Zahtjevi za legalizaciju objekata samo do 15. jula, a dopuna dokumentacije moguća...

Zahtjevi za legalizaciju objekata samo do 15. jula, a dopuna dokumentacije moguća naknadno

2
Podijeli

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je juče usvojen u Skupštini Crne Gore, predviđeno je, između ostalog, da će vlasnici bespravnih objekata do 15. jula moći da predaju zahtjev za legalizaciju sa dokazom iz Katastra da su predali elaborat premjera na ovjeru.

U tom slučaju postupak se prekida do dostavljanja potpune dokumentacije, odnosno na rok do 90 dana, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Picerija i restoran

S obzirom na činjenicu da je došlo do zastoja u Katastru zbog velikog broja zahtjeva za ovjeru elaborata i zahtjeva za upis objekata, jer su građani čekali posljednji trenutak za prijavu, bespravnim graditeljima koji urade elaborat izvedenog stanja omogućeno je da predaju zahtjev za legalizaciju u zakonom predviđenom roku, te naknadno dostave nedostajuću dokumentaciju.

Iz ovog Vladinog reosra podsjećaju da legalizacija podrazumijeva podnošenje popunjenog zahtjeva za legalizaciju, elaborat premjera izvedenog stanja bespravnog objekta koji ovjerava Katastar i dokaz o zabilježbi postojanja objekta u katastarskoj evidenciji, odnosno list nepokretnosti.

Takođe, odredbama Zakona o upravnom postupku, propisano je postupanje ovlašćenih lica u slučaju podnošenja nepotpunog podneska, a postupak legalizacije je upravni postupak.

U skladu sa članom 60 tog Zakona, podnesak, u ovom slučaju zahtjev za legalizaciju, koji se predaje opštinama, a koji je u formalnom smislu nepotpun, ne može se odbiti ukoliko nisu sprovedene procesne radnje. To podrazumijeva da je ovlašćeno lice dužno da obavijesti podnosioca zahtjeva koja dokumenta treba da dostavi i odredi primjeren rok za dopunu dokumentacije.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma još jednom apeluje na građane da podnesu zahtjev za legalizaciju do 15. jula, što je krajnji rok. Katastar će primati elaborate na ovjeru i zahtjeve za upis objekata (list nepokretnosti) i nakon 15. jula, kako bi građani mogli da dopune traženu dokumentaciju.

Iz MORT-a apeluju i na jedinice lokalne samouprave, koje sprovode postupak legalizacije, da otvore nove šaltere i pojačaju kapacitete za prijem zahtjeva.

2 Komentari

  1. Sam doveo put, struju, vodu… Vraćao kredit za sve svašta sad ponovo…. Radi nasledjenog imanja nema popusta… Dodjemi naprosto da napustim Cg

    6
    2

Ostavite komentar

*

code