod HN, kao i prošle godine. A svi vi koji toliko imate puna usta straha od nestašice vode tokom ljeta zapitajte se kako i koliko racionalno sami trošite vodu. Pitate gdje ide novac od vaših računa ? U brojne troškove koje ima ovo preduzeće, od utroška električne energije zbog neracionalnog sistema pumpanja u generalno tri visinske zone, a ponegdje i 4 i 5 zona, u obavezna plaćanja za transport vode, u dazbine drzavi za korištenje Opačice, za analize kvaliteta vode, za reparacioni materijal za popravke cjevovoda u mreži vodovoda i kanalizacije od preko 200 km, ugradnje ventila, pumpnih stanica, … previše složen sistem da bi ga gledali očima samo kroz onih 0,02 €/m3 dolazeće sirove vode sa Plata. Kad sve posložite … ostaje dosta teška matematika opstanka. Vodovod se dobro priprema za ovo ljeto i kolektiv ulaže veliki napor da se izbori s problemima. S druge strane, motrimo i na one koji imaju male račune a veliku potrošnju !!!! Kako god bilo, Vodovod HN je uvijek na usluzi građanima. Razumijem sve vaše strijepnje i ljutnje. Probleme sam, nažalost, naslijedila, i to mnogo veće nego što i možete da zamislite. Sve je to moja briga. Ako bilo koga od vas, dragi moji anonimni građani, koji se plašite da objelodanite ime iz nekog razloga, interesuje bilo šta u Vodovodu, iz tehničke problematike, kvaliteta vode, rada postrojenja, funkcionisanja službe naplate, dođite na razgovor. Molim, isto tako, da i Vi imate povjerenja u nas u Vodovodu i u mene, i da nam vjerujete da sve što radimo radimo isključivo za dobrobit grada i građana a ne ni iz kakvih drugo pobuda, niti iz želje da se s bilo kime konfrontiramo, ali ni da podilazimo neracionalnim stavovima.

  18
  13
   • -Koliko imaju radnika na višegodišnjem bolovanju,a koji vode privatni biznis?
    -Koliko koriste službena vozila za razvođenje đece po školi i žena po špenzu?
    -Koliko rade na crno,za priključenje na mrežu?
    -To sve ulazi u račun koji plaćamo svakog mjeseca za kubik od skoro 1 €,što je opet manje od 0,77 centi koliko traži regionalni vodovod.
    Samo palanačka pamet umišljenih aparatčika dovodi nas do računice da je bolje biti žedan ljeti nego da Doklestićkin vodovod nema zarade od vode iz regionalnog vodovoda.

    15
    5
  • Predlazem da Tursiticka organizacija od Boravisne takse nadomjesti razliku u cijeni oko koje se ne mogu dogovoriti, SANO DA NE BUDE RESTRIKCIJA.
   Ionako se pare iz budžeta TO uglavnom troše bez ikakvog efekta na novski turizam.

 6. Olivera se ponasa kao Sabanovic nekada.Desi li se da jednog dana ovoga ljeta nemamo vode najmanje sto treba da uradi Olivera zbog 30 hiljada stanovnika HN i isto toliko turista je da podnese ostavku.

  29
  20
 7. “što smo Ugovorom imali obavezu da platimo Regionalnom vodovodu”
  “Sistem je napravljen tako da voda od nas ide Tivtu i Kotoru, a ne obrnuto.”
  Znaci platili smo da mi dajemo vodu njima, a oni nisu napravili povratni sistem da mozemo I da je primimo!!?? Ko ovdje koga..

  25
  8
 8. Ova zena bi da jos smrdimo 50 godina?! Jadna vlast snp o demokrate. Opet smo potvrdili da smo jedina opstina koja nece kao druge! Kad nesto nemas platio bi ne znam koliko da dobiješ to, i sad kad nam se ukazala šansa konacno da imamo vodu( u 21 vijeku) pametna se nasla da kaze da je skupa . Jadan ženo najskuplje je ono kad nemas. Vidi se da ovi ne peru obraze! Skandal. Ovi sto imaju bistjernw ce h očistiti a ovi sto zive u stanove da skoče jer ne vide nema života

  27
  22
 9. Klasičan primjer kako režimski botovi potkopavaju sve što slobodno i drugačije misli od njihovih ideologa i gospodara. Herceg Novi je za razliku od većine gradova primjer kako i pored svih mogućih zloupotreba od strane režima -sloboda i dalje živi. Da ima normalne vlade , voda bi za sve gradove bila dostupna po najpovoljnijim cijenama ,kao i svi drugi energetski resursi. Evo vam kako se dušebrižnici iz režiskih struktura brinu o Herceg Novom 😀 Bravo OLja

  23
  26
  • Da, ocigledan primjer kako rezimski botovi razmisljaju. Samo sto u HN rezim cine oni koji su na vlasti. U cemu se ogleda ta sloboda!? U tome sto je setaliste preorano, sto grad izgleda kao posle cunamija, sto zaposljavate penzionere bez oglasa, mimo zakona, u opstini i javnim preduzecima, po tome sto ste pokusali da oduzmete privatno vlasnistvo ljudima u Igalu, sto vam je plan da uvedete restrikcije u sred sezone, sto imate 50 komunalnih policajaca na cije plate potrosite vise nego na 2 godine placanja vode, sto je Rivijera neasfaltirana, sto vam je uzor za Novi Jagodina, sto trosite pare na izlete u Kinu? To je sloboda? Za koga? Drzava je dala opciju za vodu svim opstinama, to sto ste vi u toj slobodi NESPOSOBNI da zaradite pare nije krivica drzave, nego vasa krivica! Ako nije, zasto se uopste kandidujete na izborima? Da bi vi grijali fotelje, a grad se raspadao? Ko je kriv za to sto HN i dalje nije prikljucen na Regionalni Vodovod? Je li Vlada ili oni koji su htjeli da vodu dopremaju iz krajeva koji se sasvim slucajno nalaze gdje i njihovi placevi koje ne mogu da prodaju pa bi da ih uvale Opstini? Je li Vlada kriva za to sto vam u opstini radi 3 puta vise ljudi nego sto je predvidjeno?
   Vlada je kriva samo za to sto ne pohapsi one koji cak i razmisljaju o tome da jedan turisticki grad makar i na dan ostave bez redovnog snabdijevanja vodom i to onda kada temperature u hladu prelaze 40 stepeni. Za sve ostalo krivi ste vi koji se kandidujete s pricom kako vi zelite odgovornost za grad. E pa, odgovornost ste dobili, sada ne krivite druge za svoju nesposobnost. Proslog puta ste izgubili vlast jer niste pustali vodu, zato razmislite sta radite.

   13
   4
   • Da li ste član neke partije ili simpatizer? Naprimjer, šta Vam znači da je šetalište preorano? Kada ste prošli šetalištem od “Galeba” do “Lazura”? Ja prođoh sinoć i ne primijetih to “oranje”.

    • Ovdje je u pitanju elementarna logika. Sve je jasno kao dan … Nije riječ o politizovanju sa moje strane kad su slijedbenici ideologije depresivnog lopova iz Budve koji se nalazi u Beogradu već sve izpolitizovali. Vidjeli ste svi i oni koji ih ZAOKRUŽUJU zašto to čine. JEl oni rade za dobro naroda ? Jesu li ikad išta uradili za dobro građana a da debelo nisu napunili svoje džepove ? Pogledajte bre na šta nam zemlja liči , mi ođe pričamo o vodi od 77 centi…. Svaki dan kao u Pejn ful galču

     1
     1
 10. Ne treba im platiti ni cent vise,sramota,da je voda koja prolazi preko dvije drzave jeftinija nego ona sa regionalnog vodovoda.Nije ni cudo sto ostale opstine placaju skuplje vodu nego mi.

  37
  9
 11. ako je kubik vode sa plata0,02 centa kako kaze g.olivera zasto ga onda mi placamo 0,98 centi koliko je to puta skuplje a skupa jim voda iz regionalnog vodovoda .neka kazu gdje ide razlika u cjeni i kome mi to placamo vodu.

  33
  4
  • Da ali, ako je potrosac prikljucen na gradsku kanalizacionu mrezu onda je 1m3 1,o5€, u cijenu su uracunati visokoprocentni gubitci na mrezi, cca. 70% kao i nelegalni, divlji prikljucci , istini za volju rade svom snagom na otklanjanju tih nedostataka, jasno je jedino da smo mi, Novljani, ovce za sisanje.

   9
   1
 12. Prošlog ljeta je bilo sve OK.
  Čim je mjesto Đakovićke došla Doklestićka,problemi…
  Ona baštini teoriju o vodosnabjevanju Šabanovića.
  Inače kao osoba,teška za saradnju,to znaju od oni sa kojima je radilla u Opštini,pa Vodakomu…
  Pa me ništa ne čudi ako je u nezboru sa Regionalnim vodovodom.

  28
  23
  • Држава је увјек завоидјела Херцет Новом ,ми смо били и без воде Сан Тропе за ове горе.Град који има историју и културу.само Котор може да се пореди са нама.остали—село гори а баба се чешља!

   5
   6
 13. Ne uzimati vodu a sredstva utrošiti na racionalizaciju i popravke.Ne treba nam voda iz regionalnog.Moramo sami donositi odluke ,pa makar nas to i koštalo nekad.

  43
  18
  • To neka tebe kosta ako si spreman da platis. Mene ne zanima vasa “racionalizacija” po kojoj ste spremni da u 21 vijeku docekujete turiste bez vode. Da li ste vi ljudi uopste normalni!? Ne treba nam voda, nego bolje da vi kao nesto popravljate? Sta ce mi popravke ako nemam vode? I odakle Vodovodu pare za stanove a za vodu nema?

   8
   4
 14. Davnih 70-ih godina prošlog vijeka grašani i radne organizacije du samodoprinosom, koji je trajao 5 godina izgradili vodovod od Plata do HN, sami bez pomoći Republike CG ili SFRJ. Opštinama Kotor i Tivat je nuđeno da uđu u zajednički projekat, ali su iz samo njima znanih razloga, tu ponudu odbili. Nije prošlo mnogo vremena, po naredbi “Odozgo” na taj vodovod su se priključili i Tivat i Kotor. Pitam se do kada će da vladaju međuopštinski animoziteti.

  59
  2
 15. Zaista je prava umjetnost jedan dugogodišnji san, koji je najzad dosanjan, da voda iz Skadarskog stiže u Primorje, pretvoriti u bezobzirnu pljačku Primorja i odvlačenje para u Podgoricu. 1) kroz dodatak na svaku građevinsku dozvolu, 2) kroz preskupu vodu, 3) kroz ucjenjivanje gradova koliko će da uzmu. Podgorice, svaka čast, majstorski odrađeno!

  67
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code