Početna Ke Nova Zamirisali plodovi jeseni na fešti u Novom

Zamirisali plodovi jeseni na fešti u Novom

10

NVU Ruke priredilo je sezonsku feštu posvećenu jesenjim plodovima sa ovog područja. Riječ je o desetoj tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji ovog udruženja. Lijepo vrijeme, dosta izlagača iz skoro svih krajeva Crne Gore, uz veliki broj posjetilaca, ispunilo je novski špalir, od gelendera kod Bifea Beograd do glavnog gradskog Trga.

Jedna od članica Udruženja Ruke, Maja Erenji, podsjeća da je sve krenulo 2015. godine na istom mjestu, sa vrlo uspješnom Malom feštom od narandže. Sa današnjom, organizovano je deset stađunskih fešti. Iako bi, kako kaže, možda trebalo da ih je više, smatra da su 4 godišnje sasvim dovoljne:

– Ovom feštom želimo da promovišemo plodove koji uspijevaju u našem gradu u ovom periodu godine i naravno kreativnost naših sugrađana i ostalih koji se bave kreativnim djelatnostima – kazala je Erenji.

Osim sezonskih plodova, za čiju se pripremu i prezentaciju pobrinulo oko dvadesetak izlagača iz čitave Crne Gore, posjetioci su mogli da vide i razne rukotvorine, proizvode kućne radinosti inspirisanih jesenjim plodovima (šipkom, rogačem, košćelama i slično.

Na donatorskim trpezama bile su izložene gastro delicije majstora iz Herceg Novog – poslastičarnica i restorana: Tajna, Jokina kužina, Bokeška gulozeca, Gradska kafana, Tažex, Gulozeca i drugih. Dio priloga odlazi u Fondaciju Iva Bijelić, a drugi za izdavanje knjige Stađuni sa receptima sa fešti.

Na jednom od izložbenih prostora zatekli smo i diplomiranu inženjerku pejzažne arhitekture, Milicu Berberović, koja je jutros promovisala autentične, autohtone vrste.

– Najveći broj posjetilaca, uglavnom, je znao šta je sve ovdje izloženo, ali kažu da odavno nijesu vidjeli maginju, košćelu, tj. ono što od prirode raste kod nas, ali se nekako „povuklo“ ka ruralnim djelovima grada. Njih smo danas podsjetili malo na sve to, a djecu naučili nečem novom. Kod nas uspijevaju i avokado i japanska jabuka, ali i šipak. Dakle, sve ono sazrijeva u našem podneblju u ovom trenutku predstavljeno je – pojasnila je Berberović.

Jedan od izlagača, Miloš Marković, agronom iz Sutorine, koji se posljednjih godina bavi poljoprivredom, pozdravlja ovakve manifestacije, uz želju da ih je što više:

– Danas, kad smo svjedoci da naše biljke, koje su kruna bokeške poljoprivrede – maslina, žižula, smokva, japanaska jabuka, mandarina i ostalo mogu da imaju niz proizvoda koji se tehnološki obrađuju po našim kućama, trebalo bi da dobiju tržišnu vrijednost. Zato pozivam aktivne agronome da podrže proizvođače, kako bi pokazali što sve Boka ima i može – kazao je Marković.

Uvod u feštu bila je kreativna radionica za djecu Dnevnog centra, kojima su pokazali tehniku dekupaža sa jesenjim bojama i materijalima. Današnji program počeo je nastupom mažoret kluba Lili, uz nastup salsa grupe Bajamo, kao i vokalnog soliste Petra Kraljevića iz Herceg Novog.

10 Komentari

  1. Ljudi jeste li normalni? Jedva ste docekali da lijepu festu pretvorite u sovinisticku farsu. Vjerojatno sto nijesu bili izlozeni proizvodi od, u Boki, autohtonog voca -sljiva.

  2. Festa?a dje je peceno prase,cetnicke pjesme?od vajkada je tako bivalo odje u novi..mnogi misle da su bokelji iako smo svi dosli od nekle a najveci broj nas je iz hercegovine..opste je poznato da nam je i mentalitet i kultura blizi nevesinju i trebinju a ne kotoru i zato prase na razanj braco i budimo vise ono sto jesmo a ne ono sto nam namecu!

    3
    7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code