Zadužbine u Herceg Novom: Od zaborava do korišćenja dug je put

Zadužbine u Herceg Novom: Od zaborava do korišćenja dug je put

58
Podijeli

Herceg Novi se može pohvaliti da po broju zadužbina, u odnosu na broj stanovnika, spada u bogatije gradove. U gradu pod Orjenom danas postoji čak 14 zadužbina koje su znameniti Novljani kroz istoriju zavještavali gradu, o kojima se staraju razne fondacije.

Najpoznatije su zadužbina Duković, kuće Mirka Komnenovića i Miroslava Štumbergera, koje su pretvorene u muzeje, zatim stara Škola u Srbini, poznata kao zadužbina Đurović-Bošković-Laketić, koja čeka ulaganje Ministarstva prosvjete kako bi ponovo dobila ulogu škole, kao i zadužbina Tereze Vulić u kojoj se danas nalazi zgrada Gradske biblioteke.

Picerija i restoran

Mnogi Novljani, međutim i ne znaju koje sve zadužnine posjeduje grad i da su neke od njih pretvorene danas u poslovne i druge objekte. O stanju zadužbina može se saznati više u informaciji koju je na odborničko pitanje Mirka Džuovića dostavio Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Manje je poznato da su zadužbine Aleksandra Lesa Pavlovića sa Poda, kako je navedeno u testamentu iz 1872. godine, “kuća u Trstu i četiri butige u Herceg Novom sa magazinom”. Uglavnom, se zna da njegovu ostavštinu čini nekadašnja zgrada Mješovitog u kojoj će uskoro biti otovrena banka i objekat bivše mesare PKB-a, gdje su danas prostorije lovačkog društva “Orjen”.

U vlasništvu OŠ “Milan Vuković” danas su zadužbine Gligora Radovića, odnosno škola na Kamenom, podignuta 1880. godine, koja je u solidnom stanju, kao i Nikole Gojkovića, takođe škola, ali na Mokrinama, koja je u veoma lošem stanju.

Zadužbina Milana Zlokovića i njegove supruge Ane rođene Mihajlović u Bijeloj zavještana je testamentom 1928. godine. Prema informacijama iz Sekretarijata, na imovini Zadužbine 30-ih godina 20. vijeka Udruženje penzionisanih oficira i vojnih činovnika Kraljevine Jugoslavije izgradilo dobrotvorni dom. U tom objektu danas se nalazi OŠ “Orjenski bataljon” Bijela.

Nikola Musić je testamentom iz 1835. godine osnovao Zadužbinu, odnosno imovinu zadužbine ostavio Manastiru Savina. Zgrada u ulici Marka Vojinovića nacionalizovana je i oduzeta od Manastira, do zemljotresa 79. godine korišćena je kao stambeno-poslovni objekat, gdje su bile smještene prostorije KK Primorja. U zemljotresu je oštećena, nikada nije sanirana i danas je van funkcije. Na njoj se i danas nalazi tabla sa natpisom: “Zadužbina Manastira Savina Nikole Musića Pođanima 1835”.

Humanitarnom udruženju “Kolo srpskih sestara” Tomo Krstov Popović testamentom je 1930. godine zavještao kuću sa okolnim zemljištem, ali je ta imovina na osnovu akta Skupštine opštine Herceg Novi bila eksproprisana u korsit TRO “Mješovito”, radi gradnje kompleksa prodajnog prostora, na potezu ulica Njegoševa, Mihajla Mustura i Save Kovačevića. Riječ je o objektu u kojem se danas nalazi Voli supermarket.

Dobrotvor Jefto Radović iz Kruševica testamentom je 1929. godine osnovao “Zadužbinu za uzgajanje đaka iz Kruševica”, ostavivši izvjesnu svotu novca za školovanje najboljih đaka iz Kruševica, kao i prostorije na spratu zgrade u Njegoševoj ulici za njihovo stanovanje. Opština Herceg Novi je 1992. godine izdala saglasnost i zaključila ugovor o otkupu stana na prvom spratu u toj ulici pod brojem 14, površine 86,80m². Zatim je 1997. Pokrenula spor radi poništenja otkupa stana. Međutim, u informaciji Sekretarijata nije navedeno dokle je stigao spor.

Zaostavština Nika Džanjevića testamentom pokojnika ostavljena je sa humanim ciljem da se od imovine i novčanih sredstava pruža pomoć u školovanju siromašnih učenika gimnazije u sastavu Školskog centra “Ivan Goran Kovačić”. Pred Osnovnim sudom u Herceg Novom zaostavština je raspravljena 1992. godine, a rješenjem se za nasljednika cjelokupne imovine i novca deponovanog u švajcarskoj banci u Loznici oglašava Školski centar “Ivan Goran Kovačić”. Testamentalni nasljednik, međutim, nije pokrenuo odgovarajući postupak osnivanja zadužbine.

Imovina zadužbine narodnog učitelja Nikole Zlokovića u Baošićima sastoji se od objekata koji su sagrađeni na njegovom zemljištu, a riječ je o Domu kulture “Crveni morari” sa ljetnjom pozornicom, košarkaško igralište, zgrada Mjesne zajednice, zgrada KUD Sloga, objekat kafe bara “Bambi” i dva montažna objekta.

U toj kući radili su škola i zabavište sve do zemljotresa 1979. godine, kada je oštećena, a kasnije na istom mjestu podignuta je sadašnja zgrada, dok je škola izmještena na granici između Đenovića i Baošića.

Zloković je umro 1925. godine, kada je testamentom i zavještao imovinu školskoj upravi. Ovim objektom danas gazduje NVO Fondacija Narodni učitelj Niko Zloković.

58 Komentari

 1. Бабе и дедови су ви дојахале на магаради из Ерцеговине. Да нијесу можда из Венеције или Беча. Сада ви сметају Херцеговци. Види колико лајкова … Све су задужбине српскохерцеговачке.У памет се мушљари

  10
  8
 2. Zadužbine su kao i sva nasljeđa čisti promašaji ako se ne vaspita nasljednik da čuva i prenosi dalje.Evo sad se uz šćeti daje zetovima komad imovine,navodno njoj uz nju,malo su diplome i plate.Doma ne osta ništa,sve se rasprškalo,a neko je to čuvao kao oči za život.Nema reda ni poštovanja.

  7
  5
 3. Ко ви је онај оџачар са оном капом (знамо ко је оне капе носио) и шта је ЗАДУЖИО град ????

  16
  9
  • A što si aktivan u poslijednje vrijeme.
   Moja ti je preporuka na kružni tok, pa drugi izlaz desno nagore, pa u kolonu, Opština će otvoriti rsmpu besplatno.
   Naravno, jedan pravac.

   5
   10
  • Legendarni oriđinal i odžačar Njunjo (pravo ime Rudolf, prezimena se ne sjećam). A kapa je službena odžačarska. Bio je rastom barem 20 santimetara niži od biste, imao je zečju usnu i nerazgovjetno pričao, otud nadimak Njunjo. Čistio je sve novske dimnjake, dok se po Novome još ložilo. Spomenik njemu je spomenik svim novskim čudacima, oriđinalima. Sve je ispalo puno bolje nego što je zamišljeno, jer mnogi narodi vjeruju u sreću ako taknu nos odžačaru, zato je onako izlizan.

   7
   3
 4. На сваку задужбину поставити таблу захвалности задужбинару. Нека народ зна ко је задужбинар и ко је сада користи. Обавезан текст , коме се поклања , скоро су све Српске. Нико не спомену Оливерине претке. Да у несретној општини оформе тим да све податке искупи и истражи и онкави. Да направи каталог са сликама и свим подацима што су биѕни. Ако имају чиновника слободних, него ме је страх да не запосле на конто тога 50 нових…

  9
  4
 5. Nikome i ništa. Sve treba potrošit za života. To bar nešto doprinosi razvoju privrede svoga kraja, a sve nabrojane puste građevine samo prave ruglo.

  6
  7
 6. Topla III
  Ova bruka od zastave koju pokazujes je sklonjena i stavljena prava. Na ovoj traci od trobojke pise da je poklon zena iz Loznice 2000 godine. To je vjerovatno Mirko stavio u svoju kucu. Ne mlati,vidi se kojeg si profila

  1
  17
 7. Naveli su samo jednu zaduzbinu u Bijeloj.
  Niko ne spominje staru skolu na Pijavici, koja je sad, gle cuda, hotel Red Rose ili nesto tako, u vlasnistvu Ukrainskog drzavljanina. Ili recimo zasuzbina u Zager, koja je srusena i sad su tu stanovi za prodaju investitora M.K., a klesani kamen od iste jos cuci slozen na stovaristu gradjevinskog materijala..

  16
 8. Otvoreno pitam i prozivam Predsjednika Opštine i Predsjednika skupštine, šta su iz okvira svojih nadležnosti predvidjeli u slučaju Zadužbine Pavlovića, na trgu Nikole Đurkovića.
  Kako je zadužbina istupljena Mjršovitom došla u ruke izvjesnog Vujovića, koji je od Fonda kupio akcije, ali ne imovinu.
  Kako je tu nekupljenu imovinu dao pod hipoteku, ime u to vrijeme sudije i službenika Katastra.
  I kako ta imovina prelazi u ruke CKB.
  I laiku je jasno da ovdje postoje bat 3-4 krivična djela i ogromna materijalna šteta po grad.
  Zapamtite, i nečinjenje je krivično djelo!
  Diplomirani pravnik

  38
  1
  • Kako je po istom principu privatizovano vise desetina preduzeca u CG. Panto market, od 51% vlasnistva, stavio hipoteku na objekte, banka preuzela 100% imovine, hotel Lipka u Kolasinu na isti nacin postao vlanistvo Prve banke, kao i desetine drugih preduzeca i imanja!
   Eto kako moze u zacaranom krugu CG kumova.

   18
   1
 9. Sve te zaduzbine bi trebalo revitalizovati i napraviti nesto pametno na primer crnogorsku kucu gdje bi se mogla vratiti svijest narodu o jedinoj i pravoj domovini i da se nikad vise ne ponovi 1918

  11
  36
  • @ Momo, ko god da si ne vidiš dalje od nosa Ljudi koji su zadužbinari, pisanim dokumentom su ostavili odeđenu pokretnu i nepokretnu imovinu svom narodu iz kojeg potiču i naglasili na koga su mislili. Herceg Novi je imao tu sreću da su zadužbinari bili po nacionalnosti Srbi, pa nikome ne bi trebala da smeta ta činjenica. To je fakat,to je istorija. Silom na sramotu brisati istoriju onako kako si napisao ” zadužbine bi trebalo revitalizovati ” nije primeren u vrijeme kada CG stremi EU, koja je posebno osjetljiva na ovakve stvari. To što će na nekoj tabli ili dokumentu pisati da je neki Srbin nešto ostavio svom narodu, ne ugrožava CG kao državu, samom činjenicom da se imovina zadužbine nalazi u toj državi. Tvoj predlog je pokušaj da se i u tom segmentu izvrši asimilacija sa ciljem zatiranja svega što nije crnogorsko. Ja Crnu Goru poštujem kao državu, ali ne i tebe koji misliš da si veći crnogorac i od Njegoša.

   18
   3
  • Moze li gluplje moj Momo ?
   Posto vidim da si ti veliki Crnogorac sto ne das svoju imovinu pa da pravimo Crnogorsku kucu od nje? Zaduzbine u herceg Novom su vecinom ako ne i sve Zaduzbine Srba a arcio ih je ko je stigao , od komunista do ovih bivsih komunista i ostalih hostaplera kao i sve ostalo na brdovitom Balkanu.
   Neka im je mili Bog u pomoc za sve sto su uradili, a cak i ko nevjeruje u Svevisnjeg nek zna ima gore neki knjigovodja kosmicka pravda ili kako ko to zove i svima prije ili kasnije ispostavi racun.

   16
   3
 10. Napravili ste jednu ne malu grešku. Narodni učitelj NIKOLA ZLOKOVIĆ je ostavio imovinu selu Đenović, na kojoj su bile zgrada Osnovne škole u Đenoviću i “Dom kulture” koji sada nosi ime “Crveni mornari”, a izgrađen je dobrotvornim sredstvima mještana Đenovića za vrieme Kraljevine Jugoslavije. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije zvao se ” Sokolski dom” i opremljen sa svim gimnastičarskim spravama. Nikola Zloković je umro 1925 dod. u selu Smoković kraj Splita, gdje je službovao kao učitelj. Zgrada bivše Osnovne škole u Đenoviću stradala je u zemljitresu 1979 god. Od tada raznim manipulacijama, škola se pretvara u nekakve društvene prostorije, da bi na kraju bila prodta privatniku iz Đenovića. Ovo je prava i jedina istina o Zadužbini Nikole Zlokovića.

  31
 11. Treba donijeti skupstinsku odluku kojom ce se briga o svim zaduzbinama prepustiti jedinstvenom profesionalnom (ili bar izabranom po strucnosti) organu osnovanom i kontrolisanom od Skupstine opstine a ne nekakvi savjeti, odbori i NVO kojima niko ne zna sta rade, niko ih ne kontrolise a cesto bude i zloupotreba po raznim osnovama! I obavezno da bude upisano kao opstinska imovina bez prava otudjivanja.

  24
 12. Zadužbine nisu samo objekti, već i značajna (čitaj ogromna) finansijska sredstva koja su bila “zakačena” kako bi se od tog novca dalje finansiralo funkcionisanje zadužbine i zadužbinskog testamenta. Testamentima su bili tačno definisani ekonomski uslovi funkcionisanja i dalje zarade.

  Lombardići, Leso, Zlokovići su ostavili ozbiljan novac za školovanje.

  17
  5
 13. Sramota za grad i gradane ,prije svega ljudi koji vode grad. Jedno sam siguran ,niko vise nikada nece biti donator gradu, zaduzbinar. Prije ce ljudi srusiti objekat nego ga vama dati !!!

  26
 14. Na kraju ulice Marka Vojnovica prema bivsem Domu JNA,je takodje ostala zaduzbina Kola srpskih sestara -kuca,koja je nekako “preknjizena” i sada je privatna kuca,a darovana je kao zaduzbina.Mnoge zaduzbine su neslavno zavrsile,ili se same urusile od nebrige vlasti.Kakva je to poruka ?

  36
  4

Ostavite komentar

*

code