Početna Ekonomija Zajednička izgradnja bulevara od Jaza do aerodroma Tivat i regionalnog vodovoda

Zajednička izgradnja bulevara od Jaza do aerodroma Tivat i regionalnog vodovoda

3

Uprava za saobraćaj i Regionalni vodovod potpisali su sporazum o izgradnji modernog bulevara i postavljanje novog cjevovoda u dužini od 15km. Time počinje izgradnja II fate regionalnog vodovoda koja je bila predviđena tek za 2025. godinu. Otvaranje ponuda je najavljeno za 31. Jul, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda i Uprave za saobraćaj.

Foto: Regionalni vodovod Crnogorsko primorije

Zz dobijenu saglasnost Vlade Crne Gore, Uprava za saobraćaj i DOO ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ su tokom prethodnog perioda usaglasili sve neophodne elemente u cilju potpisivanja Sporazuma o saradnji na zajedničkoj investiciji vrijednoj oko 40 miliona eura, izgradnji modernog bulevara sa četiri trake na potezu od Jaza do aerodroma Tivat i postavljanja drugog cjevovoda Regionalnog vodovoda u dužini od 15 km.

Time se kapacitet Regionalnog vodovoda za opštine Herceg Novi, Tivat i Kotor povećava za oko 130%, zbog veće potražnje za vodom izazvane globalnim klimatskim promjenama, ali i razvojem novih prestižnih turističkih projekata u ovim opštinama.

Projekti se realizuje uz podršku Vlade i iz povoljnog kreditnog aranžmana EBRD uz kamatnu stopu od 1% i rok otplate kredita 15 godina uz 3 godine grejs perioda.

Direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača

– Ne treba posebno napominjati koliko je ova saobraćajnica važna, ali i koliko je to sada posebno usko grlo u jeku ljetnje turističke sezone, kada se ovdje saobraćaj otežano odvija. Bulevar Jaz-Tivat je sastavni i veoma važan dio saobraćaja i stoga je planirana izgradnja istog dužine16 km, koji će se sastojati od 4 kolovozne trake, trotoara duž cijele dionice, uključujući 12 kružnih tokova. Cijeli bulevar će imati modernu javnu rasvjetu, a rok za završetak radova je 2 godine. Tenderska procedura se sprovodi po pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj, a projekti će biti realizovani po evropskim standardima. Odlučili smo da zajedno realizujemo ova dva projekta s obzirom na isti izvor finansiranja, uštede koje nastaju zajedničkim ulaganjem po pitanju eksproprijacije zemljišta kao i kraćim rokom za završetak ova dva infrastrukturna projekta – naglasio je direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača.

Izvršni direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić naglasio je „da je važno da ova dva državna organa zajedno realizuju velike infrastrukturne projekte od javnog interesa, od planiranja do faze izgradnje, čime će se postići značajna ušteda 2,5-3 miliona eura za državni budžet:

– Takođe, važno je istaći da je zahvaljujući ovakvom modelu saradnje Uprave za saobraćaj i Regionalnog vodovoda postignuta apsolutna sinhronizacija radova na izgradnji ova dva projekta, kako se ne bi dešavalo da nakon što Uprava izgradi moderan bulevar, ubrzo nakon toga isti urušavamo građenjem nove infrastrukture koja nije postavljena u momentu građenja saobraćajnice. To je mnogo važno za ovaj dio naše države gdje je možda najfrekventniji saobraćaj, posebno tokom ljetnje turističke sezone, a što će turisti i biznis zajednica svakako znati prepoznati i cijeniti produženim ugodnim boravkom i većim investicijama i stoga cijenim važnim skoro trogodišnju saradnju timova ova dva subjekta, na čemu se zahvaljujem našim kolegama, da danas direktor Parača i ja možemo pristupiti potpisivanju ovog Sporazuma – naglasio je Jevrić.

Izgradnja modernog bulevara sa četiri trake, razdjelnim ostrvom i trotoarima, kao i povećanje kapaciteta Regionalnog vodovoda za opštine Herceg Novi, Tivat i Kotor predstavlja mjerljivo veoma značajno unapređenje kvalitet života građana na ovom dijelu Crnogorskog primorja, ali su stvorene i infrastrukturne pretpostavke za kvalitetniji ambijent u cilju bržeg razvoja turističkog biznisa na Primorju uz značajno veći kvalitet turističke ponude što je od interesa i za Crnu Goru.

Regionalni vodovod je već započeo izgradnju cjevovoda kojim će se Opština Herceg Novi priključiti na regionalni vodovodni sistem. Radovi, koji se takođe finansiraju u saradnji sa EBRD, se izvode shodno FIDIC ugovoru o izvođenju radova, uz puno poštovanje nacionalnih, ali i međunarodnih standarda kvaliteta, uz isticanje važne činjenice da će se do Nove godine Herceg Novi spojiti na Regionalni vodovod, odnosno da će istovremeno i hercegnovski dio poluostrva Luštica imati obezbijeđeno snabdijevanje vodom iz Regionalnog vodovoda čime se ispunjavaju poslednje infrastrukturne pretpostavke za realizaciju prestižnih turističkih projekata i na ovom dijelu crnogorske obale.

Međunarodni tender po procedurama EBRD, otvaranje ponuda predviđeno za 31.07.2020.godine uz očekivanje kvalitetnih ponuda kako bi do Nove godine mogli početi radovi na realizaciji ova dva projekta.

3 Komentari

  1. Bulevar Jaz-Aerodrom TV je samo parcijalno rjesenje problema saobracaja na primorju. Neophodne su zaobilaznice primorskih gradova, kao drugi korak rjesenja, isto tako prijeko potreban. Dokle god ne bude ovih zaobilaznica, saobracaj na primorju ce biti problem. Sve to kosta i nije lako napraviti, ali zato problem i dalje ostaje nama u buducnosti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code