Početna Društvo Za uređenje Ilijinog parka u Igalu iz budžeta i donacijama 200 hiljada...

Za uređenje Ilijinog parka u Igalu iz budžeta i donacijama 200 hiljada eura

12

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog završila je glavni projekat rekonstrukcije i uređenja Ilijinog parka u Igalu i predala ga lokalnoj upravi na saglasnost. Riječ je o prvom i do sada najozbiljnijem ulaganju u infrastrukturu i hortikulturno uređenje ovog parka, za koje će, kroz fazne radove, biti potrebno oko 200 hiljada eura. Dio novca biće obezbijeđen iz opštinske kase, a dio kroz donacije.

Agencija je, radeći projekat, morala da uzme u obzir višestruku funkciju parka, koja se s godinama mijenjala – od mjesta za odmor, tranzitne zone između dvije ulice do igrališta za djecu.

“Svakako da je jedna od funkcija korišćenje parka kao mjesta za odmor i rekreaciju djece. Pojavila se potreba i za uređenjem trotoara s obzirom na veliki broj turista koji parkom prolazi naročito ljeti. Vrijeme je i za veliku rekonstrukciju fontane, koja je povremeno bila izvan funkcije, a igralište za najmlađe biće prilagođeno i djeci sa posebnim potrebama. 50 hiljada eura biće uloženo u hortikulturno uređenje”, kazao je Radiju Jadran direktor Agencije, Boro Lučić.

S obzirom da je riječ o velikom ulaganju, radovi će se izvoditi fazno po prioritetima u zavisnosti od toga kada će i za koji dio posla biti obezbijeđen novac:

“Razgovarali smo sa rukovodstvom MZ igalo, čije se kancelarije “naslanjaju” na park i zainteresovani su za saradnju. Nadam se da ćemo vrlo brzo početi sa sanacijom, za mjesec ili dva. Moramo napraviti plan investicijia da vidimo koje su najhitnije intervencije koje mogu da se završe do sezone”, dodao je Lučić.

Svi radovi bi mogli potrajati možda i dvije godine, ali Lučić je uvjeren da će ovo na kraju biti zelena oaza, prijatno mjesto za boravak na ponos građana i posjetilaca.

Idejno rješenje uređenja uradila je arhitektica pejzažne arhitekture Milica Berberović.

Podsjetimo da park nosi ime po poznatom stanovniku Igala, Iliji Zekoviću, koji je živio nekada iznad restorana Mali raj, a penzionerske dane provodio čisteći i uređujući park. Zeković je umro 2000. godine u Igalu gdje je živio od 1965. godine. Gimnaziju je završio u Beranama. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je u zarobljeništvu u Italiji i učestvovao u Narodnooslobodilačkoj borbi kao borac Prve proleterske brigade. Do penzionisanja 1965. godine bio je u službi Jugoslovenske narodne armije.

Gradska Biblioteka i Čitaonica Herceg Nvi čuva legat Ilije Zekovića koji sadrži isključivo serijske publikacije većinom dnevne novine koje su izlazile u Beogradu i Podgorici.

12 Komentari

  1. Pa da dodate jos malo mozete autobusku stanicu glavnu u Igalu za te pare da izgradite ili da poplocate setaliste u Igalu,zamjenite metalnu ogradu takodje,posadite nove Palme Testeraste po gradu umjesto umrlih Kanarskih.Parku u Igali nista ne fali sem da mu se ofarbaju klupe.Ko ove odluke donosi majko moja,da mi je znati

    1
    3
  2. Daj Brika zavrsi nam teren košarkaški, dje su pare od tog projekta, stavili nam ogradu ko u zatvoru i to je to dje je podloga od 40hiljada koliko ste rekli da ce kosta, dje su nove table i konstrukcije, lijepo ovo izgleda ovako na sajtu Radija

    13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code