Početna Oko nas Kotor Za Svjetski dan pozorišta u Kotoru predstava “Kako rastu veliki ljudi”

Za Svjetski dan pozorišta u Kotoru predstava “Kako rastu veliki ljudi”

0

Povodom obilježavanja 27. marta – Svjetskog dana pozorišta u Kulturnom centru Nikola Đurković biće izvedena predstava “Kako rastu veliki ljudi – Njegoš za djecu”, u Velikoj sali Kulturnog centra, u 19 časova.

Predstava zasnovana na liku Petra II Petrovića Njegoša – dok je još uvijek bio dječak Rade, u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu, nastala je kao autorski projekat reditelja Petra Pejakovića i glumaca Slaviše Grubiše i Milivoja Miša Obradovića. 2016. je pretvorena u istoimenu knjigu, u izdanju Biblioteke Ćuk.

Predstava “Kako rastu veliki ljudi”, prema riječima teatrološkinje i pozorišne kritičarke Maje Mrđenović, promoviše ideju da do bivanja velikim čovjekom, uz podršku okoline, može dovesti jedino snažna unutrašnja potreba i neprekidno činjenje, odnosno preuzimanje vlastite sudbine i snova u svoje ruke.

Iako ostaje u domenu „veselih“ produkcija za djecu, koje daju uljepšanu i uspokojavajuću sliku svijeta, a izbjegava mračnije i bolnije teme, predstavu odlikuju fino postignuta ravnoteža i pohvalno nenametanje stavova ili ideologija. Ona gledaoce poziva na odupiranje preovlađujućoj mitomanskoj slici o Crnoj Gori i crnogorstvu, kroz dobroćudnu ironiju koja stvari svodi na pravu mjeru, ali bez omalovažavanja i odricanja. Značaj ove slojevite izvedbe je u životnom, kulturološkom i pozorišnom usmjeravanju kako za dječju, tako i odraslu publiku i pozorišne profesionalce.

U predstavi igraju Slaviša Grubiša i Milivoje Mišo Obradović, režiju potpisuje Petar Pejaković, scenografiju Goran Moškov i Tamara Branković, a kostimografiju Zorana Mia Radović. Igranje je zakazano za srijedu, 27. mart, u 19 časova.

Cijena ulaznice je 3 eura i može se kupiti na blagajni Kulturnog centra na dan igranja predstave i to od 10-12 i od 17-19 časova.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code