Početna Društvo Zabrana loženja vatre na otvorenom i prevencija od požara

Zabrana loženja vatre na otvorenom i prevencija od požara

0

images_slike_dogadjaji_2015_hronika_maj_pozar_zvinjeOdlukom predsjednice opštine, Nataše Aćimović, zabranjeno je loženje i upotreba vatre na otvorenom prostoru, od 1. juna do 30. septembra. Ona je donijela i Naredbu o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara na teritoriji opštine u ovom periodu.

Tokom ova četiri mjeseca na poljoprivrednim zemljištima, kampovima i drugim otvorenim prostorima moguće je ložiti vatru isključivo uz odobrenje  i dozvolu opštinske vatrogasne jedinice.

– Svi subjekti koji u navedenom periodu namjeravaju ložiti i upotrebljavati vatru na otvorenom dužni su najkasnije tri dana prije izvršenja radnje obavijestiti Vatrogasnu jedinicu Opštine Herceg Novi, podnošenjem prijave radi dobijanja dozvole – navodi se u odluci.

Pravna i fizička lica koja svojim nesavjesnim radnjama izazovu pojavu i širenje vatre kazniće se shodno odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju. Nadzor nad ovom odlukom povjeren je Službi komunalne policije.

Prema Naredbi, sva preduzeća, ustanove i građani na području Opštine Herceg Novi dužni su da sprovode bezbjednosne mjere zaštite od požara organizovano i neprekidno, a naročito na lokalitetima i objektima gdje postoji visok rizik izbijanja požara: Luštica, park Savina, Debeli brijeg, kao i cjelokupno područje priobalnog zaleđa od Debelog brijega do Kamenara.

Naredbom su određene konkretne preventivne mjere koje su dužni da sprovedu opštinski organi, Vatrogasna jedinica, Uprava za šume, preduzeća, ustanove i druga pravna lica, kao i organi upravljanja stambenih zgrada  i građani.

Naređene mjere treba striktno sprovoditi u periodu od 1. juna do 30. septembra, kada su mogućnosti izbijanja požara najviše, zbog meteroloških uslova, kao i zbog povećanog broja gostiju na teritoriji opštine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code