ZA SPORAZUMNI ODLAZAK IZ BRODOGRADILIŠTA VLADA OBEZBJEDILA RADNICIMA NOVU TRANŠU OD 951...

ZA SPORAZUMNI ODLAZAK IZ BRODOGRADILIŠTA VLADA OBEZBJEDILA RADNICIMA NOVU TRANŠU OD 951 HILJADU EURA

119
0
Podijeli

Vlada je usvojila Predlog za rješavanje viška zaposlenih u Jadranskom brodogradilištu Bijela i odobrila za njihove otpremine 951 hiljadu 506 eura. Kako je saopšteno, Vlada će obezbjediti ovu sumu po osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa i isplatu zaostalih doprinosa.

Smanjenje broja zaposlenih jedan je od neophodnih koraka ka uspješnoj privatizaciji brodogradilišta, ocjenjeno je na posljednjem zasjedanju Vlade.
U „Jadranskom brodogradilistu” AD Bijela je 446 zaposlenih, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu i posljedica je kontinualnih napora koji se godinama ulažu u tom pravcu.
– I pored velikog smanjenja, a s obzirom na postojeće kapacitete „Jadranskog brodogradilišta” AD Bijela, i sadašnji broj zaposlenih značajno prevazilazi onaj koji je neophodan da bi se moglo poslovati pozitivno u uslovima višegodišnje krize na svjetskom brodoremontnom trzistu. Značajno je smanjen obim posla, a pri tom je nužno umanjenjiti i cijene remontnih usluga radi konkurentnosti.
Tenderska komisija za privatizaciju je još 20. decembra 2013. godine uputila dopis Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte, u kome se, izmedju ostalog, navodi da je donešena odluka da se obezbjede sredstva u visini od 1,5 miliona eura radi rješavanja dijela prekobrojnih zaposlenih.
U zahtjevu koji je dostavljen je bio i spisak od 49 zaposlenih koji će napustiti „Jadransko brodogradilište” AD Bijela, sporazumnim raskidom radnog odnosa uz isplatu otpremnina.
Ukupna sredstva neophodna za ovu svrhu iznose 951.506,93 €, od čega je za otpremnine potrebno obezbijediti sredstva u iznosu od 724.000 €.
Vlada Crne Gore je na sjednici od 6. marta ove godine prihvatila Predlog za rješavanje viška zaposlenih u Jadranskom brodogradilištu AD Bijela za isplatu otpremnina u iznosu od 686.500,00 €, što je več realizovano.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code