Početna Ekonomija Za veću poresku disciplinu ovog ljeta: Nakon Budve Poreski karavan i u...

Za veću poresku disciplinu ovog ljeta: Nakon Budve Poreski karavan i u Herceg Novom

7

Stepen poreske discipline bi tokom predstojeće ljetnje sezone trebalo da ima trend rasta, a na tržištu manje nelojalne konkurencije za uredne privrednike, očekuje direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

– Podsticanje dobrovoljnog poštovanja poreskih obaveza, kroz proaktivan pristup i otvorenu komunikaciju sa poreskim obveznicima, predstavlja strateški zadatak PU, koji u kontinuitetu doprinosi povećaju poreske osnovice i naplate prihoda – rekao je Mugoša na tribini koja je u okviru projekta Poreski karavan organizovana u Budvi.

PU je tribinu organizovala u saradnji sa Unijom poslodavaca (UPCG) i Privrednom komorom (PKCG), čime je četvrti put počela realizacija projekta Poreski karavan, u pripremi za ljetnju turističku sezonu, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Mugoša je kazao da se mjere nadzora i dalje moraju sprovoditi, ali da se one usmjeravaju na obveznike kod kojih postoji veći rizik za poštovanje poreskih propisa, i kod kojih je u ranijem periodu utvrđeno neregularno poslovanje.

Generalna sekretarka UPCG, Suzana Radulović, smatra da je važna direktna komunikacija sa institucijama, u cilju otklanjanja nedoumica u sprovođenju propisa i uspostavljanja poslovnog ambijenta koji je stimulativan za privredu. Mjere nadzora potrebno je usmjeriti na privrednike koji posluju u sivoj zoni i koji ugrožavaju regularno poslovanje.

Na tribini su predstavljeni rezultati praćenja prošlogodišnje ljetnje sezone, a obveznici su upozoreni da će, na osnovu analize rizika i dosadašnjeg ponašanja poreskih obveznika, tokom predstojeće fokus biti na onima kod kojih je prethodno bio utvrđen nizak stepen poreske discipline, višestruki prekršaji ili im je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Obveznici su u komunikaciji sa poreskim službenicima imali mogućnost da se upoznaju sa novostima u poreskoj legislativi, kao i da zatraže tumačenje pojedinih odredbi propisa.

Nakon Budve, tribine za poreske obveznike biće organizovane u Ulcinju, Baru, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Kolašinu i Žabljaku, u kojima se efekti ljetnje sezone, zbog prepoznate turističke ponude, osjećaju u najvećoj mjeri.

7 Komentari

  1. Zašto da plaćam porez? Da ministri i ostali državni službenici dobijaju stanove po povlašćenom uslovima i voze sluzbene automobile i kada idu na plažu! Platiću ga kada ga plati Vektra i ostali biznismeni iz kumovsko-bratske družine.

  2. Koliko kontrola obavite u pojedinim objektima? To nigdje na svijetu nema. Harač, koji služi da se unište mali dok nekima ne smijete ni prismrdit. Gdje ste da vidite kako nam je onih devet mjeseci kad nema kučka u grad. Karavan zla.

    17
  3. Na ovom spisku očigledno nema malih firmi i zato ga smatram nepotpunim. Jer ako u par godina neka mala firma po osnovu poreza i doprinosa državi uredno plati 100.000+ eura, onda je ovo odraz nepoštovanja prema najvećoj grupi poreskih obveznika u Crnoj Gori. Zato pozivam nadležne da ažuriraju i ovaj nivo poslovanja. Neki od nas očekuju bar minimalan znak zahvalnosti od strane države, ako već nemamo mogućnost dobijanja povoljnih kredita i druge benefite koje mali privrednici imaju u uređenim duštvima.

    13
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code