Početna Društvo Za turističku sezonu spremno 620 spasilaca na vodi

Za turističku sezonu spremno 620 spasilaca na vodi

5

Nakon što je Crveni krst Crne Gore sproveo 4 obuke za spasioce na vodi tokom maja i juna, te obezbijedio 12 termina za ovjeru postojećih licenci za 2019. godinu, danas je zakupcima crnogorskih plaža na raspolaganju ukupno 620 licenciranih spasilaca na vodi za tekuću kupališnu sezonu.

Na kursevima su obučena 142 nova spasioca, dok je 478 postojećih uspješno prošlo provjere i ovjerilo licence. Ove godine je povećan broj obučenih spasilaca, što znači da postoji i veća zainteresovanost za ovaj vid profesije, navodi se na sajtu Crvenog krsta Crne Gore.

Crveni krst Crne Gore je član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), te je stoga program obuke usklađen sa svim evropskim i svjetskim standardima. Tako su se i u ovoj sezoni praktični dio obuke i ispiti sprovodili po međunarodno usklađenim normama, koje su se primjenjivale na ispitima za ovjeru licenci, i na obukama novih spasilaca na vodi.

Sadržaj praktičnog dijela ispita, sa normama, podrazumijevao je: plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje spasilačkim kraulom; plivanje 300 metara  za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; transport davljenika  25 metara, koristeći 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; plivanje 400 metara za 9 minuta i manje (200 metara prsno plivanje i 200 metara kraul); ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 metara i vađenje potonulog davljenika (3 metra dubina)  – 3 puta za  3 minuta. Provjera je uključivala, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a (reanimacija).

Zbog većeg broja plaža i uređenih kupališta ove godine, procjenjuje se da će tokom sezone biti potrebno angažovati preko 600 spasilaca.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi Crveni krst Crne Gore sprovodi  u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

5 Komentari

 1. Svi komentari su na mestu .Juce na plazi momak koji nosi majicu spasioca ceo dan konobarise ,on svoje karaule nije video i mislim da je vreme da se inspekcija pozabavi time ili cemo cekati da se desi nesreca .Gde je bio spasilac pre par dana kada je momak koji radi na plazi (Srdjan ) spasio zenu .TI spasioci se samo figurativno vode da rade a posao im je sasvim drugi imam i slike za ovo sto pisem al redakciju da to zanima i sama bi to prezentovala a o inspekciji da nepricam .Al mislim da se ovo pitanje sto pre treba resavati i zato apelujem na Radio Jadran da napravi reportaze sa kupalista i predoci javnosti.Bolje spreciti na vreme .NE dozvolimo da dodje do tragedija .Ljudi pokrenite svoju savest ,zasto se stalno cuti i zmuri !

 2. Spasiocima na vodi treba ZABRANITI koristenje smartfona u sluzbi! Posmatram ih na plazama – redovno bulje u svoju igracku i dopisuju se sa drustvom ili igraju igrice.
  Vozio sam se jednim brodicem po Boki: svi sreda u kabini za upravljanje brodicem su
  neprestano buljili u smartfone pa sam strepio da li ce doci do sudara
  Spasilac koji osam sati konobarise pa skoci u more da izvadi davljenika moze se i sam naci
  u zivotnoj opasnosti…
  Visoke stolice za promatranje akvatorija su samo dekoracija koja se nikada ne koristi.
  Ali, o tome se moze javno diskutovati tek kada dodje do nesrece i dokaze da neko
  od spasilaca nije postovao propise.

  3
  1
 3. Svaka čast tim mladim ljudima i da se ne dešava da momci i djevojke koji nisu licencirani za spašavanje upravo to rade na plažama kao što se u brojnim slučajevima desilo, a bio sam očevidac

  4
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code