Početna Društvo Zagrijavanje duvana smanjuje rizik za pluća pušača

Zagrijavanje duvana smanjuje rizik za pluća pušača

0

Pušači sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (HOBP) koji pređu na uređaj baziran na zagrijavanju, umjesto sagorijevanja duvana, iskusiće dugoročno pozitivne zdravstvene efekte, pokazala je trogodišnja naučna studija koju je sproveo Centar za izuzetnost u okviru koncepta smanjenja štete (CoEHAR).

“Moje kliničko iskustvo govori da, prilično iznenađujuće, većina pušača koji pate od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) nema dobar razlog da prestane da puši“, izjavio je Rikardo Polosa, profesor sa Univerziteta u Kataniji i to na osnovu ključnih rezultata studije koji pokazuju da je upotreba proizvoda sa zagrijanim duvanom (HTP) smanjila broj akutnih pogoršanja ove bolesti, i to više od 40 odsto, kao i da su prouzrokovana značajna klinička poboljšanja.

“Postoji jasan pokazatelj da nove tehnologije koje zagrijavaju, a ne sagorijevaju duvan mogu biti masovno rješenje za ove pacijente i to je važno ne samo za njih nego i za ljekare i njihove njegovatelje“, kazao je on.

Institut za javno zdravlje Velike Britanije prošlog mjeseca je objavio da, uprkos smanjenju prevalencije pušenja, cigarete ostaju najveći pojedinačni uzrok oboljenja.

U velikoj mjeri je poznato da je pušenje cigareta značajan faktor rizika za oboljele od HOBP, uzrokujući preko tri miliona smrtnih slučajeva, kao i da je četvrti vodeći uzrok smrti na globalnom nivou. Institut za javno zdravlje Velike Britanije objavio je da bi alternativni uređaji, koji isporučuju nikotin, mogli igrati presudnu ulogu u smanjenju ovog izazova za javno zdravlje.

Hronična opstruktivna bolest pluća trenutno je uzročnik oko šest odsto svih smrtnih slučajeva u svijetu.

Šta su duvanski proizvodi koji zagrijavaju duvan?

Uređaji bazirani na tehnologiji zagrijavanja duvana dostižu temperaturu nižu od 600 stepeni (oko 350 stepeni) čime se izbjegava sagorijevanje i samim tim eliminiše veliki broj štetnih materija koje nastaju prilikom paljenja cigarete i sagorijevanja duvana.

„Kontrolom temperature kojom se spriječava sagorijevanje duvana, ispušta se aerosol umjesto duvanskog dima“, navedeno je u studiji.

Najpoznatiji uređaj iz ove kategorije je IQOS, proizvod kompanije Filip Moris.