Početna Eco Za vikend Velika bokeljska fešta u Bijeloj

Za vikend Velika bokeljska fešta u Bijeloj

1

bokeljska festa press 100216 2NVO “Velika bokeljska fešta” predstavila je danas program predstojećeg VIII Sajma masline i vina, ali i Velike bokeljske fešte, koja će u Bijeloj biti održana ovog vikenda, od 12. – 14. februara.
Kako je na press konferenciji istakao predsjednik ove NVO, Nikola Svilanović, tradicija sadnje masline u čast nekog znamenitog Bijeljanina ove godine neće biti ispoštovana:
“S obzirom da ovo radi NVO “Velika bokeška fešta”, a da smo odluke ranijih godina donosili na Savjetu Mjesne zajednice, da ne bismo devalvirali ono što smo do sada uradili, donijeli smo odluku da ove godine zastanemo sa sadnjom te masline. Ali, nadam se zato da će svi domaćini, svi Bijeljani koji u svojim dvorištima imaju mjesta, zasaditi po drvo masline, što nam je uvijek i bila želja”, poručio je Svilanović.
U petak Bijeljani očekuju dolazak pobratima iz MZ Mrčajevci, kao i dolazak maslinara izlagača. U 18 h biće organizovan okrugli sto na temu: “Maslina i znameniti Bijeljani”, u prostorijama MZ Bijela. Od 20 h, u ugostiteljskom objektu “Bijela”, vlasnika Gaša Lekića, biće upriličeno muzičko veče “Zvuci Mediterana”.
Subotnji dio programa počeće od 10 h cvjetnim defileom mažoretki i djece iz Bijele, folklornih društava i solista, nakon čega će uslijediti scenski segment “Dolazak kapetana sa svitom”:
“To je priča o kapetanu kojem posvećujemo posebnu pažnju, kapetanu Patru Želaliću, sinu Jovana i Ane Lučić iz Morinja, koji je 1760. godine junačkim podvigom oslobodio se osmogodišnjeg ropstva, i napravio podvog na moru koji je zadivio čitavu Evropu, i njime uznemirio Otomansko carstvo. U njegovu čast, Bijeljani svake godine priređuju ovaj scenski performans “Dolazak kapetana”, što će biti urađeno i ove godine, ako dozvole vremenski uslovi”, naveo je Svilanović.
Nakon toga Udruženje žena Riza prirediće posluženje.
Sajam masline i vina biće otvoren u subotu od 10-17 h i u nedjelju od 10-14 h. U subotu od 20 h, biće upriličeno Veče humora u restoranu “Bijela” kod Gaša Lekića, sa Draganom Koprivicom i njegovim gostima.
U nedjelju od 19 h biće priređeno književno veče profesorke Vinke Perišić Šarenac i Miluna Đurđevca sa gostima, takođe u restoranu “Bijela”.
Predsjednica Maslinarskog društva Boka, Vesna Đukić, istakla je da će sajam biti promotivna izložba masline i proizvoda od masline, ali vina, kao i pratećih proizvoda, kako bi se proširili kapaciteti, povećao broj izlagača, ali i zainteresovanih posjetilaca:
“U tom smislu možemo biti zadovoljni, jer svake godine imamo sve veći broj zahtjeva za izlaganje i sve više potvrda od potrošača i posjetilaca da je ovo manifestacija koja se iščekuje. Razgovaraćemo takođe o problemima sa kojima se maslinari susrijeću koji nijesu samo problemi rezidbe i uzgoja, već i problemi zaštite starih maslina i imovinsko pravnih odnosa. Imaćemo goste maslinare koji su zainteresovani za rješavanje ovih problema, pozvani su i gosti iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici Opštine i Savjetodavne službe”, navela je Đukićka.
Podsjetićemo da ovogodišnji Sajam masline i vina, odnosno Velika bokeljska fešta nije ušla u zvaničan program 47. Praznika mimoze, jer, kako je našem radiju ranije pojašnjeno, nijesu se na vrijeme obratili organizatorima praznika, kako bi obezbijedili termin, a uz to, i Dom kulture u Bijeloj nije uslovan.
Nikola Svilanović je danas kazao da će nastojati da to isprave za sljedeću godinu, kao i da nisu mogli pomjeriti termin koji se preklapa sa feštom na Škveru zbog izlagača i gostiju. On misli da je dobro da se fešta na više lokacija duž hercegnovske riviejre.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code