Početna Društvo Za treću fazu projekta Hiljadu plus apliciralo 26 Novljana

Za treću fazu projekta Hiljadu plus apliciralo 26 Novljana

5

Projektni odbor Projekta Hiljadu plus detaljno je pregledao dostavljenu dokumentaciju za 1054 porodična domaćinstva, odnosno 2455 lica, na osnovu čega će se onim građanima, kod kojih je to potrebno, omogućiti dopuna dokumentacije, kao i da upute zahtjeve za pojašnjenja, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Na osnovu obrađenih aplikacija, preliminarno je utvrđeno da postoji preko 150 prioritetnih lica, za razliku od prethodne faze Projekta, kada ih je bilo 67.

Javni poziv za građane bio je otvoren za dostavljanje dokumentacije od 23. jula do 13. avgusta 2018. godine, u pet banaka (Societe Generale Montenegro banka, NLB, CKB, Erste banka i Lovćen banka).

Građani su u ovom periodu predali aplikacije u 15 crnogorskih opština: Podgorici, Cetinju, Danilovgradu, Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu, Beranama, Rožajama, Budvi, Baru, Herceg Novom, Tivtu i Kotoru. Najveći broj aplikacija predat je u Podgorici – 793, a najmanje u Kotoru i Kolašinu – dvije predate aplikacije.

U Herceg Novom je aplikaciju predalo 26 građana. Stanove za prodaju u hercegnovskoj opštini ponudile su dvije firme, odnosno građevinske kompanije – Igalopromet holding doo, sa ponuđena 22 stana u Sutorini i kompanija Igalopromet doo, sa dopunjenom dokumentacijom i ponuđenih 28 stanova u Meljinama, kazali su ranije Radiju Jadran u MORT-u. Kvadrat stana koje Igalopromet nudi za prodaju u Sutorini, bez obzira na strukturu i površinu stambene jedinice, je 850 eura.

Kod Uprave za nekretnine trenutno je na provjeri 2154 građana, kako bi se utvrdilo da li posjeduju nekretnine. Nakon što Uprava dostavi informacije, a građani dopune dokumentaciju, stvoriće se preduslovi za formiranje liste dobitnika vaučera.

Dodjela prve grupe vaučera prioritetnim licima u okviru Projekta Hiljadu plus planirana je početkom oktobra.

Treća faza Projekta 1000+, nastavak je prethodna dva Projekta, koja su realizovana 2010-2011. i 2015-2017. godine u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB). Kupoprodajna cijena m² neto korisne površine stambenog objekta, koja se obezbjeđuje kreditnim sredstvima Projekta ne može biti veća od 1100 eura.

Dugoročni krediti dodjeljuju se građanima – korisnicima Projekta uz fiksnu kamatnu stopu do 2,99% na godišnjem nivou, na period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0.3 odsto. Za realizaciju ove faze Projekta predviđena su sredstva u iznosu od 20 miliona eura.

5 Komentari

  1. Zanimljivo, mladi Novljani koji nisu od roditelja ništa nasljedili nemaju dje da žive a vjerujem da bi na listi bili zadnji jer prednost imaju ovi koji su došli sa strane jer se smatra da je njima teže. Zato Novljani odoše ća…

    4
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code