Početna Društvo Zamjena starog plovka na rezervoaru Savina bila rizična za radnike „Vodovoda“

Zamjena starog plovka na rezervoaru Savina bila rizična za radnike „Vodovoda“

9

Zbog učestalih ispada iz rada plovnog ventila na rezervoaru „Savina“ potrošači Herceg Novog su od nedjelje uveče i u ponedjeljak u dužim periodima bili bez vode ili sa izuzetno smanjenim protokom na svojim česmama.

Foto: Vodovod i kanalizacija HN

U vrijeme epidemije korona virusa neophodno je da svi potrošači imaju uredno snabdijevanje vodom, zato su iz „Vodovoda i kanalizacije“, odnosno radnih jedinica Elektro-mašinskog održavanja i Održavanje vodovodne mreže, sa građevinskom grupom, urgentno obavili zamjenu plovka.

-Rezervoar „Savina“, kapaciteta 2 x 250 mᵌ, nalazi se na koti 61 mnm, dio je primarne mreže snabdijevanja vodom, za prvu visinsku zonu, za potrošače u pojasu od Škvera do bolnice Meljine, praktično najuže gradsko jezgro, sa oko 3000 potrošača. Rezervoar „Savina“ se puni gravitaciono vodom iz FS “Mojdež“, sa kote 150 mnm. Regulacija nivoa u rezervoaru obavlja se pomoću mehaničkog plovnog ventila DN150 mm. S obzirom na veliku visinsku razliku pritisak na plovku je oko 9 bara – objašnjavaju iz Vodovoda i kanalizacije.

Usljed deformacija na „radnom“ dijelu plovnog ventila (kretnom mehanizmu), koje su uzrokovane udarima visokog pritiska i zamorom materijala, u posljednje vrijeme povremeno je dolazilo do pojave zaglavljivanja plovka, zbog čega su dispečeri morali češće da obilaze ovaj rezervoar.

-Postojao je problem oko zamjene plovnog ventila, zato što je stara platforma (unutar rezervoara), koja je predviđena da na njoj stoji majstor dok mijenja plovak, usljed korozije vremenom oslabila, pa je bila nebezbjedna (opasna) za rad. Zato je bilo potrebno pronaći novo rješenje za zamjenu plovka. Prema ovom rješenju predviđeno je probijanje gornje ploče rezervoara, kako bi se napravio otvor kroz koji bi plovak mogao bezbjedno da se spusti sa gornje strane pomoću ručne dizalice (paranka).

Uglavnom, riješen je veliki problem, te će potrošači biti pošteđeni ubuduće neprijatnih sistuacija sa nedostatkom pijaće vode u ovom dijelu hercegnovske opštine.

9 Komentari

 1. Koliko pametnjakovića se našlo da komentariše poslove vodovoda ? Svaka vam čast na ovolikoj pameti, gospdo komentatori, džabalebaroši ! Gdje bi bio HN da je ove pameti sasuti na pravo mjesto !?! Vjerovatno bi se svi udavili zajedno jer nijesu svjesni koliko ima gluposti u ovakvom omalovažavanju posla.

  8
  4
 2. Da li je ovo realno, nisu znali da riješe problem, pa su shvatili kako će, pa su sada heroji dana. E svašta,a u pitanju je zamjena plovka. Da, čistači i smećari su heroji, o njima da pišete.

  13
  8
 3. KOJE BOMBE BACAJU OVI IZ VODOVODA COVIJEK VAS OD TUGE NE MOZE VISE SLUSATI .ZA JEDAN PLOVAK OVOLIKO PRICE I PRODAVANJA MAGLE..SVAKI IOLE SOLIDAN ZANATLIJA CE SE NASMIJATI KAD OVO CITA .

  15
  10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code