Početna Društvo Zabrana gradnje do 15. septembra, ne i za pet velikih investitora

Zabrana gradnje do 15. septembra, ne i za pet velikih investitora

12

Od danas do polovine septembra primjenjivaće se Odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova na području I zone u Herceg Novom.  Zabrana se neće ni ove godine odnositi na investitore koji razvijaju projekte od važnosti za grad ili državu i kojima je odobreno izvođenje radova i tokom sezone, kažu Radiju Jadran u Komunalnoj policiji.

– Odobrenje za izvođenje radova tokom sezone do sada je dobilo 5 kompanija: Azmont investments – za izgradnju saobraćajne i tehničke infrastrukture na prostoru nekadašnje lokacije kasarne u Kumboru, Poliztropus Alternative – izgradnja hotelskog kompleksa na lokaciji Žager u Bijeloj, Igalopromet – za izgradnju poslovno stambenog objekta u Meljinama, Imperio Holdings Limited – za izgradnju hotelskog kompleksa u Meljinama i Talija company za izgradnju hotelskog kompleksa Casa del Mare u Kamenarima – precizirali su u Komunalnoj policiji.

Ovo znači i da će mještani i turisti u blizini gradilišta morati da se strpe. Našoj redakciji se tako obratio Aleksandar Marić iz Đenovića, žaleći se na veliku buku zbog šipovanja terena u kompleksu Portonovi:

– Iako smo svjesni da je ovaj projekat velika investicija i da se mora raditi, ne shvatamo da podizvođači počinju sa bučnim radovima svakog jutra u 7 časova. Bavim se turizmom, kao i većina mojih komšija, trpimo isti problem i žalbe… Kada bi podizvođači, ili ko god, imao bar malo razumjevanja, jer prihod od turizma je mnogima jedini – navodi Marić.

V.d. načelnica Službe Komunalne policije, Marija Andrić, potvrđuje da Azmont ima uredno odobrenje zbog važnosti projekta, te da iz Opštine ne mogu uticati na njihovu organizaciju posla.

Ona napominje da u izuzetnim slučajevima, nakon što investitor podnese zahtjev, Rješenjem koje donosi predsjednik Opštine, može se odobriti izvođenje građevinskih radova, ako je riječ o hitnim popravkama objekta i uređaja komunalne i ostale infrastrukture, nužnim radovima na popravci građevina kada zbog ošetećenja postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, o projektima od interesa za Opštinu i državu, kao i u drugim izuzetno opravdanim slučajevima.

Kontrolu poštovanja Odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova u I zoni sporovodiće Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora. Eventualni počinioci prekršaja biće novčano sankcionisani i to pravno lice od 500 do 10.000 €, preduzetnik od 150 do 3.000 €, odgovorno lice u pravnom licu od 30 do 1.000 €, kao i fizičko lice u iznosu od 30 do 1.000 €.

Što obuhvata prva zona?

Podsjećamo, I zona obuhvata građevinsko zemljište uz more koje je sa kopnene strane definisano linijom koja prolazi od državne granice na rtu Kobila i ide ispod gornjeg Njivičkog puta do raskrsnice sa Jadranskom magistralom, dalje obuhvata prostor ispod Jadranske magistrale do mora i 300 m vazdušne linije iznad sjeverne strane Jadranske magistrale, sve do teritorijalne granice opštine Herceg Novi u Kamenaraima.

Vlada Crne Gore: Nema gradnje u prvih 100 m od obale

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Prijedlog odluke o donošenju Prostornog plana posebne namjene za obalno područje. Njime je predviđeno da pojas od jednog kilometra od obale bude rezervisan za razvoj turizma.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da je prvi put u prostornom planu posebne namjene za obalno područje ucrtano udaljavanje od obale sto metara.

– Prvo pravilo razvoja – u prvih 100 metara nema nove gradnje. Nema novog planiranja, pa samim tim ni nove gradnje – kazao je Radulović nakon sjednice Vlade.

Planirano je i da u narednih 900 metara, osim već postojećih naselja, nema novog stanovanja.

– Taj prostor smo rezervisali za razvoj turizma i ostalih komplementarnih grana – rekao je Radulović.

12 Komentari

 1. Da li ova zabrana vazi i za radove na zaduzbini (stari radio Herceg Novi) posto su danas radili udarnicki ?
  Po tekstu vidim da oni ne pripadaju u te sa dozvolom a previse su daleko (20m) od Opstine ?

  2
  2
 2. Marici, fanfanini

  Vazno da je vama dobro, da ste uzurpirali j kopno i obalu, a drugima nista?!
  Gospodo , hoteli su vazni i svaki mora da dobije odobrenje!!! Azmont-pa nofmalno, za 5 god.cete na bukingu pisati da vam je objekat 300m od Portonovog!

  9
  3
 3. Gospodin se nece buniti kada PORTO NOVI bude zavrsen pa ce onda da ljuljne 3000 eura kvadrat za svoj stan ili kucu samo zato sto je u blizini istog kao da mu je to u sred Monte Karla a ne do juce u raspadnutom Kumboru…za to se nece buniti sigurno…al mu smeta zvuk masina sada…samo busite ne od 7 no u 5h da se pocne!

  7
  11
 4. Italija ima turističku sezonu 12 mjeseci. Da li oni ikad rade? Zabranjen nam je rad 3 mjeseca, ali smo 12 mjeseci obavezni plaćati porez i registraciju vozila koja stoje. Niko ne bi smio zabraniti ustavno pravo na rad. Uz prilagođeno radno vrijeme, ne bi bilo potrebe za ovim. Doduše, sad će to Radule da riješi, neće više raditi niko i nikad. Turisti u brdo više Baošića? Moguće, moguće…

  6
  2
 5. Kumbor trpi buku od sipovanja,prasinu od radova,raskopani putevi i sve. evolje u paketu…a pare koje se prikupe od dozvola idu za Podgoricu.Nekad je brodogradiliste radilo ZA glavni grad…sad tu istulili brodogradiliste a “muzu” Porto Novi

  8
  1
 6. Sad kad su ono svoje obezbjediti i izboksovali što njih interesuuj vi građani uz obalu se **** to je Cg demokracija .Gologuzija je uzela sve lokacije sa domaćim poltronima .i ulizicama koje vjerno služe a ostali su stoka sitnog zuba.

  26
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code