Za tekuću likvidnost Opština “posudila” 200 hiljada eura

Za tekuću likvidnost Opština “posudila” 200 hiljada eura

28
Podijeli

Opština Herceg Novi je od lokalnog Društva za izgradnju vodovodne i komunalne infrastrukture uzela beskamatni zajam od 200 hiljada eura, radi tekuće likvidnosti. U obavezi je da taj novac vrati do 31. decembra ove godine. Potpise na Ugovor o zajmu 8. marta stavili su predsjednik Opštine, Stevan Katić i v.d. direktorica Društva, Jelena Đaković.

Katić pojašnjava za Radio Jadran da je riječ o ustaljenoj praksi pozajmljivanja novca u periodima kada je Opština manje likvidna, kao što je to slučaj sada:

Picerija i restoran

„Pozajmice su do iznosa koji ne može ugroziti rad tog preduzeća, u ovom slučaju Društva, što se reguliše Ugovorom o zajmu. Po nekom „pravilu“ rok za vraćanje je uvijek 31.decembar, međutim, ta se sredstva vrlo brzo vrate/refundiraju na račun i za nekih mjesec ili dva, kad Opština bude u boljoj finansijskoj situaciji”.

Opština je ušla u realizaciju značajnih infrastrukturnih objekata i pokušava da do sezone završi ono što je neophodno, dodaje Katić. U sezoni se očekuju znatno veći prihodi, pa u tom periodu i najviše sredstava Opština uplaćuje na račun Društva, pojašnjava on.

Kao investitor postrojenja za preradu otpadnih voda i kolektorske mreže, na računu Društva uvijek moraju biti  sredstva neophodna za njihovo finansisranje. Prema riječima predsjednika Katića, Opština novac  uplaćuje mjesečno, kvartalno, ili polugodišnje  radi izmirivanja obaveza, najprije PDV-a.

Kao jedan od razloga koji koče likvidnost, Katić navodi novi Zakon o izgradnji objekata. Kako kaže još je nedefinisano na koji način se ovjeravaju projekti i projektna dokumentacija, te kako se najbrže dolazi do investitora, odnosno kako dai Opština najprije naplati prihode od komunalnog opremanja zemljišta:

„Takođe, imali smo i poreskih blokada prema našim preduzećima, prije svega Čistoći i Komunalno stambenom. Od Nove godine imali smo dosta poreskih dugova za vraćanje i u odnosu na obaveze koju su ostavljene iz prethodnih godina. Međutim, bitno je da u svakom segmentu imamo i velike uštede, tako da su računi ka opštinskom budžetu smanjeni u odnosu na prethodni period“, tvrdi  on.

Akutelni koalicioni saziv po formiranju vlasti u maju prošle godine zatekao je dugovanja prethodnika u visini od 6 miliona eura. Prema Katićevim riječima, ona  su u proteklom periodu umanjena za 1/3, a dodatne akumulacije dugova nije bilo u međuvremenu:

„Trenutna obaveza Opštine prema bankama po osnovu kredita je 800 hiljada eura (za Ugovore iz 2015. i 2016. ), obaveze ka dobavljačima su 550 hiljada eura, tu je i reprogram poreskog duga za Čistoću i Komunalno stambeno od nekih 700 hiljada eura. Preciznije, riječ je o reprogramu na 5 godina ka ovim preduzećima, što na godišnjem nivou iznosi oko 120 hiljada eura za refundaciju poreskog duga“, istakao je Katić.

Podsjećamo da je i ranije sa računa ovog Društva bilo povučeno million eura na račun Opštine kako  projekti komunalne infrastrukture  ne bi zastali zbog neisplaćenog PDV i „dokaza“ da je Opština solventna, te  da može ravnopravno učestvovati u završetku kapitalnih projekta za Herceg Novi.

28 Komentari

 1. Treba finansirat izgradnju kanalizacije od Torte do kasarne… Ko izvodi kanalizaciju… Ko potpisuje fakture… Ko je nadzorni organ-ko ce istu potpisati… Ko je sef gradilista…

 2. Ajde ne mlatite vise svi!Sve su opstine u dugovima i kreditima, pocevsi od Podgorice u koju se sliva najvise novca, pa zasto je cudno da bude i HN.
  Nego, mogli bi svi da pocnete nesto po malo da radite za svoj grad, jer se od sitnica pocinje! Na primjer – da ne parkirate tamo gdje je zabranjeno, po trotoarima ili setalistu recimo, da ne bacate smece po ulicama ili oko kontejnera vec U KONTEJNERE, da pocistite za svojim psima (jer vidim da je velika navalica i moda postala da svi imaju po psa ali da im ne prlja po kuci, vec po gradu, jer Boze moj, to nije moje!), legalizujte svoje nelegalne prikljucke za vodu jer svi smo culi koliko ih ima, i etooo! Znate koliko te sitnice uticu na opstu sliku grada za nekog ko dodje sa strane, a toboz smo svi okrenuti turistima! Ali ne, nas narod ocekuje da se sve promjeni preko noci, svi cekaju neke grandiozne “projekte” da bi se malo smeca pokupilo! Za to nije potreban nikakav projekat nego da se zasucu rukavi i da svako svoje dijete uci kako treba i gdje treba da se baca smece (ovo je samo jedan od primjera!). Ni Rim nije sagradjen za jedan dan, kako to kaze poznata izreka! Zato ne mlatite praznu slamu i narodski receno mrdnite malo svoje g…. i pocistite prvo u svom dvoristu, zgradi, ulazu!

  20
  3
  • Ово је најсмисленији коментар за дужи временси период уназад, без обзира на тему !

 3. Kome se pravdate,to nas ne interesuje,ako nemate onda se snađite,rekli ste da sve znate.Rekli ste da oni prije nijesu znali,da su krali,da nijesu pošteni bili,da su se svađali,a da ćete vi sve da sredite.A đe su nestali oni svi koji su u Izbor bili,neki su već četiri partije promijenili,jer ni sami ne znaju kako do većih para da dođu.Zna narod da vi o njemu ne mislite,a da mogu dobiti mnogo samo oni koje glava boli od većine koju za sobom vuku.Pročitajte,vjernici,Bibliju za početak.Ima li tamo para?

 4. Samo jako vi nastavite da pokazujete znanje i umijeće stečeno u školama,a među građanima ima znanja i strpljenja,nijesu svi ćukovi,špijuni,lupeži i lažovi,ima dosta ljudi,imaj u vidu,svi vas gledaju.

  5
  1
    • Jos jedan koji brani lik i djelo velikog vezira iz Pg…a sta bi
     trebao da ga hvalim sto je unistio pola Novoga,a priprema
     se da unisti i drugu polovinu..Nema me zasto bit sramota,
     nista ukrao,otudjio,nikog prevario….BRE

     4
     5
     • Pa u opštini se vlast evo 20 godina nije menjala osim izbor što je svoju vlast od 2 godine odradio. Sad opet sve isti koji su i do sada bili samo su neki uzeli jače funkcije inače sve isti. Dps nikada nije Novim vladao. Ne kukajte i ne pljuvajte one koje ste vi tu doveli i držite pljuvajte sebe i ne očekujte ništa bolje jer vuk dlaku mijenja ali ćud nikada

 5. Za samo jako
  Tako je, ali onda je trebalo smijeniti svakog DIREKTORA, UPRAVNIKA iz bivše vlasti zbog toliko duga, a ne prebacivati ih sa jednog na drugo direktorsko mjesto???

  16
  7
 6. Moze Opstina da naplacuje novac od gradjevinskih dozvola nego ste neuki i jedna djecina koja nezna sline obrisati a ne da vodi opstinu. Za takve funkcije trebaju ljudi koje je posao i iskustvo samljelo a ne djecina sa diplomama ili bez sve jedno. I te diplome sto imate kao da ih nemate, kad nista ne znate. Ima mnogo investitora koji cekaju na ovjeru projekata ali bice trazite nesto sto ni vi sami ne znate sta. Pare su tu ali jednostavno vi niste tu dje traba da budete a to je da punite pare u budzet opstine.

  23
  5
 7. “Akutelni koalicioni saziv po formiranju vlasti u maju prošle godine zatekao je
  dugovanja prethodnika u visini od 6 miliona eura.”….samo me zanima sto ne
  komentarisete gradjani ovu izjavu..da mi je znati tko je bio na vlasti prije 2 godine…
  NE,nemoguce da su posteni Drps i Izbor pokrali toliko…dali su casnu pionirsku…
  A vi njihovi sljedbenici i dalje vicite onu cuvenu..Iznogude mi te volimo….
  Sve ce to biti naplaceno iz naseg dzepa……

  17
  45
 8. Mora biti da će opštinska kasa biti punija kada se primi onih novih planiranih 49 službenika. Čudna neka opštinska ekonomska računica. Trebao bi da se rodi novi Adam Smit, Džon Kejnz ili, možda, Karl Marks , pa da to shvati i razjasni.

  24
  4
 9. Neko je skoro rekao da cemo Deja Mandica od blata praviti.Kod njega se znali plata prvo preduzecima pa onda opstini. Zamislite radnika stambenonkomunalnog ili cistoce itd koji radi po kisi suncu itd i koji ceka platu kojabkasni mj dana ili nekog p.predsjednika opstine koji sjedi u fotelju i cakula i plata mu bude u dan sat i minut. Ma bjezi… Novska lista i demokrate ce zavrsit ko izbor.

  33
  16
 10. A sa kojim parama je NL mislila da Opstina otkupi kontrolni paket akcija Instituta? Mozda ako mu padne cijena na petnest iljada za sve…

  24
  3

Ostavite komentar

*

code