ZA ZAJEDNIČKI ŽIVOT SA DJECOM SA POSEBNIM POTREBAMA

ZA ZAJEDNIČKI ŽIVOT SA DJECOM SA POSEBNIM POTREBAMA

0
Podijeli

dnevni-centar

U Dnevnom centru u Igalu organizovana je obuka za zaposlene i roditelje štićenika te ustanove.

– Cilj je edukovati zaposlene koji rade sa mladim sa invaliditetom, kako bi mogli procijeniti nivo njihovog funkcionisanja i  tako im pomoći da iz djece izvuku maksimum – kazala je neuropsihijatar dr. Milijana Selaković. Ona je istakla da djeci sa posebnim potrebama treba omogućiti da “žive zajedno, a ne paralelno sa nama”.
Dr. Dragan Lukić, stručnjak za defektologiju, istakao je koliko je važan rad samo sa jednim djetetom, jer se na taj način omogućuje njegovoj porodici da funkcioniše punim kapacitetom, ali i široj društvenoj zajednici. On je uvjeren da zaposleni u Centru mogu da pruže  “pun efekat svog angažovanja“.

Picerija i restoran

U stručnom timu bili su još psiholog-specijalista Snežana Antičević i diplomirani defektolog oligofrenolog Neda Novaković.

Koordinatorka na programu zaštite djece u programu UNICEF-a i koordinatorka na projektu inkluzije, Ida Ferdinandi je istakla važnost Dnevnih centara čiji rad podržavaju navodeći da te ustanove pružaju stručnu i tehničku pomoć roditeljima djece sa posebnim potrebama i omogućavaju djetetu da ostvare svoje potencijalne. 
Direktorka Dnevnog centra Dragica Kosić je istakla da kroz ovakve edukacije dobijaju jasne smjernice za rad. Predsjednik opštine Dejan Mandić je obećao da će nastaviti da finasira rad ovog Dnevnog centra i najavio izgradnju novog objekta na Savini.

Ova višednevna obuka je, inače, dio projekta Reforma sistema socijalne i dječje zaštite ka unapređenju socijalne inkluzije koji sprovode ministarstva rada i socijalnog staranja i prosvete i sporta u saradnji sa UNDP-om i Unicefom, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code