Početna Društvo Za uređenje prostora Herceg Novog treba 11,8 miliona eura

Za uređenje prostora Herceg Novog treba 11,8 miliona eura

16

Odakle sredstva za Program uređenja prostora za opštinu Herceg Novi u 2019. godini od planiranih 11,8 miliona eura?

Najviše novca biće obezbijeđeno iz budžeta lokalne uprave, 6, 1 milion eura, preko Fondova EU 2,8 miliona, kapitalnog budžeta Crne Gore 2 miliona, iz kreditnih sredstava 600 hiljada eura. Od donacija i ućešća sredstava zainteresovanih korisnika prostora u skladu sa važećom regulativom trebalo bi da se obezbijedi 320 hiljada eura, računaju u lokalnoj upravi.

Picerija i restoran

Najviše novca, 6.012,000 eura trebalo bi da pokrije izgradnju ili rekonstrukciju javnih objekata – javne garaže, proširenje groblja, Autobuske stanice i drugo.

Izgradnja i rekonstrukcija saobraćajnica koštaće 2,6 miliona eura, hidrotehničke infrastrukture 2,1 milion, dok će za komunalno opremanje zemljišta biti opredijeljeno 1,9 miliona eura. Izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete koštaće 250 hiljada eura, izrada planske dokumentacije i projekata 170 hiljada, a izrada studija, akcionih planova i sličnog, 30 hiljada.

– Koncept Programa za 2019. godinu je zasnovan na procjenama o održivom razvoju Herceg Novog i usaglašen je sa realnim mogućnostima lokalne samouprave da održi balans između prostornog, ekonomskog i socijalnog razvoja. Prostor Herceg Novog sa svim svojim osobenostima i izuzetnim kvalitetima je jedan od glavnih resursa sa kojim se raspolaže i na čijim vrijednostima se planira dalji razvoj – ističe se u Programu.

Dinamika uređenja prostora će se realizovati, u skladu sa definisanim planskim konceptom i mogućnostima datih PUP-om. Pri tome je prioritet izrada planova za ona područja gdje ne postoje važeći detaljni urbanistički planovi tj. njihova važnost je istekla. Takođe, za razvoj opštine od presudne važnosti je izrada planova kojima se detaljno razrađuju poslovne i turističke zone, koje će omogućiti izgradnju većih poslovnih i turističkih objekata

Uvid u Nacrt Programa dostupan je do 8. februara u Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju (III sprat, kancelarija br.87).

Takođe, Nacrt Programa uređenja prostora Opštine Herceg Novi, sa formularom za prijedloge i sugestije, nalazi se i na sajtu Opštine Herceg Novi.

Prijedlozi i sugestije u slobodnoj formi ili popunjavanjem dostupnog formulara, mogu se dostaviti Sekretarijatu najkasnije do 8. februara i to preko Građanskog biroa ili na e-mail adresu urbanist_dragica@hercegnovi.me.

16 Komentari

 1. Najjači utisak u ovom cirkusu je da se dolazi na slavlje i pjesmu ispred hotela Iglalo, a parkira na Tamaris, nekada bisere Novog, a danas simbole propasti grada i turizma.. Daj narodu jeftine zabave i biće slijep pored zdravih očiju.

 2. Bravo!!! Ovi sto komentarisu negativno su doseljenici u ovaj grad i nista im ne valja! ! Poceo je koliko toliko HN da se radja ponovo treba vremena al sam siguran ovaj put da ce kroz 3 4 godine bit grad za primjer!!! Samo naprijed!!!!

  6
  8
 3. Nekad poznat kao grad zelenila postao je naš Novi grad zamračenih staza, nestalih kanarskih palmi, prazne tišine na nekad punom trgu, sve više onih kojima je ulični kontejner izvor preživljavanja, psećeg izmeta…..
  To je naša realnost zamaskirana karnevalom kao parodijom stvarnosti.Pa neka traje i punih 50 dana….

  16
  1
 4. Treba treba a plate kasne u sve opstinske sluzbe po 30 dana..a ima se za festivale za molitvene ruckove za parking servis bla bla bla… Nisam pristalica ni dps ni opozicije… Ali ovi ljudi moraju da odu…

  9
  2
 5. Odreknite se 5plata i eto jos toliko samo vi u opstinu kostate mjesecno nas :milion i dvjesta ako ne i vise..
  Ne zaboravite kostate “nas”..
  Evo ga asvaltirate 10god metar po metar

 6. Samo vi filozofirsjte a osnovne stvari ne radite U srcu grada stepenice od kopirnice Radijus do magistrale to.je obraz grada 238 stepenica ..ni jedna ista a ona kuca od zaduznine to je posebna sprdacins sa ovom narodom

  10
 7. Imali bi para i da pretiče, da ih nema preko hiljadu u svim službama. Kako koji novi dođu, glavno je da zaposle partijce i rođake. Tako će i oni što dođu poslije ovih, sve je to isto, osim što će ih biti 1200. To što za grad ne ostaje skoro ništa, nikoga nije i neće biti briga. Svi znaci ukazuju da se grad gasi, ali sve garniture pjevaju i sviraju kao orkestar na Titaniku. Ne mogu da vjerujem šta nam se dešava. Onakav grad…

  16
  • “Bijela vila” treba da bude otvorena gradska plaža. “Bijela vila” je biser Novoga. No, kome ja to pišem, kada oni koji treba da pročitaju nemaju očiju. A i još nečega!

 8. Produzite ovaj rok. Dali ste nam samo dva dana za sugestije. Sto ovo niste objavili na portalu prije barem deset dana? Sto vam ovo znaci?

  15
  3
  • Prije no puštiš jezik da baljezga provjeri jeli ti mozak u vinklo. Ova informacija objavljena je ima dva’es dana, no se ti kasno ažuriraš.

   1
   4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code