ZA SAD NI VELIKE PRIČE, NITI VELIKE RABOTE OD SEZONE U...

ZA SAD NI VELIKE PRIČE, NITI VELIKE RABOTE OD SEZONE U HERCEG NOVOM

89
0
Podijeli

U ovogodišnju turističku sezonu, ako i kad god bude počela u Herceg Novom, turistički poslenici, hotelijeri, izdavoci u domaćoj radinosti, vlasnici turističkih agencija, ugostitelji, ulaze s istim, čak i većim problemima, ali i sa većom neizvjesnošću.

Nemaju pozitivnih očekivanja ni od zarade, niti od dobre promocije i ponude grada. Makar tako kaže većina vlasnika agencija i privatnih izdavalaca koje smo kontaktirali.
Mnogi su čak željeli da ostanu anonimni, jer, kako nam rekoše: “niti imamo volje, niti želje da vam bilo što kažemo, vidite i sami kakvo je stanje”.
Osim nesređenih plaža, koje još nemaju zakupce, više nego lani aktivni su dileri smještaja kojima, kako nam rekoše sagovornici “nijedna inspekcija ne može ništa”. Prema njihovim riječima, goste “preuzimaju” i ispred samih agencija, zbog čega većina gostiju i ne stigne da potraži smještaj preko agencije. Dileri se mogu sresti najviše na autobuskim stajalištima, mada ne libe se da motociklima “prepriječe” put prolaznicima, i nude smještaj. U agencijama kažu da ne žele da ulaze ni u kakav konflikt sa njima, jer im dileri “prijete” inspekcijama.
S razlogom su “tanana” očekivanja agencija od ove sezone, jer u nekim nisu zabilježili još nijednu prijavu boravka. To nam potvrđuju u agenciji ” Monaco 1″ u Dubrovačkoj ulici, na kraju Igala, vlasnica, Tatjana Mijanović.
“Ljudi koji su došli jako su nezadovoljni i imamo samo problema sa njima. Nemaju gdje da se okupaju a zbog toga su došli, sve je neuredno, neočišćeno, smeće je na sve strane, kanali nisu očišćeni… ne znam šta da vam kažem. Uz sve to oni koji su došli treba da plate boravišnu taksu. To je zaista malo teže spojivo”.
Prema riječima naših sagovornika, većina izdavalaca smještaja i dalje ne želi da prijavljuje goste, jer posjeta nije na zadovoljavajućem i očekivanom nivou, pa je svaki euro veliki, čak i tih “simboličnih” 0,70 eura po danu. Kad je riječ o cijenama smještaja kod privatnika, Mijanovićka kaže da su znatno umanjene u odnosu na prošlu godinu, čak 30-40%, iako oni koji posjeduju luksuzno opremljene sobe i apartmane, ne žele izdavati ono u šta su uložili desetine hiljada eura za “budzašto”. Takvi će sigurno biti prazni do polovine jula, kada se očekuju veće gužve, ali i gosti sa “dubljim džepom”:
“Smještaj u sobama u Igalu kreće se od 5-7 eura, a u apartmanima od 7-9 eura, cijenu ležaja od 10 eura rijetko ko postiže”.

Picerija i restoran

INSPEKCIJE

Turistički inspektori, zvanično od danas počinju s kontrolama. Direktorka Uprave lokalnih javnih prihoda Nataša Musić Potkonjak, ranije nam je kazala da je angažovano deset insprektora koji će kontrolisati izdavaoce smještaja.
Ipak, “sreća u nesreći” je da će mještani Novoga i furešti ovog ljeta biti pošteđeni zvaničnog restriktivnog vodosnabdijevanja, mada nema dana kada ne pukne neka od cijevi, zbog čega, mještani i po dest sati, nemaju vodu, uglavnom bez prethodnog obavještenja o zatvaranju vode zbog otklanjanja kvara.
Iako Herceg Novom nedostaje makar jedan veći ekskluzivan hotel, visoke kategorije, oni sa skromnijim finansijskim sredstvima smještaj mogu potražiti u 39 zvanično prijavljenih objekata za smještaj. Od toga su aktivna 33, 24 hotela sa 5.231-im krevetom i apart hotel sa 48 kreveta. Aktivan je i motel sa 16 kreveta, 4 pansiona sa 189 kreveta i tri hostela sa 350 kreveta. U privatnom smještaju, kod 1.100 domaćinstava registrovano je samo 8000 kreveta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code