Početna Sport Za vikend Orjenski maraton za sportiste i rekreativce

Za vikend Orjenski maraton za sportiste i rekreativce

0

Revijalna i tradicionalna sportska manifestacija 19. Orjenski planinarski maraton, u organizaciji Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i PK Subra, biće organizovana 25, 26. i 27. maja u hercegnovskom zaleđu.

Orjenski maraton je manifestacija koja promoviše Orjen i zdrave stilove života. Ujedno njom se obilježava i 24.maj, Evropski dan parkova, kojeg je  proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope, kako bi skrenula pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao prisjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Među zaštićenim zonama, najvažniji po površini i vrijednostima su nacionalni parkovi i parkovi prirode.

Manifestacija na Orjenu podijeljena je na planinarski (netakmičarski) maraton, trku u planinskom trčanju i rekreativnu šetačku turu, što omogućava raspon ponude u kojoj svako može da pronađe nešto za sebe.

Planinarska komponenta maratona je dominantna, zanimljiva, pa i zahtjevna, jer je odredište uvijek atraktivna Subra, dok u podnožju, kroz stoljetne bukove šume i planinske dolove vodi putanja „Orjenskog srca“, trasa namijenjena ljubiteljima planinskog trčanja, kao i rekreativcima koji tek ulaze u čari planinarenja.

– Otkrijmo zajedno kamene platoe i mostove Orjena, skrivene izvore, litice i gorde munike. Prisjetimo se legendi, vila i zmajeva, ali i nekadašnjeg teškog života na bezvodnom kršu. Uživajmo uz logorsku vatru i druženje u beskrajnoj ljepoti zvjezdane planinske noći, planinarimo, trčimo – Guštajmo Orjen! – pozivaju organizatori.

Po trodnevnoj agendi organzatora, za petak, 25. maj planiran je dolazak do planinarskog doma “Za vratlom” (1160m) i smještaj učesnika u popodnevnim satima. Svečano otvaranje manifestacije, dijeljenje štampanih materijala i upis na programu su od 19 časova, a nakon toga planirano je druženje uz logorsku vatru.

Start Orjenskog planinarskog maratona na stazi dužine 14km zakazan je za subotu, 26. maj u 9 časova. Maraton nema takmičarski karakter i prelazi se organizovano, uz vođenje planinarskih vodiča i priču o zanimljivostima koje se obilaze: Karaula Grab, Žitni do, Simova pećina, jama Izvod, Zmajevo ždrijelo, Subrina kapija, vrh Subre (1689 m), Markov koš, Vilino Guvno, Subrini platoi i Kamenska ravan. Tura traje 7-8 sati (14 km) i pogodna je za srednje spremne planinare.

U 17 h biće upriličena odjela učesničkih diploma „Orjenskog planinarskog maratona“, sat kasnije – zajednička večera koju obezbjeđuje PK Subra, zatim druženje.

U nedjelju, 27. maja na programu je kružna mountani running trka Orjensko srce u takmičarskoj i revijalnoj varijanti, na stazi dugačkoj 5490 m, s 299 m ukupnog uspona i isto toliko ukupnog silaska. Prijave su od 9 do 9:30 časova, a strart trke u 10.

Trka je namjenjena osobama koje se bave planinarskim trčanjem i sličnom sportskim disciplinama.

U podne će biti upriličena dodjela priznanja najboljima za osvojena prva tri mjesta u kategorijama MS i ŽS, kao i učesničkih diploma, a nakon toga i zajednički ručak.

Netakmičarski prolazak trase podrazumijeva pratnju planinarskih vodiča i priču o lokalitetima: Žitni do, Ledena jama, Grotljavica, Duboki do i Kamenska ravan, kroz koje se prolazi. Start je zakazan za 10:10 časova. Rekreativna varijanta namjenjena je najširim slojevima. Prolazak traje oko 3h. U 14 h predviđena je dodjela učesničkih diploma, pa zatvaranje 19-og Orjenskog maratona.

Učesnici planinarskog maratona plaćaju simboličnu kotizaciju od 5,00 eura za dva noćenja u Domu, vodičku službu i večeru u subotu. Po želji, učesnici mogu koristiti i prostor oko doma za šatorovanje.

Učesnici mountain running trke plaćaju kotizaciju od 3 eura i imaju obezbijeđen ručak. Rekreativci plaćaju kotizaciju od 3 eura za vodičku službu. Za djecu je besplatno.

Za ostale posjetioce važe redovne cijene usluga pl. doma, s tim što prednost u smještaju imaju učesnici, a među njima – oni koji su ranije potvrdili dolazak. Potvrda učešća: putem Facebook stranice PK Subra ili e-maila subra@t-com.me najkasnije do 24. maja 2018.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code