Zadužbina Nikole Musića bez skele, ali crkva odustala od sanacije

Zadužbina Nikole Musića bez skele, ali crkva odustala od sanacije

1331
7
Podijeli

stepeniste kralja tvrtkaZaštitna mreža i skela, odnosno „gvozdena“ konstrukcija sa trošne zadužbine Nikole Musića u srcu Starog grada, kod Trga Belavista, uklonjena je jutros po nalogu Komunalne policije.
No ruševna zgrada, iz druge polovine 18.vijeka, u vlasništvu manastira Savina, na vrhu stepeništa Kralja Tvrtka i dalje će čekati rekontsrukciju.
Načelnik Komunalne policije Zoran Bijelić potvrđuje nam da je nalog za skidanje skele, koja je postavljena u septembru, izdat još u srijedu, jer je Crkvena opština Stari grad, pod čijom je „ingerencijom“ zadužbina, odustala od sanacije zbog nedostatka novca:
– Konstrukcija je kabasta, sužavala je i otežavala prolaz za pješačku komunikaciju, a ni estetski sve to nije izgledalo lijepo. Nalogom kojim smo izdali da se skela ukloni, takođe smo naložili Crkvenoj opštini da obezbijedi sigurnost kuće na drugačiji način, što bi trebalo da bude gotovo do Nove godine, kaže Bijelić.
Zaštita ruševne zadužbine je prijeko neophodna, jer postoji mogućnost od urušavanja i posljedica po prolaznike u svakom trenutku. Zato je na Crkvenoj opštini Stari grad da do srijede postavi novu zaštitu, naglašava Bijelić:
– Kuća će biti zaštićena na drugačiji način. Predviđeno je da se postavi drvena konstrukcija, odnosno da se napravi zaštitni „drveni tunel“, sličan onome koji je bio kada se radila sanacija mosta kod Citadele, pojasnio je kratko Bijelić.
Podsjetićemo, da bi prema „grubim“ procjenama Mitropolije crnogorsko primorske, za sanaciju zadužbine Musića bilo neophodno obezbijediti oko 200 hiljada eura, kako bi se kuća osigurala, pretvorila u funkcionalan prostor i privela namjeni. To su kazali ranije Radiju Jadran u Crkvenoj opštini Stari grad. Inače, UTU za rekonstrukciju zadužbine postoje. Neophodno je bilo napraviti projekat i predračun radova. Sredstva je najvećim dijelom trebalo da obezbijede Crkvena opština Stari grad, u saradnji sa donatorima.
Kuća Musića trebalo bi da bude pretvorena u objekat kulturno vjerskog sadržaja, poput muzeja sa bibliotekom i salom za kulturne događaje, kazao nam je ranije hercegnovski arhitekta, Ranko Kovačević, bivši predsjednik, a sada član Odbora crkvene opštine Stari grad.
– Rekonstrukcijom je predviđeno da se tu prebaci riznica manastira Savina, da bude dostupna turistima i građanima, eventualno biblioteka, neka univerzalna dvorana, na spratu smještaj za goste. Dakle, da bude neki manastirski objekat, ali otvoren za posjetioce, kazao nam je tada Kovačević.
Zadužbina Nikole Musića oštećena je u zemljotresu 1979. godine i od tada propada. Svojevremeno, dio kuće koristili su kao svlačionice članovi KK “Primorje”.

7 Komentari

 1. Mislim da su novinari trebali prvo pitati nekoga iz crkvene opstine o cemu se radi. Nisu vam tacni podaci, niko nije odustao. Manastir hoce sam da renovira.
  0  0
 2. Nisu priveli namjeni,nek plate uvecani porez,pa da makar to!!Music ostavio na staranje, a Crkva ne haje!Koliko bi i grad i kultura i tradicija i dobili, da je pozitivnog primjera dobrog staranja o poklonu!Ovako Crkva pokazuje nebrigu i nehat,a sa druge strane ulice je crkvena kafana!Ima sasvim dovoljno sakralnih objekata,vise nego dovoljno ima kafana, ali nema prostora normalne velicine za sadrzaje duhovnosti i kulture!No,to izgleda ,nije nasa briga!Napomenucu da se Matica Crnogorska brizno odrzava! SPC,kako vam drago!
  0  0
 3. Ne moze zeko maniti postic od otvarana kafana, kupovine dzipova, dizanja hotela. Dobro je rekao pokojni veliki Patrijarh Pavle: ” Sto bi bilo da nijesu dali zavjet skromnosti”
  0  0
 4. DOBILI SU SAMO 530.000 OD OPSTINE BUDVA,ALI MORAJU KUPITI NEKE DZIPOVE. TREBA SAGRADITI JOS 2 HOTELA U BUDVI.!!! NARODE UDJELITE POMOC CRKVI !
  0  0

Ostavite komentar

*

code