Početna Društvo Za svako novorođeno dijete u Herceg Novom pomoć Opštine od 100 do...

Za svako novorođeno dijete u Herceg Novom pomoć Opštine od 100 do 3000 eura

10

Budžetom Opštine Herceg Novi za narednu godinu opredijeljena su značajna sredstva za najranjivije kategorije stanovništva. Hercegnovska lokalna uprava nastoji da obezbijedi pomoć za one kojima je najpotrebnija, poštujući prava iz socijalne i dječije zaštite,a to je, prema riječima potpredsjednice Vesne Samardžić potvrdila i posljednja 15. sjednica Skupštine opštine u protekloj godini, te odluke koje su tom prilikom usvojene.

Herceg Novi

Predviđeno je subvencionisanje prevoza za stara lica u visini od 10.000 eura, gerontoprogram – pomoć i njega starih lica 40.000 eura, izdaci za poboljšanje uslova života lica sa posebnim potrebama i realizacija lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti 2021.-2023. godine ukupno 30.000 eura. Takođe I izdaci za realizaciju Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u iznosu od 5.000 eura. Za stanarine za lica u stanju socijalne potrebe predviđeno je 10.000 eura, a za jednokratne socijalne pomoći i troškove liječenja 50.000 eura.

-Na ovaj način smo se potrudili da obezbijedimo sredstva za kvalitetno sprovođenje socijalne politike i brigu u svim našim sugrađanima kojima je to potrebno. Osim toga, 35.000 eura je opredijeljeno i za novorođenu djecu. Odlukom iz marta prošle godine predvidjeli smo ovu vrstu davanja, kao poklon Opštine u cilju stimulansa za porast nataliteta. Za svako novorođeno dijete izdvajamo 100, za treće dijete 300, za blizance 1000 i za trojke 3000 eura, dodala je Samardžić.

Kada je riječ o porastu nataliteta , u saradnji sa Fondacijom „I ja imam pravo da budem mama” poslata je inicijativa za izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju kojom se predlaže da se o trošku države odobrava neograničen broj postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

-Do izmjene zakona, planiramo da pomažemo našim sugrađanima u liječenju neplodnosti i djelimično učestvujemo u troškovima za vantjelesnu oplodnju, kazala je Samardžić.

I pomoć u rješavanju stambenih pitanja takođe je značajana aktivnost na koju su Opština i Sekretarijat za lokalnu samoupravu posebno ponosni- ističe Samardžić.

10 Komentari

  1. Hvala Bogu pa se ugledaste na Trebinje, oni godinama unazad podpomazu natalitet i placaju troskove lijecenja neplodnosti kao i vantjelesne oplodnje. Konacno da prepisujete nesto dobro od drugih.

  2. Svaka cast potpredsjednici Opstine Herceg Novi Vesni Samardzic I predsjedniku Opstine Stevanu Karticu na konstantnom zalaganju I brizi o najranjivijim porodicama, a poseban akcenat stavljen na podsticaju nataliteta koje nam je zaista u padu. Hvala vam!

    7
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code