Početna Društvo Zadužbina Musića u srcu Starog grada „para“ oči „prijeti“ prolaznicima, sanacija u...

Zadužbina Musića u srcu Starog grada „para“ oči „prijeti“ prolaznicima, sanacija u „dogledno vrijeme“

30

Prošle su četiri godine otkako je sa stare zadužbine Nikole Musića, na Trgu Bellavista u Herceg Novom, skinuto platno da bi bio postavljen drveni zaštitni tunel oko zdanja. Tako bi se krnji ostaci građevine iz 18. vijeka sačuvali u postojećim temeljima, a kamenje, tigle i malter ne bi padali po prolaznicima.

Otada, međutim, nit’ tunela, nit’ zaštite, niti bilo kakve najave da će neko zaštiti objekat od propadanja, a prolaznike od njegovog daljeg urušavanja. Jer, zadužbina, čija su „utroba“ i dio krova odavno zdrobljeni, konstantna je opasnost po brojne prolaznike i samourušavanje je moguće u bilo kom trenutku.

Najveći problem su finansijska sredstva, kojih Manastir Savina kao tutor, odnosno tada Crkvena opština Stari grad, nijesu imali. Odustali su zato od sanacije.

Komunalna policija je, po skidanju zaštitne ograde, Crkvenoj opštini Stari grad naložila da sprovede neki drugi vid zaštite zadužbine, no ni to nije učinjeno. Danas, predsjednik crkvene opštine topaljsko – hercegnovske, Zoran Lazarević za Radio Jadran kaže da situacija nije optimistična, ali neće odustati od sanacije:

– Pokušaćemo u doglednom periodu da nađemo sredstva, koja su velika. Nije to nešto nepredvidivo, nego imamo najave da bismo možda i ove godine mogli doći do novca – navodi on.

Lazarević nije mogao precizirati koliko će sredstava biti potrebno za rekonstrukciju i saglasan je da bi bilo potrebno hitno nešto preduzimati:

– Zdanje propada, štrči, jer većina okolnih zgrada sredila je fasade i prosto je potrebno da i ta zgrada bude uređena. U komunikaciji smo i sa Opštinom koja prati situaciju oko bezbjednosti prolaska – kazao jer Lazarević.

Prema ranijim informacijama koje je Radio Jadran dobio u Crkvenoj opštini Stari grad, za sanaciju zadužbine Musića bilo bi neophodno oko 200 hiljada eura, kako bi se kuća osigurala, pretvorila u funkcionalan prostor i privela namjeni. UT uslovi za rekonstrukciju zadužbine postoje. Potreban je projekat i predračun radova. Sredstva je najvećim dijelom trebalo da obezbijede Crkvena opština Stari grad, u saradnji sa donatorima.

Kuća Musića trebalo bi da bude pretvorena u objekat kulturno-vjerskog sadržaja, poput muzeja sa bibliotekom i salom za kulturne događaje, kazao nam je ranije hercegnovski arhitekta, Ranko Kovačević, bivši predsjednik Odbora crkvene opštine Stari grad.

Zadužbina Nikole Musića oštećena je u zemljotresu 1979. godine i od tada propada. Svojevremeno, dio kuće koristili su kao svlačionice članovi KK “Primorje”.

30 Komentari

 1. Pa da nije ploče sa imenom Nikole Musića zadužbinara, koji je zgradu ostavio Manstiru Savina, još bi i nekako oćutali što ruševina stoji 40 godina u centru grada. Bilo je mnogo ideja za sanaciju ali neko neće da prepusti ideju onima kojima to zaista i pripada – manastiru Savina. Musić je manastiru ostavio i zemlju u Savinskoj dubravi, pa i to tavori bez velikog smisla i uređenja. Očigledno, manastir Savina, naša svetinja, koja svim Novljanima od časti, mnogo znači, nema pravo da raspolaže sopstvenom imovinom. Tu je, valjda, kvaka, jer za sve mora da se pita Mitropolit. Manstir je uvijek imao vezu sa građanima, koji su ga pomagali i savjetovali. Otkako se pita Mitropolit – nema ni građana u manastiru osim da klimoglave na liturgijama. A što se tiče stanara – Očurlići, dobili su stanove i dobro zbrinuti. Njih je socijalizam dobro namirio i napravio bogatune. U ovoj zgradi ništa nije njihovo !

 2. Demokratija i kapitalizam ..to znaci isto kao sto se oduzima privatna imovina tako ce i Crkvena pogotovo u malojudnoj Crnoj Gori..
  Na zapadu u crkvama otvaraju restorane i druge pohotne objekte ..crkve moraju da placaju poreze na zemlju i objekte pa kad ne mogu na prodaju to je zapadni sistem ..google kuce u crkvi itd

  4
  5
 3. Najbojle rjesenje je da crkva objekat sanira i u prizemlju otvori kafanu tako da popovi ne trose pineze u “Ameriku” i kod Shpira. Ako to ne urade, onda bi Opstina trebala da primjeni isti postupak kao za hotel “Rudnik” koji je pretstavljao manju opasnost za prolaznike od objekta Musica.

  8
  3
 4. Crkva ima novac ali Crkva posjeduje ogromnu imovinu tako da ne stize svugdje ali Opstina treba da se ponasa odgovorno i ako Crkva ne moze ili ne zeli da osposobi objekat to treba da preda Opstini na upravu i tada Opstina moze da uradi nesto sa time..
  Jer nije to na selu nego u Srcu staroga Grada gdje treba da se ispostuju neki standardi i zakoni.

  13
 5. A koliko su prodali Miškoviću lokaciju na Rosama?
  Prekoputa crkve na Toploj od prodaje stanova u kešu dobili milion i po, plus pola poslovnih prostora koje skupo rentiraju.

  17
  2
 6. Trebalo bi prije svega da komunalna policija naredi crkvi da obezbijedi zaduzbinu jer ce neko stradat. Desi li se da to bude turista taj ce traziti odstetu veliku ako ga ne ubije sto.

  24
  1
  • Isto ko i Krušu za ono ruglo preko puta autobuskog stajališta u grad. Leglo pantegana i kučaka lutalica u sred grada a ovi stoje tamo svaki dan i gledaju direktno u ono zgarište.

   6
   1
 7. “Zadužbina Nikole Musića oštećena je u zemljotresu 1979. godine i od tada propada”, da li Crkvena opstina kaze da za 40 godina nijesu mogli da skupe sredstava za sanaciju? Samo od rentiranja prostora Konzulatu Srbije, gospodo popovi, mogli ste do sada da zaradite za krovnu konstrukciju. Minimum. Od rentiranja mitropopije u prizemlju za prozore i vrata.

  37
  5
  • Nije ova zgrada vraćena crkvi 79. nego mnogo kasnije. A pravedno bi bilo da je vraćena u stanju u kom je uzeta. Zato bi i opština morala platit sanaciju ili makar učestvovati dobrim dijelom.

   3
   3
 8. I zgrada radio Herceg Novog crkvi. I kuca Musica crkvi. I ovo sto vec crkva ima, sve sa srbijanskim konzulatom, crkveno. Pitanje dana je kada ce cijeli trg biti crkveni. I onda dalje, Sahat kula, pa Trg Nikole Djurkovica. I dalje. Sve dok Novi ne postane pravoslavni Vatikan.

  25
  35
 9. Crkva nema para…..pa najstrasnije cudjenje. Mozda budu uskoro apartmani kad Amfi oposli. Od njega i Prvoga covjeka nema dva veca biznismena u nasu drzavu.

  26
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code