ZADUŽBINE U HERCEG NOVOM – NA MILOST I NEMILOST “ZUBU VREMENA”, NESAVJESNIH...

ZADUŽBINE U HERCEG NOVOM – NA MILOST I NEMILOST “ZUBU VREMENA”, NESAVJESNIH GRAĐANA I OPŠTINE

340
0
Podijeli

Herceg Novi jedan je od rijetkih gradova koji se može pohvaliti zavidnim brojem zadužbina, koje su dobrotvori ostavili gradu na korišćenje. No familije Komnenović, Duković, Laketić, Bošković, Pavković, Porobić, Đurović, Popović, Štumberger i drugi, sigurno nijesu ni željeli niti planirali da one ostanu zaboravljene i napuštene.

Možda je u najlošijem stanju upravo zadužbina u srcu grada, Aleksandra Dukovića, u Risanskoj ulici. Obrasla metar visokim divljim zelenilom, koju “pohode” jedino gmizavci, reptili, a često posluži i kao konačište beskućnicima. Do nje vode skalini, “prekriveni” sitnim otpadom (lišće, kese, limenke), ali i kanalizacijom koja se godinama izlijeva skoro na ulazu. Sa zadužbine je odavno skinuta i ploča zadužbinara, pa turisti misle da je riječ samo o ruiniranoj građevini koju bi trebalo sravniti sa temeljom.
Da paradoks bude veći, 50 m dijeli je od zgrade Opštine, no ni to po svoj prilici nije bilo za “opomenu” nadležnima da bi makar komunalnu higijenu održavaju. Kakva sudba čeka ovu zadužbinu i zašto se godinama na njenoj restauraciji ne radi ništa, pokušali smo da saznamo i od još uvijek “važećeg”načelnika Sekretarijata za društvene djelatnosti, Vladimira Žutkovića. Iako nam je ranije obećao da će pojasniti sve što je planirano da se radi sa tom zadužbinom, s obzirom na novonastalnu promjenu na političkoj sceni Novog odbio je da daje bilo kakve komentare.
“Ja nijesam znao da će biti ovakva situacija, no takva je kakva je, vjerujem da će vam sljedeći načelnik dati sve informacije, nadam se da me razumijete”.
Sa druge strane, Žutković nije želio ni da priča o tome zašto ni do danas sa ovom i drugim zadužbinama ništa konkretno nije učinjeno.
Idejni projekat rekonstrukcije 2009. godine Zadužbine Duković zatražila je Agencija za izgradnju Herceg Novog. Šta je bilo sa projektom, kao i zašto ni poslije 6 godina od njegovog iniciranja je stanje “status quo”, nije mogao da nam objasni direktor Agencije, Slobodan Bobo Popović. Na pozive nije odgovarao jer je na službenom putu, pojasnili su nam u Agenciji.
Ipak, direktor JP Stambeno komunalno Boris Seferović naveo je da su tokom jučerašnjeg dana ekipe ovog preduzeća raskrčile zeleno rastinje sa prednje strane kuće, pa sada izgleda koliko toliko “pristojnije”. Problem i dalje ostaju šporko stepenište i izlijevanje kanalizacije. Kako nam kažu stanari iz obližnjih solitera i kuća, uglavnom sami čiste skaline, ispred svojih ulaza, jer iz preduzeća “Čistoća” d.o.o. ne dolazi niko, iako su nekoliko puta zvali.
Kuća u kojoj se nalazi zadužbina Dukovića sagrađena je u drugoj polovini XIX vijeka, 1888. godine. Pripadala je Velimiru Lombardiću i njegovoj supruzi Elizi, rođenoj Duković.
Nakon smrti Velimira Lombardića, 1907. godine, njegova supruga Eliza nasljeđuje kuću i testamentom sačinjenim u Firenci osniva Zadužbinu, dajući joj ime pokojnog oca Aleksandra Dukovića. Radi školovanja mladih talenata iz Herceg Novog Eliza Lombardić ostavila je Zadužbini cijelo svoje imanje, uključujući: 4 kuće na Toploj sa vrtovima od 45.000 m2, kao i suvlasničke dijelove u dvije stare palate Dukovića u Trstu.
Od zadužbine Dukovića u Herceg Novom danas je ostala samo jedna kuća i dio posjeda. Ostale kuće koje su se nalazile na posjedu su srušene i na njihovom mjestu sagrađene stambene zgrade.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code